În colaborare, crescătorii din județele Galați și Vrancea au organizat, ca de altfel toate etapele din acest an, prima etapă de maraton. Ca locație de lansare a porumbeilor a fost aleasă localitatea Augustow (Polonia), o rută deloc simplă, porumbeii având de parcurs până acasă distanțe apropiate de 1.000 de km. Au fost eliberați în dimineața zilei de 21 iunie 2019, la ora 05:38, primele sosiri înregistrându-se chiar în prima seară a concursului.
Fiind prima etapă de maraton a sezonului, la concursul de la Augustow au luat parte 163 de crescători din cele două județe vecine. Și numărul porumbeilor angajați a fost semnificativ, aproximativ 3.800 de porumbei. Augustow a fost, din câte se observă, etapa crescătorilor gălățeni. Atât Nicu (Petrică) Șorocalet (foto stânga) , câștigătorul pe lansare, cât și Daniel Cobzaru, câștigătorul de la crescători, concurează ca membri ai asociației columbofile din Galați și au reușit, prin aceste rezultate, să debuteze cu dreptul la prima etapă de maraton din acest an.
1077960/2016-locul 1 din 3.800 de porumbei
După cum am mai spus, primul loc pe lansare a fost câștigat de Nicu (Petrică) Șorocalet, un columbofil aflat la început de drum, dar care are o poveste foarte interesantă. A debutat în urmă cu doar un sezon, ca membru al altei grupări columbofile. Dacă orice debut este mai degrabă anevoios, nu la fel a fost și în cazul crescătorului nostru: în primul an de participare, Nicu (Petrică) Șorocalet a fost campionul național al categoriei Maraton Extrem în cadrul altei federații, cupă câștigată cu o femelă concurată la natural. Din acest sezon s-a înscris, împreună cu întregul său club, în Federația Națională a Crescătorilor din România, unde a debutat la fel de frumos, câștigând locul 1 pe lansare la maratonul Augustow. „Pentru mine, cele mai frumoase etape sunt etapele de maraton și maraton extrem. Până acum am început cu un număr de 40 de porumbei, pentru că deocamdată atât îmi permit să întrețin, dar și pentru faptul că având porumbei puțini, îi poți îngriji mai bine. Cea mai mare parte a porumbeilor mei provin de la Ștefan Buțucanu și Cornel Șerban din Brăila. Îi concurez numai la natural, pentru că nu am timp foarte mult să mă ocup de ei, fiind multe dăți când rămân în grija soției. Masculul de pe locul 1 a zburat și până acum destul de bine, la concursul Malta (1.200 km) de anul trecut fiind al doilea sosit la mine și în primii 60 pe lansare. Este un mascul căruia îi plac etapele foarte lungi, de altfel toată familia lui pretându-se foarte bine pentru astfel de etape de maraton extrem. La acest zbor, următorul porumbel sosit la mine este fratele lui bun, un tânăr de 2018. În general, încerc să țin porumbeii cât mai simplu, cu puține produse. Chiar și mâncarea o prepar eu, iar produsele cele mai folosite sunt iaurtul, drojdia de bere și Glucovit. Nu exagerez nici cu antrenamentele, pentru că eu consider că cel mai indicat este ca porumbeii de maraton, în timpul sezonului, să fie lăsați să se odihnească”, a precizat Nicu Șorocalet. Mai trebuie adăugat că masculul câștigător a sosit în seara primei zile de zbor, la ora 21:16, fiind urmat de doar 12 porumbei, care, la rândul lor, au reușit să termine cursa în prima zi.
În timp ce pe lansare a câștigat un columbofil aflat la început de drum, la crescători s-a impus unul dintre cei mai experimentați și mai buni competitori de maraton din țara noastră. Daniel Cobzaru nu are nevoie de prea multe prezentări, nenumăratele sale cupe naționale fiind cele care vorbesc în locul lui. La etapa de Augustow, Daniel Cobzaru (foto dreapta) a participat cu 24 de porumbei concurați la văduvie, din care 10 au reușit să și claseze. Primul porumbel sosit a fost o femelă din 2015, 0300027, care a sosit la ora 05:09, în dimineața celei de a doua zi a concursului. Ea a fost nominalizată și pentru echipă și prin clasarea pe locul 24 pe lansare a obținut un punctaj de penalizare foarte mic. După doar câteva minute a fost urmată de o altă femelă, 0300003 /2015, și ea nominalizată pentru echipă, care a reușit să se claseze pe locul 32 pe lansare. „Prima femelă sosită a fost anul trecut locul 3 provincial la Maraton, iar a doua femelă sosită a fost locul 1 județean la As Maraton, tot anul trecut. Ambele sunt strâns înrudite, fiind consangvine pe Argintia bătrână și Olimpica”, a explicat Daniel Cobzaru.
Lasă un răspuns