O nouă categorie pe care o analizăm este As Maraton Tineret, ai cărei câștigători din sezonul 2021 vi-i prezentăm în articolul de azi. Până să ajungem propriu-zis la ocupanții primelor trei poziții naționale, implicit câștigătorii trofeelor puse în joc, precizăm că în sezonul trecut s-au realizat 959 de astfel de norme, cele mai multe de la înființarea categoriei. În același timp, și campionul categoriei, și vicecampionul, provin din Asociația Columbofilă Buzău. Dacă adăugăm acestor rezultate și locul 3 Național Maraton Tineret, plus cele două trofee naționale câștigate de Vasile Bratu, tot din Buzău, ajungem la un total de cinci trofee naționale la Maraton câștigate într-un singur sezon de crescătorii buzoieni, o cifră impresionantă pentru o asociație columbofilă cu 250 de membri.
Catalogul Național al categoriei As Maraton Tineret, sezonul 2021, este deschis de Bănică Tătăranu, campion național al categoriei cu 20,44 puncte de penalizare. El este urmat de colegul său de asociație Ciprian Lefter, al cărui porumbel a obținut un coeficient mai mare cu doar 38 de sutimi. Pe locul al treilea îl regăsim pe Viorel Bulata, din Timiș, care completează podiumul național cu 22,83 puncte de penalizare. Așadar, observăm diferențe foarte mici între punctajele celor trei porumbei de pe podium.
Campionul național este un mascul
Bănică Tătăranu a ales să participe la etapele de maraton pe ruta Polonia. Astfel, și-a angajat porumbeii la cele trei etape ale asociației, Bielsk, Terespol și Terespol Național, concursuri la care tânărul mascul RO-20-0747751 a evoluat foarte bine. Acesta a clasat foarte bine încă de la prima etapă de maraton, Bielsk (853 km), unde a ocupat locul 47 din 6.966 porumbei. A urmat o a doua clasare, la fel de bună, obținută la concursul Terespol Național (847 km), prin ocuparea locului 64 din 6.739 porumbei. Din cele două etape, tânărul mascul acumulase 16,25 puncte de penalizare, care îi dădeau șanse mari pentru a realiza norma As Maraton cu un punctaj foarte bun. Mai avea nevoie însă de o clasare cel puțin la fel de bună, care a și venit odată cu ultimul concurs de maraton al sezonului. Lansarea pentru această etapă s-a făcut tot din Terespol (812 km), iar tânărul mascul a obținut locul 16 din 3.823 porumbei. Astfel, a încheiat norma cu 20,44 puncte de penalizare, coeficient cu care a obținut trofeul de campion național al categoriei. „Eu concurez din 2015 și în ultimii ani am început să particip mai mult la etapele de maraton. Lotul de zbor diferă în fiecare an, adică țin între 80 și 100 de porumbei, pe care îi concurez la natural. Masculul acesta, care în mare parte original Kipp, a concurat doar de pe ouă. În timpul sezonului, porumbeii au primit o mâncare de maraton produsă la noi în țară. Antrenamente le-am făcut în funcție de timp, ducându-i și cu mașina la 50-60 de km. Trebuie să spun că nu am foarte mult timp pentru porumbei. Din această cauză, ei concurează la natural și destul de dur, pentru că nu am timp să mă ocup foarte atent de ei”, a declarat Bănică Tătăranu.
Frații Lefter își adjudecă a doua poziție
Pe locul al doilea îl regăsim pe Ciprian Lefter, dar, în realitate, discutăm despre frații Ciprian și Daniel Lefter, care concurează din aceeași crescătorie, cu același ceas, dar cu două titulaturi. În sezonul 2020, cei doi și-au împărțit lotul de porumbei, Ciprian concurând tinerii, iar Daniel porumbeii maturi. Deși sunt doi crescători, cel care se ocupă de întreținerea și pregătirea porumbeilor în totalitate este Daniel Lefter, care, la rândul său, nu poate ajunge la porumbei decât în weekend și foarte rar în timpul săptămânii. Eforturile le-au fost însă din plin răsplătite de femela RO-20-0744335, vicecampioană națională la As Maraton Tineret, cu 20,82 puncte de penalizare. Aceasta a fost angajată la aceleași etape ca și campionul lui Bănică Tătăranu, obținând locul 16 la etapa Terspol, 58 la Bielsk și 63 la Terespol Național. „Noi am concurat în aceeași formulă până în 2010, când eu am plecat din țară. Am revenit în 2019 și am reînceput să concurez pe numele meu, iar în 2020, la propunerea fratelui meu, am decis să concurăm pe două titulaturi, pe numele lui fiind concurați tinerii, iar pe numele meu maturii. Însă, fratele meu este plecat și eu sunt cel care mă ocup de porumbei. Nici eu nu petrec foarte mult timp cu ei, pentru că lucrez în București, și nu ajung decât în weekend la ei. Soția și tatăl meu sunt cei care se ocupă în restul zilelor. Le las eu scris ce să le dea, uneori le prepar și mâncarea pe zile cu diferite suplimente pe ea, în special drojdie, și în sezon plec uneori noaptea pentru a îi duce la câteva antrenamente. Porumbeii stau despărțiți din octombrie până în aprilie, apoi sunt împerecheați și unii dintre ei cresc inclusiv pui. În țară joacă văduvi, iar după primul fond trec iar la natural. Mâncarea pe o folosesc este una foarte bună, ca porumbeii să fie cât mai pregătiți. Este produsă de Ornistore, iar uneori, le mai adaug un amestec de la Beyers, cu cașcaval și alte suplimente, tot pentru pregătire. În zilele de weekend când ajung eu la ei, înainte de maratoane, le mai dau Ro200, Tollyamin și drojdie de bere, deși îmbarcarea va fi peste câteva zile. Este greu, dar nu imposibil. Femela aceasta este un porumbel aparte, foarte calm și atașat de mine, pot spune. Ea provine dintr-un schimb de pui între noi și prietenul nostru George Crețu, care concurează la UCPR”, a explicat Daniel Lefter.
Viorel Bulata, câștigă locul al treilea, cu cei mai mulți km clasați
Atât Nurnberg, prima etapă de maraton a provinciei de Vest, cât și Berlin Național au fost concursuri foarte dificile, cu viteze de 800, respectiv 900 m/min. Nici Stendal Național nu a fost o etapă foarte accesibilă, dar, cu toate acestea, tânărul mascul RO-20-0384319 concurat de Viorel Bulata, din Asociația Timiș, a terminat cu bine întregul sezon. El a fost concurat la toate cele trei etape amintite. La Nurnberg, acesta a ocupat locul 4 pe județ, din 6.589 de porumbei. Același loc l-a obținut și la Stendal Național (1.029 km), dar din 793 de porumbei, tot pe județ, în timp ce la Berlin Național (1.029 km) a ocupat locul 32 din 1.863 de porumbei, tot în clasamentul județean. În total, a obținut 22,83 puncte de penalizare și s-a clasat pe locul 3 Național, fiind însă porumbelul cu cele mai lungi etape dintre cei de pe podiumul național. În același timp, masculul este și campionul provinciei la categoria Maraton Tineret, vicecampion provincial la Maraton Grand Prix Tineret și triplu campion al județului Timiș. „Vreau să încep prin a spune că este singurul pui de 2020 reprodus din perechea respectivă de matcă, un mascul de la Familia Mustață și o femelă din porumbei care au concurat foarte bine, de la un prieten din Caraș. Inițial nici nu am vrut să îl inelez. Ca pui a concurat normal, fără să iasă în evidență. A fost angajat inclusiv la concursul de fond din campionatul puilor, iar ca yarling, până la primul fond nu s-a evidențiat. Dar, când au venit etapele de maraton, lucrurile s-au schimbat radical. A fost mereu primul sosit în crescătoria mea, obținând clasări foarte bune, deși etapele au fost foarte lungi și foarte dificile. Porumbeii au concurat la natural până la primul fond. Această etapă și primul maraton le-au concurat văduvi, iar ultimele două maratoane au concurat la natural, din nou. Pentru hrănire folosesc mâncare ungurească, un amestec dietetic și unul pentru pregătire, dar hrănesc porumbeii în funcție de situație. Nu am un program anume. Îi duc și la antrenamente între etapele de maraton, cam unul sau două antrenamente de 60 km”, a detaliat Viorel Bulata (foto dreapta).
Lasă un răspuns