Berlin Internațional, etapa fanion a columbofiliei românești (II)

Până în acest sezon, etapa de Berlin Național a fost una dintre cele mai titrate și îndrăgite curse naționale de lungă distanță. Însă, începând cu anul 2023, acest zbor național s-a transformat în prima cursă internațională de mare anvergură care a fost organizată de către țara noastră, promotorul acestui important eveniment fiind Filiala Bihor. La startul cursei care s-a desfășurat în data de 8 august au fost prezenți crescători din nouă state din vecinătatea țării noastre, respectiv Albania, Croația, Italia, Kosovo, Moldova, Polonia, Serbia, Slovacia și Slovenia. Împreună cu columbofilii românii, au fost prezenți la îmbarcare un număr de 1.534 crescători care au angajat un număr de 10.138 cursieri. În ceea ce privește concurența la nivel național, la acest zbor s-au prezentat 1.396 columbofili din 34 județe ale țării, care au aliniat la start un număr de 8.927 porumbei, județele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Mehedinți, Satu Mare, Suceava și Timiș fiind singurele care au întrunit condițiile minime necesare pentru a putea întocmi clasamente județene.

Dacă în partea întâi a articolului am aflat care au fost crescătorii care au reușit să dea lovitura în clasamentele generale ale etapei, acum îi vom cunoaște pe câștigătorii din clasamentele județene.
În ceea ce privește Aradul, locul 1 a fost câștigat de către porumbelul cu seria 0086318-2020, ce îi aparține lui Nicu Siclovan, acesta fiind urmat în clasament, pe locul 2, de către femela cu seria 1001591-2019, a tandemului Tănăsie & Cărăbaș, iar pe poziția a treia a urcat masculul cu seria 0082382-2021, al cărui proprietar este Alexandru Tudoman.

Alexandru Pescaru

Tandemul Pescaru + Pinczes au fost cei mai buni Crescători ai județului Arad în cadrul cursei de Berlin Internațional, reușind să claseze șapte dintre cei 12 voiajori îmbarcați. „Mă numesc Alexandru Pescaru, fac parte din Asociația Voiajorul Arad din anul 2005, iar din anul 2009 joc în tandem alături de Ciprian Pinczes. Împreună am obținut mai multe locuri fruntașe la nivel județean și provincial, dar și două cupe la nivel național, inclusiv la etape de Berlin. Majoritatea porumbeilor provin din voiajori importați din Germania de către Stelian Bordeanu. Eu nu țin cont de liniile de porumbei și încerc să împerechez bun cu bun, chiar și în consangvinitate. Metoda de joc este văduvia, de la prima la ultima etapă. Anual, începem sezonul cu 50-60 porumbei. Anul acesta am angajat porumbeii la cele trei etape de maraton, inclusiv tinerii, care s-au prezentat destul de bine. La cursa de Berlin am angajat 11 porumbei de 2021 și un mascul tânăr. În ziua a doua de la lansare au sosit acasă șase maturi și masculul tânăr. Înainte de a fi îmbarcați pentru Berlin Internațional, porumbeii au participat la o etapă de 160 kilometri. Prima femelă sosită mi-a creat probleme cu împerecheatul tot anul. Înainte de îmbarcare a făcut un ou, i-am pus cuibar și am lăsat-o să clocească. Anul acesta a mai clasat două etape de maraton. Masculul sosit al doilea a clasat bine primele două zboruri de maraton, a ratat etapa numărul trei cu vânt tare din spate. Amândoi porumbeii au în spate bunici și străbunici care au făcut performanțe la noi în crescătorie. Concursul de Berlin Internațional este o competiție extraordinar de frumoasă, dar și grea din pricina unghiului mare de deschidere la sosire a porumbeilor“, a conchis Alexandru Pescaru, care a ținut să ureze felicitări tuturor participanților. Locul 2 la categoria Crescători a fost revendicat de către tandemul Meșter & Todan, în timp ce pe locul 3 județean a urcat tandemul Tănăsie & Cărăbaș.

Ionuț Marian

În județul Bihor, fericitul câștigător al locului 1 județean a fost Ionuț Marian, prin sosirea foarte bună a masculului său cu seria 0850547-2020, care a străbătut cei 981 kilometri cu o viteză medie de 1.188,66 metri/minut, călcând trapa în prima zi la ora 20:55,34. „Practic columbofilia de mai mulți ani. În primii ani am concurat în tandem, însă din acest sezon concurez singur. Categoriile preferate sunt fondul și maratonul, iar sezonul îl încep cu aproximativ 40-45 de porumbei. Masculul meu câștigător este reprodus din doi porumbei care provin de la doi colegi de club. Tatăl său este din păsările lui Bogdan Oros, în timp ce mama lui este din porumbeii lui Dan Vasile. Lotul de zbor îl pregătesc și concurez la natural, porumbelul 0850547-2020 fiind angajat la etapa de Berlin de pe pui de 10 zile. El a mai zburat la încă trei curse de maraton în acest an, reușind să claseze la Dresda Național. Masculul este de mărime medie spre mică, ușor la mână, foarte calm și cu o musculatură nu foarte pronunțată, dar foarte elastică. În timpul sezonului am observat că este foarte atașat de boxa și femela lui, de aceea am hotărât să-l angajez la Berlin Internațional de pe pui mic, lucru care eu consider că l-a motivat foarte tare. La fenomenul Berlin Internațional am angajat doi cursieri, ambii reușind să claseze“, a povestit columbofilul bihorean. Tandemul Zsurkan + Molnar s-a poziționat pe locul 2 județean prin masculul cu seria 1305937-2021, iar pe locul 3 a sosit masculul 1300020-2021 al tandemului Bic D. + Ungur.

Masculul 0826691-2019 / Iosif Racz

Veteranul columbofil Iosif Racz a fost crescătorul cu cea mai rapidă echipă de porumbei din județul Bihor, câștigând locul 1 județean datorită masculului cu seria 0826691-2019, care s-a clasat pe locul 6 județean, și a femelei cu seria 0087900-2018, sosită pe poziția 17 în clasamentul județean. La etapa de Berlin Internațional a îmbarcat opt porumbei și a clasat trei. „Am în spate 40-45 ani de columbofilie. Iubesc categoriile demifond, fond, general și etapa de Berlin. La prima etapă din planul de zbor am angajat 68 de voiajor, iar în prezent mai am 32 acasă. Am selectat și îmbarcat opt păsări pentru prima ediție a concursului Internațional Berlin, întorcându-se acasă cinci dintre aceștia, iar trei din ei au și clasat. Zburătorii i-am îmbarcat de pe pui de 10-14 zile. Porumbeii provin din păsările lui Zoltan Lakatos, Lehel Varga și Atilla Szilagyi din Ungaria. Păsările din lotul meu de zbor s-au evidențiat la etapele de viteză, cursa de maraton Karlovy Vary și la etapa de Berlin Internațional. Păsările angajate la Berlin Internațional nu mai fuseseră concurate niciodată în cadrul unui zbor de maraton, dar cred că experiența lor acumulată în toate sezoanele în care au fost zburați și motivația pe pui i-a făcut să dea totul pe traseu. Sunt porumbei cu multe calități fizice, respectiv aripă foarte bună, musculatură și un ochi foarte bun, cu o privire inteligentă“, a povestit Iosif Racz. Locul 2 județean Crescători i-a revenit lui Liviu Popa, iar pe locul 3 regăsim tandemul Bic D. + Ungur.

În județul Satu Mare, locul 1 județean i-a fost atribuit femelei cu seria 0144129-2021, a lui Marius Sabou, care a câștigat și titlul de campioană națională a primei ediții Berlin Internațional. Pe locul 2 județean a sosit femela 1039380-2020, a lui Vlad Petric, iar pe locul 3 județean s-a clasat din nou o porumbiță, al cărui proprietar este Istvan Kerepesi.
Locul 1 Crescători Satu Mare a fost câștigat de același Istvan Kerepesi, el fiind urmat, pe locul 2, de către Marius Sabou, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de Vlad Petric.

Femelele au fost la înălțime în Timiș, care au ocupat toate cele trei poziții ale podiumului județean. Primul loc a fost câștigat de porumbița cu seria 0524086-2021, ce îi aparține lui Curea Dinu, care a reușit să sosească acasă a doua zi dimineața, la ora 06:33,48, înregistrând o viteză medie de 999,85 metri/minut. Pe locul 2 județean s-a clasat femela cu seria 2017912-2021, a lui Igor Gligor, iar pe locul 3 a ajuns porumbița tandemului Tănase Alin & Rusu Raimond, grație femelei cu seria 0380018-2021.

