Toma Alexe, campion național Viteză Maturi și Viteză Palmares 2017, mizează pe o selecție dură

Toma Alexe este un columbofil român foarte pasionat, care concurează la etapele de o zi, în special curse de viteză și demifond, dar urmărește și categorii ca generalul sau fondul. Face parte din asociația columbofilă a județului Prahova, una dintre cele mai competitive grupări ale Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, și este dublu campion național la viteză maturi și palmares, participând lla olimpiada columbofilă din anul 2017, în cadrul căreia a obținut Locul I european.

Reporter : Cum v-ați descrie, în câteva cuvinte, ca și crescător?
Toma Alexe: Mă consider un crescător foarte ambițios, care își iubește porumbeii și este dedicat sportului columbofil. Știu să pierd, dar atunci când pierd, mă motivez și mai tare și nu dau înapoi.

Rep.: Care este numărul de porumbei pentru fiecare categorie (matcă, pui, zburători) cu care lucrați?
T.A.: La lotul de zbor am 50 de porumbei, pe care îi concurez la etape cu distanțe de la 150 km până la 700 km. Matca este formată din 36 de porumbei. La capitolul pui, reproduc anual în jur de 60 pui, care participă la etapele organizate de asociație.

Văduvia, metodata preferată de zbor

Rep.: Ce metodă de zbor folosiți?
T.A.: Zbor porumbeii la văduvie totală. Recomand văduvia, pentru că porumbeii pot fi motivați și antrenați foarte bine. Porumbeii mei sunt împerecheați la data de 1 februarie și cresc câte un pui. După asta, îi las să ouă a doua oară, după a 10-a zi de clocit, separ femelele, iar puii rămân pe cuibar cu masculii, până la înțărcat. În timpul sezonului, undeva la jumătatea săptămânii, trec femelele prin compartimentul masculilor, pentru a se motiva mai bine. După jumătatea sezonului, le las o noapte în compartimentul masculilor, cu același scop.

Rep.: Cum vă pregătiți reproducătorii înainte de împerechere?
T.A.: Înainte de împerecherea porumbeilor, acestora li se administrează tratamente împotriva viermilor și a altor paraziți intestinali, împotriva tricomonozei, salmonellei și vaccin împotriva paramixovirozei. După aceea, facem pauză cel puțin o lună de zile și la data de 1 februarie împerechem și matca și zburătorii.

Rep.: Aveți în vedere ca zburătorii dumneavoastră să nu aibă o năpârlire avansată în timpul sezonului? Dacă da, cum procedați pentru a întârzia năpârlirea acestora?
T.A.: Da, țin cont ca porumbeii să nu avanseze cu năpârlitul! Crescătoria mea este dotată cu jaluzele în acest sens si porumbeii sunt ținuți la semi-întuneric. În felul acesta nu au o năpârlire avansată în timpul sezonului de concursuri.

Rep.: Cum descrieți pregătirea porumbeilor pentru angajarea la o etapă? Care sunt pașii pentru o pregătire corectă? Detaliați în funcție de categoria/categoriile de zbor la care concurați!
T.A.: În primul rând, antrenament în fiecare zi, o oră dimineața și o oră seara. Apoi, fac un antrenament scurt la jumătatea săptămânii, după care porumbeii sunt angajati la etapă.
Văduvii au voie să stea împreună înainte de etapă

Rep.: Ce metode de motivare folosiți înainte de o etapă?
T.A.: Pentru a fi motivați cum trebuie, permit masculilor să se vadă cu femelele circa 15-20 de minute. După aceea sunt luați și îmbarcați la concurs.

Rep.: Cum vă recuperați porumbeii după o etapă de zbor obișnuită? Dar după una foarte dificilă?
T.A.: Pentru a se recupera, porumbeilor li se administrează în apă, la sosire, electroliți, iar ca primă masă primesc o mâncare ușoară. Acest lucru se întâmplă atunci când avem o etapă obișnuită. În cazul unei etape mai dificile, singurul lucru pe care îl fac în plus este să administrez porumbeilor și un ceai împreună cu ce am amintit mai devreme.

Rep.: Ce tratamente considerați că sunt necesare în sezonul competițional și când trebuie efectuate acestea?
T.A.: Odată început sezonul de concursuri, porumbeii mei primesc, o dată la două săptămâni, tratament împotriva tricomonozei și împotriva problemelor respiratorii. De asemenea, tratez porumbeii împotriva salmonellei.

Rep.: Folosiți produse naturiste? Dacă da, care ar fi cele recomandate de dumneavoastră?
T.A.: Cel mai utilizat produs naturist de către mine este ceaiul Naturaline de la firma Narural, de care sunt foarte mulțumit și pe care îl recomand tuturor columbofililor.

„Consider că pentru pui, etapa de 380 de km este suficientă!”
Rep.: Cum vă îngrijiți puii în anul nașterii?
T.A.: Legat de pui, ei sunt viitorul crescătoriei și, prin urmare, trebuie tratați cu mare atenție. Obligatoriu li se administrează vaccinul împotriva paramixovirozei și celelalte tratamente uzuale. Nu sunt ținuți la întuneric, pentru că trebuie să năpârlească foarte bine în anul nașterii și să nu aibă probleme pe viitor. În ceea ce privește antrenamentele și etapele la care participă, consider că distanța de 380 de km este suficientă pentru ei.

Rep.: Descrieți, din punct de vedere fizic, porumbelul perfect pentru categoria de zbor preferată!
T.A.: Din punctul meu de vedere și pentru categoriile de zbor la care eu concurez, porumbelul perfect din punct de vedere fizic are talia mijlocie, spre mare. Aripa este, de asemenea, mare, dar foarte bine ventilată și cu un braț scurt și puternic. Sternul trebuie să fie puțin lăsat, musculatura foarte bună și, nu în ultimul rând, foarte bine închis la furcă.

Rep.: Cum procedați pentru a întări și a proteja imunitatea porumbeilor dumneavoastră? Au probioticele un rol în acest scop?
T.A.: Bineînțeles, probioticele au un rol foarte mare în menținerea și îmbunătățirea imunității porumbeilor. Ca atare, și eu administrez porumbeilor mei frecvent probiotice.

Rep.: Faceți o selecție a porumbeilor rămași după sezonul de concursuri? Dacă da, în ce constă aceasta?
T.A.: Da, după sezonul de concursuri rămân în crescătorie doar porumbeii care au realizat ceva.

Rep.: Cum selectați puii înainte de a face parte din lotul dumneavoastră de zburători?
T.A.: În primul rând, participă la etapele de concurs din planul de zbor. Cei care rămân trec printr-o selecție la mână, unde am în vedere criteriile pe care vi le-am amintit mai sus în legătură cu felul în care prefer să arate un porumbel.

Rep.: Câte împerecheri acordați unui porumbel recent introdus la matcă până să reproducă un pui de calitate?
T.A.: În acest caz, acord minim două împerecheri cu două perechi diferite. Dacă nu obțin nici un rezultat, porumbelul respectiv este eliminat.

Rep.: Când considerați că un porumbel și-a încheiat cariera de zburător și trebuie introdus la matcă?
T.A.: Un zburător este retras la matcă abia după trei sezoane foarte bune sau în cazul în care obține rezultate foarte bune.

Rep.: Cum ați caracteriza dezvoltarea fenomenulului columbofil din România în ultimii ani?
T. A.: Am observat că, de la un an la altul, competiția columbofilă din România este mai puternică. Oamenii sunt din ce în ce mai bine pregătiți, aduc porumbei de calitate și au un mare interes pentru sportul columbofil. Din punct de vedere al corectitudinii, noi sperăm ca anul acesta, sistemul pe care îl vom folosi, cu anunțurile online după fiecare îmbarcare, ne va fi de mare folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO