Campionatul național al României, categoria Demifond Național 2019

Categoria Demifond Național se realizează prin clasarea a patru etape, a căror distanță trebuie să se încadreze obligatoriu între 285 și 630 de km. În fiecare sezon competițional categoria Demifond este dintre cele mai disputate, așa cum a fost și în sezonul 2019. Campionii naționali ai României în sezonul trecut sunt din cele mai diverse zone ale țării, fiind primul an în care o anumită provincie nu mai deține monopolul asupra acestei categorii.
Mai mult decât atât, la Demifond Pui am asistat în 2019 la o adevărată noutate, referindu-ne aici la ultimele patru sezoane. