Dacă la categoria Maturi+Tineri a Campionatului Junior sau Campionatul Copiilor, organizat de Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România, sunt necesare doar patru etape pentru realizarea normei, condițiile competiționale pentru categoria Pui a aceluiași campionat sunt și mai „blânde”. Tinerii columbofili care își concurează puii în cadrul etapelor organizate de asociații au nevoie, astfel, de doar trei concursuri pentru a realiza singura normă posibilă pentru pui în campionatul dedicat lor.
Ținând cont de faptul că discutăm despre o competiție a copiilor, columbofili care nu au împlinit încă vârsta majoratului, participarea în Campionatul Junior 2020, sezonul puilor, a fost una îmbucurătoare. Tinerii competitori au realizat un total de 172 de norme, iar pe podiumul național se clasează Bogdan Boamfă, din Constanța, Mihai Dan, din Hunedoara, și Roxana Olaru, tot din Asociația Hunedoara.
Bogdan Boamfă (CT), început promițător de carieră
Bogdan Boamfă, membru al Asociației Constanța, va face în curând pasul către campionatul seniorilor, însă, până atunci, a adunat un adevărat palmares la juniori. Sezonul trecut, tânărul columbofil de la malul Mării Negre a câștigat trei trofee naționale, fiind campionul categoriilor Maturi+Tineret, Crescători și Pui. Pasionat de etapele de Viteză, Demifond și General, Bogdan a concurat în sezonul trecut majoritatea puilor cu porumbeii maturi. Campioana categoriei Pui, femela cu seria 0007273/2020, a clasat șapte concursuri în total, dintre care patru cu porumbeii maturi. „În crescătorie am mai multe linii de porumbei. Am, de exemplu, porumbei Vandenabeele, Drappa, Janssesn, Van den Brande, Van Dyck sau Vandenheede, majoritatea provenind de la domnul Bebe Chicheanu. Puii concurează normal, fără vreo metodă specială, doar că îi angajez și la etapele cu porumbeii maturi. Campioana este o femelă cu origini Vandenabeele și Vandenheede”, a explicat Bogdan (foto dreapta).
Mihai Dan (HD), un nou sezon cu trofeu național
Mihai Dan este un tânăr columbofil obișnuit cu podiumul național. În 2019, acesta a câștigat trei trofee naționale în Campionatul Junior, iar în sezonul trecut a mai câștigat încă două. Primul dintre trofeele naționale din 2020 este locul 2 Național Pui, câștigat cu femela 0311148/2020, iar cel de-al doilea trofeu din sezonul trecut este locul 3 Național Crescători Pui. „Am avut 80 de pui pentru 2020. Toți au zburat până la etapa de 300 de km, iar o parte dintre ei au mers și la concursul de fond. Puii îi las să concureze normal, natural, fără să am atâtea așteptări ca de la porumbeii maturi. Singurele lucruri speciale pe care le fac pentru pui sunt antrenamentele, de două ori pe săptămână fiind duși la 60 de km, și mâncarea fără mazăre, pe care o primesc tot sezonul”, a menționat Mihai Dan (foto stânga).
O fată printre columbofilii juniori
O altă apariție constantă pe podiumurile naționale ale categoriilor dedicate juniorilor este cea a Roxanei-Adriana Olaru. Pasionată în totalitate de porumbei, participând la toate activitățile asociației, Roxana a reușit să cucerească deja mai multe trofee naționale cu porumbeii săi. Anul trecut, aceasta ocupă locul 3 Național Pui și este campioana națională a categoriei Crescători Pui. „Am început să îndrăgesc porumbeii în anul 2018, iar din 2019 am început să și concurez. La început mi-a fost foarte greu să înțeleg lucrurile, dar mai apoi, după ce m-am documentat, am început să îmi dau seama ce înseamnă acest sport. Sunt o fire competitivă și pe lângă dragostea pentru porumbei, îmi place foarte mult să câștig. În crescătorie am porumbei de categoria General. La matcă am 20 de porumbei. Pentru zbor am 50 de porumbei și deja am reprodus și 60 de pui. La maturi, porumbeii i-am concurat la natural. Cred că voi încerca și văduvia, dar deocamdată mi se pare foarte complicat. La asociație am fost foarte bine primită. Acum fac parte și din staff-ul asociației și chiar am fost ca delegat la câteva concursuri”, a menționat Roxana Olaru (foto dreapta).
Tot pentru sezonul puilor, Campionatul Junior conține și o secțiune dedicată normei la crescători. Aceasta se numește Crescători Pui, iar norma se realizează tot din trei etape, la fel ca la porumbei, doar că de data aceasta se centralizează punctajele din clasamentul crescătorilor. Sezonul trecut, 16 tineri columbofili au realizat această normă. Primul loc este ocupat chiar de Roxana-Adriana Olaru, urmată de colegii săi de asociație, Avram Macrisan și Mihai Dan.
Lasă un răspuns