Alin Tănase

Tandemul Tănase Alin & Rusu Raimond s-a impus în clasamentul Crescătorilor, cei doi columbofili îmbarcând pentru acest concurs patru porumbei, clasând doi dintre ei. „Porumbeii voiajori au făcut parte din viața mea încă de mic, tatăl meu, Constantin Tănase, concurând la rândul său porumbeii. Până la vârsta de 28 de ani l-am ajutat pe tatăl meu în această pasiune, în limita timpului disponibil, acumulând cunoștințe despre creșterea porumbeilor voiajori. În anul 2019, în urma mai multor vizite columbofile în Belgia și Olanda alături de tatăl meu, am luat decizia de a concura independent cu porumbeii voiajori. Pentru a mă încuraja și susține, în anul 2020 tatăl meu mi-a construit o crescătorie cu un număr de 36 de boxe, de unde am început să concurez în anul 2022. În anul 2021 am primit un lot de 80 de pui de la tatăl meu, pui pe care i-am ales împreuna cu el, știind că voi zbura doar fond și maraton. Am concurat cu aceștia în anul 2022 la etapele de viteză, la două zboruri de fond și un maraton, după care m-am oprit. În septembrie 2022, în urma unei vizite columbofile la prietenul meu Liviu Plăvițu, am plecat mai încrezător și mai determinat în sportul columbofil, câștigând încă un sprijin de nădejde. În sezonul actual am acordat timp și atenție și am stabilit un plan de pregătire, discutat în prealabil cu Liviu Plăvițu și tatăl meu, pe care l-am urmat cu strictețe. În anul 2023 am început sezonul cu un număr de 113 porumbei. La concursul Berlin Internațional am angajat patru femele din anul 2021, două dintre ele reușind să și claseze. Porumbeii au fost concurați pe tot parcursul anului folosind metoda văduviei, iar după întoarcerea de la etapa de Stendal i-am lăsat împreună, în momentul îmbarcării pentru Berlin Internațional acestea având ouă în cuib. Prima sosită, femela cu seria 380018-2021, este reprodusă de tatăl meu dintr-un mascul de la Alexandru Huzu, consangvin Milos (Verweij de Haan), iar mama ei este originală Sarloos en Zn., fiică din “D’n Arie”. A doua femelă are seria 380042-2021, este reprodusă tot din doi porumbei de matcă ai tatălui meu, tatăl femelei fiind original Luc Van Coppenolle, nepot “Blue Final”, iar mama este original Gerard van Tuyl, consangvină “Rodico“. Părinții ambelor femele au fost cumpărați direct de la crescătorii menționați“, a transmis Alin Tănase. Același Igor Gligor a revendicat și locul 2 județean Crescători, în timp ce poziția a treia în clasamentul județean i-a revenit lui Mihaela Burciu.

Femela 0480606-2021 / Doban & Molnar

În județul Caraș-Severin, tandemul Doban & Molnar și-a asigurat locul 1 județean datorită sosirii femelei cu seria 0480606 -2021, pasăre nominalizată la echipă, care a ajuns acasă a doua zi dimineață, la ora 08:18,16, cu o viteză medie de 934.71 metri/minut. Performanța a fost dublată și de câștigarea locului 1 județean Crescători, grație masculului cu seria 1045026-2020, la rândul său nominalizat la echipă, care a sosit pe locul 8 județean. „Suntem Cosmin Doban și Petrișor Molnar și, împreună, formăm tandemul Doban & Molnar. Prima femelă sosită 0480606-2021 a încheiat, în acest sezon, norma la categoriile Maraton Extrem Maturi, cu un punctaj în jur de 31 puncte, și As Maraton Extrem, acolo unde are în jur de 94 puncte de penalizare, astfel fiind pretendentă la ocuparea locurilor 1 județene ale acestor categorii. Tatăl ei a fost adus împrumut de la președintele filialei columbofile din județul nostru, Dorel Badea, iar mama ei este o pasăre 100% Jelle Jellema. Această femelă a fost capabilă de clasări începând cu etapele de viteză până la maraton, dar s-a evidențiat și i-au plăcut mult mai mult cursele de distanță lungă, îndeplinind norma încă de când era yearling la categoria As Maraton Tineret. Este o pasăre puternică, de talie medie, concurată la natural, plecând la această îmbarcare de pe ouă de 5-6 zile. Eu, personal, concurez încă de prin anul 1986. Sunt și tehnician veterinar de meserie, astfel că îmi este mai ușor să stăpânesc bolile porumbeilor. Problema rămân antrenamentele, acolo unde este mult mai greu din pricina numărului mare de răpitoare din zona noastră. La Berlin Internațional am angajat nouă cursieri, au sosit șase, iar trei dintre ei au clasat, îndeplinind toți trei norma la categoria As Maraton Extrem. Trei dintre cei șase sosiți au venit înțepați de răpitoare, inclusiv pasărea care a obținut locul 1 județean. Mai pot menționa că și fratele de cuib al lui 0480606-2021 a îndeplinit norma la categoria As Maraton Extrem, descurcându-se destul de bine la aproape fiecare etapă din planul de zbor“, a menționat Cosmin Doban.
Masculul cu seria 0481567-2021, care îi aparține lui Sorin Petru Gheju, a fost pasărea ce a ocupat locul 2 județean, în vreme ce pe locul 3 s-a poziționat femela cu seria 0135491-2019, ce îi aparține lui Ionel Cioată.
Tot columbofilul Sorin Petru Gheju s-a clasat și pe locul 2 județean Crescători, în timp ce pe locul 3 a urcat tandemul Albai & Bojin.

Doru Caplea

Masculul lui Doru Caplea, porumbelul cu seria 0704402-2021, a fost cea mai rapidă pasăre din județul Mehedinți la cursa Berlin Internațional. Acesta a sosit în crescătorie în cea de-a doua zi de concurs, la ora 17:58,44. „Porumbelul ce mi-a adus frumosul rezultat a avut de zburat o distanță de 1.198 kilometri, reușind, după această clasare, să fie pretendent pentru ocuparea locului 1 județean Berlin Palmares. Masculul este un foarte bun zburător, având, până la vârsta de doi ani, 19 concursuri clasate la diverse categorii de distanță. Anul acesta are șanse mari să fie în top 3 județean la categoriile Maraton Palmares, Maraton Maturi și As Maraton Maturi. Tatăl porumbelului este din crescătoria lui Ioan Ispas, din Italia, și este un produs 100% Stichelbaut -Frans Labeeuw. Mama sa este din crescătoria Riva-Peduzzi, din Italia, și este reprodusă dintr-o familie de porumbei ce a reușit să câștige campionatul național și provincial, origini Devos-Meulemans- Wanroy-Janssen. La această mult așteptată cursă am angajat doi porumbei, clasându-i pe amândoi. Cel de-al doilea sosit este porumbelul meu de suflet, masculul cu seria 704419-2021, un foarte bun zburător și el, care anul acesta a reușit să îmi aducă o clasare și la concursul de Extrem Stendal Național, unde a avut de zburat 1.187 kilometri, fiind primul porumbel sosit pe raza județului. Prin sosirea bună de la etapa de Berlin Internațional a încheiat și el norma Berlin Palmares și cred că se va situa imediat după masculul ‘402’ în clasamentul județean la această categorie. Acești doi strașnici masculi, prin clasările lor, m-au ajutat să urc și pe locul 3 județean Crescători Berlin Internațional 2023. Metoda prin care i-am pregătit și antrenat pentru acest magnific concurs a fost naturalul“, a relatat Doru Caplea. Pe poziția secundă în clasamentul județului Mehedinți s-a poziționat tandemul Bircu Eduard Sr. & Jr., prin femela cu seria 1338436-2021, iar pe locul 3 a sosit masculul 0588044-2020, care îi aparține lui Cosmin Frățilescu, pasăre nominalizată la echipă, care, sprijinită de către porumbelul cu seria 0765021-2021, ce s-a clasat pe locul 5 județean, i-a adus proprietarului lor și locul 1 Crescători județul Mehedinți.

Cosmin Frățilescu

„Practic columbofilia de mai bine de 25 de ani, sport care, în ultima perioadă, a cunoscut o mare dezvoltare, amintind aici implementarea sistemelor de cronometrare electronice și transmiterea live, Clubul Gold și multe altele. Categoriile preferate sunt maratonul și fondul. Am început sezonul 2023, pe ruta Vest, cu aproximativ 80 de porumbei, rută foarte dură, unde majoritatea crescătorilor au înregistrat pierderi majore. La cursa de Berlin Internațional am angajat o echipă de șase porumbei, trei dintre aceștia reușind să claseze la o distanță de 1.225 kilometri. Primii doi sosiți au făcut parte din echipă, reușind astfel să ocup locul 1 județean Crescători. Primul porumbel sosit nu este la prima reușită, el sosind al treilea la mine în volieră de la Berlin Național 2022. Mascul 588044-2020 a clasat trei etape de maraton în acest sezon, iar ca origine este dintr-un mascul de la prietenul meu Aurel Chiser, via Tavi Mîniosu, și o femelă de la Cristian Diaconu, 100% Dr. Michael Bîrsan, din Germania, linie Sam de Jong. Cel de-al doilea porumbel sosit a fost masculul cu seria 765021-2021, care încheie în acest sezon norma la categoria Maraton Maturi și Maraton Palmares, tatăl său fiind un mascul de la renumitul crescător Mircea Bejenaru, din Piatra Neamț, pasăre cu origini Jellema + Ko van Dommelen, iar mama sa este o femela reprodusă de mine, 100 % Bennie Homma. Porumbeii au fost îmbarcați pe oua de 10 zile, metodă folosită și anul trecut și care se pare că a funcționat. Cei doi masculi sunt păsări de talie medie spre mică, lucru care cred că a făcut posibilă reușită lor pe această zonă dificilă, unde au de traversat munții pe ultima sută de kilometri“, a prezentat Cosmin Frățilescu. Podiumul județean al categoriei Crescători a fost completat de către Aurel Bijan și Doru Câplea, care au ocupat locurile 2, respectiv 3.

Ionuț Dorin Iurac

În județul Botoșani, primul porumbel sosit a fost masculul cu seria 0629365-2021, ce îi aparține lui Ionuț Dorin Iurac. Acesta a avut de zburat o distanță de 1.167 kilometri, pe care i-a parcurs cu o viteză medie de 1.114,62 metri/minut, sosind în volieră a doua zi dimineața, la ora 06:08,13. „Particip în acest minunat sport din anul 2010 și îndrăgesc foarte mult cursele de fond și maraton. Pentru Berlin Internațional am pregătit și îmbarcat cinci porumbei, care mi-au adus o bucurie foarte mare prin performanța obținută. Sunt mândru de această reușită, obținută la un concurs special. Masculul câștigător este un porumbel cu o musculatură bună, o pană impecabilă, sănătate de fier și multă energie, calități care au reușit să îl pună în valoare“, a afirmat columbofilul botoșănean. El a fost urmat de Dorin Cucu, prin clasarea bună a femelei cu seria 0991590-2020, în timp ce pe locul 3 s-a clasat Bogdan Munteanu, prin sosirea femelei cu seria 0077732-2019.
Același Bogdan Munteanu și-a asigurat și locul 1 județean la categoria Crescători, el fiind urmat în clasamentul județean de către Cristian Pughiuc, care a ocupat locul secund, podiumul fiind completat de Ionuț Dorin Iurac, care a obținut locul al treilea.

Masculul 1059716-2021 Florin Narcis Strugari

În schimb, în Suceava, câștigătorul locului 1 județean a fost masculul cu seria 1059716-2021, al cărui proprietar este Narcis Florin Strugari, pasăre care s-a poziționat pe locul 22 național la acest concurs. „Sunt columbofil cu acte în regulă din anul 2014 și prefer să zbor categoriile de maraton, dar am încercat și fondul. La Berlin Internațional am angajat un lot de 26 porumbei, care de la jumătatea sezonului actual și până în prezent au fost jucați la văduvie. Masculul cu seria 1059716-2021 a clasat și la cursele de fond și maraton, dar a avut sosiri bune și de la anumite etape de demifond. Ca și calități are un fizic foarte bine legat și o vitalitatea foarte bună. El provine din păsări de Roger Veler, din Belgia, și de Marcel Braakhuis, păsări aduse de prietenul Daniel Tănase, din Olanda, încrucișați cu o linie de porumbei aduși din Italia, combinați cu cursierii Fraților Cattrysse. Este o linie formată în timp, doar prin selecția la zbor“, a dezvăluit Narcis Florin Strugari. Locul 2 județean a fost revendicat de către Marius Alexa datorită sosirii femelei cu seria 0574022-2018, în timp ce pe locul 3 județean s-a clasat masculul cu seria 0461014-2019, care aparține lui Ciprian Prelipcean.
Locul 1 județean Crescători a revenit tandemului Nistor Cristi și Doru, care a ocupat și pe locul 3 național Crescători, acesta fiind urmat, pe locul 2 județean, de Gheorghe Ilisei, în timp ce poziția a treia a revenit lui Mihai Nutzu Tănasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO