Cum ne hrănim corect porumbeii?

De la un columbofil de talia lui Pros Roosen, cu siguranță, oricine ar avea de învățat din ceea ce a lăsat în urmă. Sfaturile sale cuprind întreg fenomenul columbofil, însă, poate cel mai reprezentativ dintre ele are legătură cu hrănirea porumbeilor noștri. „Hrănirea este o artă”, spunea adesea Pros, ceea ce ne face să înțelegem cât de important este în columbofilie modul în care sunt hrăniți porumbeii de concurs. Cantitatea, calitatea și compoziția amestecurilor de hrană pe care le folosim în sezonul de concursuri sunt aspecte esențiale. Mai trebuie amintit că, așa cum orice columbofil cunoaște, hrana și felul în care este administrată porumbeilor diferă în funcție de categoriile de zbor, și mai ales faptul că hrănirea porumbeilor este un concept înțeles diferit și dezvoltat separat de către fiecare crescător.

Sergiu Stoin (foto dreapta) este câștigătorul a nu mai puțin de cinci cupe naționale în sezonul 2018: locul 1 național la categoriile Viteză Maturi, Viteză Maturi Palmares, Viteză Crescător, As Național Maturi și locul 2 național Viteză Crescător Palmares. Așa cum era de așteptat, hrănirea este tratată cu foarte mare seriozitate de către crescătorul timișorean. În sezonul trecut, atât de rodnic în privința rezultatelor, Sergiu Stoin a apelat la gama de hrană propusă columbofililor de firma Versele Laga. Din paleta de amestecuri disponibile, Sergiu Stoin a optat pentru amestecul de concursuri, dar și pentru amestecurile Energy Plus, Gerry Plus, Black Label și amestecul depurativ. Folosind amestecurile amintite, porumbeii săi au fost hrăniți, atât înainte, cât și după, în funcție de dificultatea etapelor. În ultimele zile înainte de îmbarcare, pentru un aport de energie, porumbeii au fost hrăniți cu amestecul Energy Plus, în diferite procente din rația zilnică, iar după etapă au primit hrană depurativă.

Hrana energy este indispensabilă

La categoria Demifond Maturi, cupa de campion național a fost adjudecată sezonul trecut de către tandemul Fekete+Lucaciu (foto stânga) din Zalău. Hrana primită de porumbeii tandemului este relativ simplă, nepurtând în spate greutatea unei firme consacrate de produse columbofile: „Porumbeii noștri primesc un amestec format din 14-15 semințe, hrană ce este importată din Ungaria și este distribuită de un prieten al nostru din Harghita. Acest amestec este folosit pe tot parcursul anului, indiferent de perioada prin care trec porumbeii. În rest, trebuie să adaug că nu folosim deloc hrana depurativă. Înainte de etapă, dacă observăm că este nevoie, adăugăm Energy Plus, undeva la maxim 20% din rație, dar nimic mai mult. Porumbeii sunt hrăniți la discreție și nu am avut niciodată probleme cu greutatea lor. Însă, aici trebuie să precizăm că este vorba de porumbei care zboară foarte bine în jurul crescătoriei, care sunt îmbarcați săptămână de săptămână și care participă la multe antrenamente individuale”, a subliniat Robert Fekete. Un alt campion național al sezonului trecut este Răzvan Călina din Argeș, câștigătorul locului 1 național la categoria Fond Maturi. În privința produselor, Răzvan Călina a apelat la firma Rohnfried, de unde a folosit mai multe suplimente de condiționare și recuperare. „În ceea ce privește hrana, am folosit hrană de la firma Bayers. Cu două zile înainte de îmbarcare am folosit hrană energizantă, cu multe semințe de floarea-soarelui decorticată. La sosire am folosit hrana depurativă de la aceeași firmă. În legătură cu felul în care îmi hrănesc porumbeii, trebuie să precizez că nu le ofer o cantitate anume, calculată în funcție de numărul de porumbei, ci îi hrănesc la discreție. Ca să înțelegeți mai bine, pot să vă detaliez cum îi hrănesc în sezonul competițional: la sosire primesc hrană depurativă; seara, în ziua sosirii, le adaug 20-25% mâncare mai grasă, iar de a doua zi îi hrănesc cu mâncare normală, pentru a-și reface musculatura și greutatea. Înainte de îmbarcare, la etapele de demifond și fond, porumbeii mei primesc până la 3-4 alune pe zi. Personal, prefer să îmbarc porumbeii ceva mai bine la mână, nu grași, dar puțin mai bine pregătiți din punctul acesta de vedere, pentru că nu am de unde să știu cum va fi cursa și să nu rămână fără rezerve în cazul unei curse dificile”, ne-a explicat crescătorul.

Mâncarea depurativă administrată după etapă este facultativă
Cupa de campion național la categoria General Maturi a luat anul acesta drumul spre Maramureș, fiind obținută de Adrian Mărculescu din Satu-Mare. Pentru sezonul trecut, Adrian Mărculescu (foto stânga) s-a bazat pe produsele columbofile oferite de firmele Rohnfried și Herbots și pe amestecurile de hrană de la firma Bayers. Despre felul în care au fost hrăniți porumbeii săi, acesta a depins în mod direct de forma acestora: „Eu nu folosesc hrănirea la gramaj, adică nu am stat niciodată să cântăresc câtă hrană primesc porumbeii mei. Îi verific zilnic la mână și îmi dau seama de felul cum trebuie hrăniți pentru a fi mereu în formă. Plus că participă la foarte multe antrenamente și nu se pune problema să ia prea mult în greutate. Ca și sortimente, folosesc amestecuri sport și pentru energie, dar nu folosesc depurativ”, a explicat acesta. Campion național la categoria As Speed Maturi în 2018, Marius Dorog a apelat la produsele și hrana de la firma Natural. „Eu folosesc majoritatea produselor de la firma Natural, adică hrana pentru concurs, ceaiul Naturaline, vitamineral și electrolit. Folosesc amestecul sport în timpul săptămânii, cu o zi înainte de îmbarcare le dau amestec energy, iar când sosesc, porumbeii mei primesc hrană depurativă. Primesc hrană de două ori pe zi, după ce se antrenează, hrana fiind oferită la discreție”, a precizat crescătorul hunedorean.

Daniel Berar: „Încerc să ofer porumbeilor hrană încât să fie suficientă pentru o masă

Nu foarte diferit stau lucrurile nici în cazul lui Daniel Berar (foto dreapta), campion național al sezonului trecut la categoria As Maraton Maturi. Pentru că porumbeii zboară atât la natural, cât și la văduvie, aceștia sunt hrăniți diferit: „Pentru porumbeii care zboară la natural, am folosit sezonul trecut amestecul Champion Plus, iar văduvii i-am hrănit cu Superstar Plus, de la Versele Laga. În ziua sosirii și încă o zi după aceasta, am adăugat amestecului hrană light, depurativă, pe bază de orz și orez. Porumbeii sunt hrăniți la comun, adică nu îmi hrănesc văduvii pe boxe, iar în ceea ce privește cantitatea, am calculat mereu să fie atât cât mănâncă o singură dată, adică să nu mai rămână mâncare în hrănitori”, ne-a explicat crescătorul.
Prezentând, așadar, felul în care și-au hrănit unii dintre campionii naționali porumbeii lor pe întreg sezonul de concursuri și tipurile de amestecuri folosite, putem observa că hrana este mereu una de calitate, special concepută pentru porumbeii de concurs. Mai departe, identificăm stiluri diferite de hrănire, de la hrănirea la discreție, până la hrănirea strictă în funcție de numărul de porumbei, putând spune că ambele cazuri, luând în calcul rezultatele obținute, sunt la fel de potrivite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO