Alegerea echipei pentru etapă – un aspect foarte important

Rezultatele meritorii în competițiile columbofile sunt obținute de porumbei extraordinari, de o calitate superioară, în spatele cărora se află crescători care cunosc foarte bine cum trebuie îngrijiți porumbeii lor. De asemenea, în cadrul unei etape titrate, cel mai felicitat este porumbelul aflat pe primul loc și, desigur, crescătorul care îl deține. Însă, unul dintre cele mai importante rezultate care pot fi obținute de către columbofili cu porumbeii lor este câștigarea unei etape sau a unui titlu național în cadrul clasamentului crescătorilor. Așa cum se cunoaște de către toți columbofilii, primii cinci porumbei nominalizați pe lista de îmbarcare consituie echipa crescătorului la etapa respectivă. Oricare doi porumbei dintre cei cinci trebuie să claseze cât mai rapid în cadrul etapei pentru a realiza un punctaj de penalizare cât mai mic și astfel să își propulseze crescătorul cât mai sus în cadrul clasamentului întocmit între columbofilii participanți la acea etapă. Un astfel de clasament este extrem de important, deoarece nu este altceva decât oglinda relației dintre crescător și porumbeii săi, a capacității crescătorului de a își cunoaște și simți porumbeii și a aptitudinii acestuia de descifra semnalele pe care un porumbel aflat în formă le transmite. Îndeplinirea normei pentru campionatul național la categoria General Crescător este un obiectiv și mai greu de îndeplinit, în special din punctul de vedere al condițiilor necesare. Astfel, un crescător care dorește să îndeplinească această normă trebuie să obțină un punctaj cumulat în urma realizării echipei la două etape cu distanța cuprinsă între 95 și 420 km, două etape cu distanța cuprinsă între 285 și 630 km și două etape cu distanța de peste 500 km, cele șase etape totalizând obligatoriu minim 1800 km. Dificultatea îndeplinirii acestei norme provine atât din numărul etapelor necesare, dar și din faptul că aceste etape fac parte din categorii diferite de zbor, de la etape de viteză până la cele de fond și chiar maraton. Însă, cea mai importantă necunoscută din această ecuație poate fi rezumată în cuvintele: Ce îl determină, în definitiv, pe crescător să aleagă un anumit porumbel pentru a face parte din echipa sa?
În sezonul 2017, câștigătorul locului 1 Național General Crescători a fost Grigore Iosif, columbofil care activează în cadrul asociației columbofile din capitală. Așa cum singur se descrie, este unul dintre columbofilii care îndrăgesc categoria General și pune foarte mare accent pe clasamentele pentru crescători, unde dorește să se afle mereu cât mai în față. De câțiva ani se străduiește, cu succes se pare, să formeze propria linie de porumbei de general, capabili să câștige curse cu distanțe între 100 și 700 km: „Mie îmi plac porumbeii care vin de la 100 la 700 km. Cine nu e capabil să vină de la 700 de km nu are ce căuta la mine în volieră”. În ceea ce privește alegerea porumbeilor care vor face parte din echipă, columbofilul bucureștean are propriile metode. Felul în care răspund porumbeii săi la metodele de motivare pe care acesta le folosește este un prim criteriu. Starea fizică a porumbeilor și „semnele” de formă pe care aceștia le emană sunt alte indicii ale faptului că pot face treabă pentru echipă. Dar, ultimul cuvânt îl are un antrenament efectuat cu câteva zile înainte de îmbarcare și care are rolul de a evidenția porumbeii cei mai motivați și cei mai pregătiți pentru etapa următoare. Pentru Grigore Iosif, clasamentul pe crescători este deosebit de important, direct proporțional cu valoarea crescătorului: „În cadrul acestui clasament se schimbă raportul meritelor, nu porumbelul are cel mai mare aport ci crescătorul. În sportul columbofil trebuie să îți cunoști foarte bine porumbeii și printr-un astfel de clasament demonstrezi că îi cunoști și că le înțelegi comportamentul”.
Craioveanul George Vochin, Gelu pentru apropiați, este unul dintre cei mai premiați crescători la nivel național în cadrul clasamentelor întocmite pe crescători. La fiecare categorie de zbor, columbofilul doljean a reușit să se plaseze pe prima treaptă a podiumului aproape sezon după sezon. În anul 2016, în clasamentul crescătorilor, a obținut nu mai puțin de trei titluri naționale: locul 1 Național General Crescător, locul 1 Național As Crescător și locul 1 Național Maraton Crescător. Despre modul în care își alege echipa pentru fiecare etapă, ținând cont și de faptul că are un lot numeros de zburători în fiecare an, George Vochin spune că nu are anumite idei prestabilite și că totul ține de forma porumbeilor: „Eu petrec foarte mult timp printre porumbei și îmi dau seama dacă un porumbel trebuie introdus la echipă. Putem spune că un porumbel îți spune singur când este în formă și merită nominalizat în echipă. În primul rând, se antrenează foarte bine în jurul crescătoriei. Un alt indiciu este că mănâncă foarte puțin și, în general că transmite faptul că se află în formă. Eu concurez porumbeii atât la etape de viteză-demifond, cât și la etapele de fond și maraton. La fiecare dintre aceste etape merg cu echipe diferite și pot spune că alegerea echipei ține și de flerul fiecărui crescător, de felul cum îi simți în momentul respectiv. Personal nu cred că există un criteriu foarte stabil în funcție de care să îți alegi porumbeii de echipă, în afară de porumbeii care demonstrează la fiecare etapă că sunt de calitate și de cât de mult reușești să îi cunoști”.
Campionul național la categoria General Crescători în sezonul 2015 este un columbofil obișnuit cu cea mai înaltă treaptă a podiumului național. Adrian Cîrciumaru, din Băilești, este unul dintre crescătorii care stăpânește foarte bine categoria General. Rezultate sale excepționale la nivel național și olimpic în cadrul acestei categorii, obținute atât în clasamentul porumbeilor, cât și al crescătorilor nu fac altceva decât să dovedească calitatea porumbeilor săi, dar și a unui crescător pe măsură. Fiecare etapă este tratată cu maximă seriozitate, cinci dintre porumbeii crescătorului oltean fiind aleși special pentru a face parte din echipa aruncată în luptă la etapa respectivă. „Eu mă bazez, în special, pe porumbeii constanți, mai ales pe cei care au avut sosiri foarte bune la etapa anterioară. Însă nu este o regulă, de multe ori mă răzgândesc chiar înainte de îmbarcare și nominalizez alți porumbei. Dar, cred că felul în care se antrenează un porumbel în jurul crescătoriei și faptul că este constant și în formă sunt cele mai importante criterii în funcție de care îmi aleg echipa”, ne-a explicat multiplul campion național.
Avem, așadar încă o dovadă a complexității columbofiliei. Cheia succesului în acest sport se află, deopotrivă, și la porumbei, dar și la crescător. Numai o fericită simbioză între porumbei de calitate, sănătoși și bine îngrijiți și un crescător serios și inspirat asigură, fără îndoială, triumful.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO