La baza amplului proiect în care s-a angajat Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România, de revenire la denumirea istorică de Uniunea Federațiilor Columbofile din România, au stat două aspecte de primă importanță. Primul dintre acestea este chiar revenirea la punctul din care s-a plecat în anul 2007, reîntoarcerea la ceea ce reprezenta organismul care a continuat prima formă de organizare columbofilă, Asociația Columba, înființată de maiorul Traian Nițescu în anul 1937. În al doilea rând, ca Uniune de Federații, drumul către o unificare națională este mai deschis ca oricând. În aceeași notă privesc schimbarea și câțiva dintre veteranii columbofiliei românești.
Din fericire, anii în care columbofilii români activau ca membrii ai Uniunii Federațiilor Columbofile din România nu sunt chiar așa îndepărtați. Mulții dintre crescătorii importanți din acele timpuri mai concurează și acum, ca membrii ai Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România și, din această dublă poziție, salută și susțin reorientarea către U.F.C.R.
Ilie Puf: „Este momentul potrivit pentru a ajunge la o unire națională a tuturor grupărilor columbofile”
Unul dintre columbofilii români de referință care susțin trecerea la U.F.C.R. este bucureșteanul Ilie Puf. Columbofil experimentat, fost membru în conducerea vechilor structuri columbofile românești, Ilie Puf consideră că decizia Conferinței Naționale de a reveni la o formă de organizare unională este cea mai bună alegere, în contextul de azi al columbofiliei din România. „Cum să nu susțin revenirea la istorie? Cum să nu susțin o revenire la Asociația fondatoare? În primul rând, prin această decizie, Federația Națională, Uniunea de anul viitor, intră oficial în posesia patrimoniului vechii Uniuni, între care și sediul central din București. Apoi, trebuie mers până la capăt. Este momentul potrivit pentru a ajunge la o unire națională a tuturor grupărilor columbofile. Din punct de vedere juridic, două Federații nu se pot uni. Dar, Uniunea va crea contextul în care toți cei care vor dori să facă pasul către noi, să poată fi primiți. De altfel, acesta trebuie să fie scopul principal al acestei schimbări”, a explicat columbofilul Ilie Puf (foto dreapta).
Mihai Macovschi: „Pentru noi, nu poate fi decât o schimbare în bine”
Un alt columbofil care se află de mulți ani foarte implicat în activitatea Federației Naționale este Mihai Macovschi din Brașov. El a traversat, pe rând, toate schimbările de ordin structural intervenite în decursul timpului, motiv pentru care consideră că noua formă de organizare va fi una benefică. Pentru Mihai Macovschi, revenirea la denumirea și la forma de organizare istorică nu este nici pe departe un pas înapoi. Dimpotrivă, este o adevărată rampă de lansare. „Pentru noi, adică pentru cei care suntem acum în Federație, nu poate să fie decât bună această schimbare. Este un pas mare și către cei care concurează în alte grupări columbofile. Este o oportunitate de a concura toți în cadrul aceleiași structuri. Apoi, va fi și o schimbare de statut. Acolo am înțeles că vor fi implementate niște schimbări care deveniseră necesare pentru buna funcționare a sportului columbofil din România”, a precizat Mihai Macovschi (foto stânga).
Astfel, schimbarea decisă la finalul lunii August de Conferința Națională este salutată de crescătorii care au concurat deja în această structură, anterior anului de înființare a Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România. Experiența lor și activitatea columbofilă sunt o garanție a relevaței afirmațiilor susținute în legătură cu acest subiect.
Lasă un răspuns