Crescătorii din Moldova, emoții mari la maratonul Suwalki 2 dedicat puilor

O mult așteptată etapă cu puii pentru columbofilii din Provincia Moldova a avut loc în data de 23 septembrie, eveniment la care au participat 148 de columbofili din județele Botoșani, Suceava, Iași și Neamț, care au aliniat la start un număr de 830 de pui. Este vorba despre cea de-a doua cursă din acest sezon de tip maraton pui, Suwalki 2, al cărui organizator a fost județul Botoșani. Aproape toți columbofilii participanți au trăit acest eveniment cu mari emoții și mare interes, fiind cu toții curioși să vadă care dintre tinerele păsări angajate în această competiție sunt capabile să închidă sezonul cu norma la categoria Maraton Pui.

Acest zbor s-a dovedit însă a fi unul destul de dur, prima pasăre sosită din concurs fiind înregistrată abia în dimineața celei de-a doua zi de la lansare, cu o viteză medie de zbor mai mică de 1.000 metri/minut. Cea mai rapidă pasăre a acestui concurs a fost puiul cu seria 0680028-2023, ce aparține tandemului Lazăr Marcel și Iulian, din județul Suceava. Puiul a călcat trapa a doua zi de dimineață, la ora 07:59,32, parcurgând distanța de 751 kilometri cu viteza medie de 998,26 metri/minut. „În primul rând am vrea să spunem că am angajat pentru al doilea maraton cu puii un număr de 10 pui, toți cu primul maraton clasat, din care s-au întors 7 pui și am clasat 5, reușind să obținem locul 1 pe întreaga lansare, cu un avans considerabil față de cel de-al doilea pui sosit pe concurs. Ceilalți pui sosiți au clasat pe locurile 20, 33, 48 și 114. La categoria Crescători am reușit, de această dată, să obținem locul 4 pe lansare, după ce la prima cursă de maraton pui Suwalki am ocupat locul 1 Crescători pe concurs. Așadar, lotul nostru de pui s-a comportat și descurcat foarte bine în cadrul zborurilor de maraton și a răspuns cerințelor noastre. Câștigătoarea acestei curse este femelă și a realizat norma maraton pui cu 53,18 puncte de penalizare. Ea a fost împerecheată cu un alt pui mascul, care și el a participat la primul maraton, dar, din păcate, s-a pierdut. În momentul îmbarcării la prima etapă erau pe ouă proaspete. După prima etapă de Suwalki, de unde a venit pe locul 113, obținând 51,69 puncte, ea a reluat clocitul de una singură și a clocit 12 zile, până în ziua îmbarcării pentru Suwalki 2, arătând o voință și un atașament față de cuib extraordinar. La antrenamentele zilnice, atât dimineața, cât și seara, eram nevoiți să o scoatem afară cu mâna de pe cuib, fiind oricum prima care voia să intre înăuntru. Am vrea să mai adăugăm că este sora de cuib cu primul pui sosit la noi de la Suwalki 1, care are seria 680027-2023, și care a ocupat locul 8, cu 3,66 puncte de penalizare, pui care s-a întors, dar nu a mai clasat al doilea maraton, din pricina stadiului avansat al năpârlirii penelor de pe corp. De asemenea, femela mai are două etape clasate pe ruta de Sud, apoi cele două maratoane pe ruta de Nord. Ca originim ea este nepoată din locul 2 provincial General Pui, deținut tot de noi, cât și nepoată din locul 3 județean Demifond Pui, de asemenea porumbel deținut tot de noi, plus alte păsări selectate după aceleași principii“, a declarat Marcel Lazăr. Locul 2 pe lansare a fost ocupat de Familia Marchidan, cu puiul cu seria 0683432-2023, iar pe locul 3 s-a clasat puiul 0721077-2023, al cărui proprietar este Costel Refugiatul.

0683432 -2023 Familia Marchidan

Grație sosirilor foarte bune ale primilor doi pui, seria 0683432-2023 – care a sosit pe locul 2 și 0683438-2023 – care a sosit pe locul 10 pe lansare, Familia Marchidan, din județul Iași, a reușit performanța de a obține locul 1 Crescători pe întreg concursul. „Locuiesc în localitatea Motca, județul Iași. Sunt un crescător tânăr, la început de drum în columbofilie, dar care a investit foarte mult și cred în calitatea porumbeilor autohtoni. Sper să urc în topul național cât de repede cu putință. Particip la cursele cu porumbeii voiajori din anul 2020 și sunt îndrăgostit de zborurile de maraton. Acest sezon l-am început cu 60 de porumbei, iar la acest concurs am angajat 4 porumbei, toți având clasată și prima etapă de maraton Suwalki 1. Din cei patru angajați am reușind să clasez 3. Puii au fost pregătiți la natural, cu ceva antrenamente scurte între etapele de concurs. Aceștia provin de la crescători autohtoni precum Ionuț Drăgușin și Mădălin Digulescu, din linii de porumbei ce au la bază păsările lui Jan Aarden. Etapele care le-au plăcut cel mai mult puilor mei, unde au și clasat cel mai bine, au fost etapele de maraton pui. Sunt păsări cu musculatură elastică, penaj fin, greutate medie, aripă bine aerisită și voință de fier, iar prin calitatea lor genetică, sănătate și îngrijire au reușit să puncteze și să se facă și remarcați“, a precizat Cosmin Marchidan. Locul 2 Crescători pe lansare i-a revenit lui Ioan Vasile Boz, iar pe locul 3 a urcat Marius Joltea.

În clasamentul județului Suceava, locul 1 a fost ocupat tot puiul cu seria 0680028-2023, al tandemului Lazăr Marcel și Iulian, porumbel care a câștigat și locul 1 pe întreaga lansare. Al doilea pui sosit în acest județ a fost 0721077-2023, al lui Costel Refugiatu, pasăre ce a câștigat și locul 3 pe concurs, iar pe locul 3 județean s-a clasat puiul cu seria 0727562-2023, ce aparține tandemului Hojbotă Toader și Mitrofan.

Marius Joltea

În clasamentul județean Crescători, locul 1 a fost câștigat de către Marius Joltea, columbofil care în clasamentul general s-a situat pe locul 3 Crescători. „A fost un zbor destul de greu, puii sosind cu viteze mici. La acest zbor am îmbarcat optpui, reușind să clasez șase dintre aceștia. Primii doi porumbei sosiți de la maratonul Suwalki 2 au fost păsări nominalizate la echipă și tot ei sunt și primii doi pui sosiți de la cursa de Suwalki 1. Prima pasăre sosită, adică puiul 1132303-2023, a fost și stikerită pentru acest concurs deoarece la primul maraton obținuse un punctaj de 0,91 puncte, iar după cel de-al doilea maraton pui, unde s-a clasat pe locul 16 pe lansare, a încheiat norma cu aproximativ 20 puncte de penalizare, fiind șanse mari să se instaleze pe locul 2 național Maraton Pui. Ca origini, el este reprodus din doi zburători și este 75% Liviu Sofroni și 25% Petru Schirod. Al doilea pui de la echipă are seria 1132223-2023, s-a clasat pe locul 22 pe concurs, și a încheiat norma la maraton pui cu 76 de puncte, iar ca origini este 50% Petru Schirod și 50% este nepot «New Laureat», de la Florin Bodale. Înainte de cursele de maraton i-am angajat la două etape de viteză ca antrenamente. Sunt doi porumbei de talie mijlocie, femele, cu calități fizice foarte bune. Din cei șase pui clasați la Suwalki 2, patru au reușit să încheie norma la maraton pui, sosind pe locurile 16, 22, 29 și 63“, a explicat Marius Joltea. Tandemul Lazăr Marcel și Iulian și-a adjudecat și locul 2 județean Crescători, în timp ce pe locul 3 județean a urcat Gică Negrea.

Ioan Vasile Boz

O situație inedită a fost înregistrată în județul Botoșani, acolo unde primele 7 locuri în clasament au fost ocupate de către puii lui Ioan Vasile Boz, care, în urma acestor sosiri de vis, a câștigat și locul 1 județean Crescători, pe lângă locul 2 Crescători pe întreaga lansare. Primul pui sosit în crescătoria Boz are seria 0200585-2023 și s-a clasat pe locul 4 pe concurs. El a reușit să ajungă acasă a doua zi de dimineață, la ora 09:45,29, sosind după cursa de 755 kilometri cu o viteză medie de 879,85 metri/minut. La acest concurs, crescătorul botoșănean, a angajat un lot de 56 pui, clasând la final 14 dintre aceștia. „Zbor în cadrul Filialei Columbofile Botoșani din anul 2020. Prefer toate categoriile de zbor, dar fondul și maratonul sunt cele unde linia mea de porumbei și-au pus amprenta, în 2020 fiind vicecampion național Fond Pui, cu 16 puncte penalizare, cu puiul seria 463445-2020 și el provenind tot din această linie de porumbei. Dețin un nucleu de porumbei de fond-maraton având la bază porumbei originali Etienne Meirlaen, unde mai infuzez, în proporție de 10-15 %, sânge Gabi Vandenabeele, deținând un mascul original și alte linii din originali Raymond Moleveld. Locul 1 județean este un pui mediu spre mare ca talie, fiind fiul din 463464-2020, locul 1 județean Bialystok în 2022, ocupând și locul 3 județean Fond Maturi. Am început sezonul cu 95 de pui în acest an, iar la această cursă puii au sosit excelent, ocupând primele 7 poziții județene, având 8 porumbei sosiți în primii 10 pe județ. La Crescători am ocupat locul 1 județean și locul 2 pe concurs datorită puiului 1104441-2023, care mi-a făcut echipa și la prima etapă de Suwalki 1, și puiului 1104406-2023, sosit al șaptelea pe județ și care sper să prindă și podiumul național, având locul 2 la Suwalki 1, încheind norma categoriei Maraton Pui cu aproximativ 23 puncte. Țin să mulțumesc colegilor și tuturor participanților la aceste frumoase, dar și foarte grele etape de Suwalki Pui 2023“, a transmis Ioan Vasile Boz. În clasamentul județean al categoriei el a fost urmat de către Ștefan Pintili, în vreme ce locul 3 a fost ocupat de Crescătoria Argeșeană M. M.

Trebuie precizat că județele Botoșani și Suceava au fost singurele care reușit să îndeplinească cerințele minime necesare pentru a întocmi clasamente județene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO