Categoriile As Fond au pus la grea încercare atât porumbeii, cât și crescătorii lor

Cursele de tip fond se întind pe cea mai mare parte a sezonul competițional astfel că doar cei mai puternici, cei mai rezistenți, constanți și motivați porumbei reușesc să își păstreze forma sportivă și determinarea de a clasa toate cele cinci concursuri necesare încheierii normei la categoria As Fond.

În sezonul competițional 2023, podiumurile naționale ale categoriilor de As Fond au fost dominate, în mare măsură, de către femele. Campioana națională a categoriei As Fond Tineret 2023 s-a dovedit a fi porumbița cu seria 0442031-2022, care a reușit să ocupe locul 1 național cu un total de 87,92 puncte de penalizare și 3.059 de kilometri clasați. Această valoroasă femelă aparține crescătorului Dragoș Ribalcă, din județul Buzău.

Dragoș Ribalcă

„Practic acest minunat sport din anul 2012. Sezonul 2023 l-am abordat cu un lot de 100 de porumbei, pe care i-am jucat prin metoda văduviei prin rotație. Categoriile care îmi plac cel mai mult și de care sunt îndrăgostit sunt fondul și maratonul. Campioana mea națională la categoria As Fond Tineret are ca tată un mascul ce provine din linia lui «Toye Bălțat» și păsări de Gaby Vandenabeele, iar pe linie de mamă Gaby Vandenabeele și «Fantast». La început de sezon a fost lăsată să crească un pui, apoi a fost trecută la văduvie, făcându-se remarcată prin sosirile ei bune la cursele de peste 500 kilometri, datorită formei excelente în care s-a aflat mereu, dar și valorii sale de bun cursier. Este o femelă cu o vitalitate de nedescris și o atracție mare față de crescătorie, care, în final, a reușit să realizeze un rezultat extraordinar pentru mine, care mă ambiționează mult mai tare pe viitor și care mă menține printre crescătorii de top. Visul meu columbofil este acela de a mă situa an de an în top 10 național la categoriile de lungă distanță“, a declarat Dragoș Ribalcă.
Locul 2 național As Fond Tineret 2023 a fost revendicat de către trioul columbofil Diaconu Ștefan + Tatăl + Constantin, din județul Argeș, prin tânăra femelă cu seria 3019069-2022, căreia i-au fost suficiente cele 89,35 puncte acumulate și 3.242 de kilometri pentru a-și asigura titlul de vicecampioană națională. Pe locul 3 național a urcat porumbița lui Mihăiță Istodor, din județul Gorj, femela cu seria 0529038-2022, care și-a asigurat locul pe podiumul național cu 115,24 puncte de penalizare și 2.820 de kilometri clasați.

As Fond Maturi

Cei trei crescători ai echipei Fekete & Fekete & Budai, din județul Satu Mare, sunt noii campion naționali ai categoriei As Fond Maturi 2023, grație performanței obținute de femela lor cu seria 2014625-2020, care a obținut un punctaj de 66.44 de puncte.

Fekete & Fekete & Budai

„Noi, cei din familia Fekete, am început să concurăm cu porumbei voiajori din anul 2010., iar în această formulă zburăm din anul 2020. Echipa noastră este formată din Devid Fekete, Alexandru Fekete și Andrei Budai. Sezonul 2023 l-am început cu un lot de 130 porumbei, pe care i-am pregătit la văduvie. Jucăm toate categoriile, dar cele mai îndrăgite de noi sunt demifondul și fondul. Campioana noastră a reușit să claseze aproape la toate concursurile unde a fost angajată, iar la categoria fond, porumbița a dat cel mai bun randament în cursele grele, cu condiții meteo nefavorabile (vânt, temperaturi crescute etc.). Părerea noastră este că, la orice porumbel bun, cea mai bună motivație este atracția pentru perechea lui. Pe lângă motivație, ca să ajungă campion, un porumbel trebuie să fie în primul rând foarte sănătos, cu calități fizice ideale, să aibă simțul de orientare foarte bun, iar dacă se întrunesc toate aceste condiții atunci poate să obțină și rezultate foarte bune.

2014625-2020 / Fekete & Fekete & Budai

Ca origine, 2014625-2020 provine din porumbei de Roger Vereecke. Mama ei, femela 3008026-2016, a fost locul 8 național la categoria Fond Gold, în primul an când a început această categorie, iar în 2018 a obținut locul 5 național Palmares Fond Maturi. Ca o remarcă, toți campionii noștri aveau un comportament mult mai liniștit și mai blând, spre deosebire de ceilalți porumbei din volieră. Pentru noi, acest rezultat este o bucurie foarte mare. Suntem mândri că am reușit să ajungem campioni la nivel național. Pe viitor încercăm să muncim și mai mult. Pentru că, pentru a obține asemenea rezultate, nu este de ajuns să ai porumbei buni, ci crescătorul trebuie să muncească foarte mult pentru ca porumbeii să aibă condiția fizică necesară“, a conchis Devid Fekete.
Eugen Stoica, din Arad, își adjudecă un nou trofeu de național, la categoria As Fond Maturi 2023, cu porumbița 2008824-2020, care a obținut locul secund al categoriei cu un coeficient de 67,97 puncte de penalizare și un total de 2.991 de kilometri clasați, în timp ce pe locul 3 național s-a poziționat Marian Smărăndoiu, din județul Gorj, grație masculului său cu seria 1005457-2020, care a încheiat norma As Fond Maturi cu 80,15 puncte și 2.845 de kilometri clasați.

Crescători Fond

În clasamentul Crescători Fond 2023 s-a impus Ionuț Smeu, din județul Brăila, el devenind lider al clasamentului național cu un total de 11,69 puncte de penalizare.

Ionuț Smeu

„Activez din anul 2013, în cadrul Filialei Danubius Brăila. Am început sezonul columbofil 2023 cu un numeric de aproximativ 60 de păsări, 20 de porumbei de fond și 40 pentru maraton. Deoarece tot lotul de tineri a fost mutat din altă locație, adică din locația veche de unde am activat, din anul 2023 am fost obligat să practic ca metodă de joc naturalul, înainte jucând lotul de zbor la văduvie sau semi-văduvie. Categoriile pe care le prefer sunt fondul și maratonul, dar particip la tot planul de zbor, de la viteză până la maraton extrem. Pentru obținerea titlului de campion național Crescători Fond am fost ajutat de cinci păsări superbe, un mascul și patru femele. Menționez că doar o singură pasăre fost matură, restul fiind porumbei tinere, trei dintre acești obținând rezultate notabile în clasamentele județene, provinciale, cât și naționale. Ca motivare, am observat că femelele au fost atrase de ouă de peste 10 zile, iar masculul pe pui de aproximativ 10 zile, poziție de pe care a obținut un loc 2 din 1.736 porumbei la cea mai dificilă etapă din sezon. Diferența au făcut-o, zic eu, antrenamentele personale, prin care am reușit să le păstrez o condiție fizică cât mai bună. Ca și comportament, masculul s-a remarcat prin grija lui față de cuib, fiind nelipsit de la boxa sa, chiar și când era tura partenerei lui să clocească el era prezent lângă cuib. Acest porumbel a fost și este feblețea mea. Ca și origini, păsările pe care le dețin în crescătorie sunt fii și nepoți din porumbei de top 10 național, aduși de la crescători renumiți precum: Cătălin Apostu, de unde am adus păsări de Dinu Moise, Florin Petrache, din linia lui „Miss Olimpiade”, de la Iulian Malinche am adus porumbei Pieter Veenstra – Gaby Vandenabeele, la fel și de la Alexandru Cazacu, Pieter Veenstra – Gaby Vandenabeele, iar de la Sorin Florea, cursieri de Gino Clicque – Gaby Vandenabeele – Marcel Aelbrecht. Ca și rezultat obținut, acest titlu de campion național pot spune că este cel mai notabil din cariera mea columbofilă, Cu atât mai mult pentru că vorbim despre categoria „Crescători”, unde ai nevoie de mai multe păsări valoroase, care să te ajute foarte bine la echipă, într-o concurență acerbă, alături de crescători renumiți și extraordinari, evidențiați prin măiestrie și investiții majore în porumbei de mare valoare. În sezonul 2024 mi-am propus să mă mențin în top 10 național, atât la categoria crescători, cât și la pasăre sau la categoriile de palmares“, a precizat Ionuț Smeu.

Crescătoria lui Ionuț Smeu

Cristinel Chelaru, din Vrancea, este noul vicecampion național Crescători Fond 2023, cu 20,87 puncte de penalizare, iar locul 3 național a fost ocupat cu 27,04 puncte de penalizare de către Marius Sultan, crescător care provine din același județ precum și locul 1 național Crescători Fond 2023, respectiv Brăila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO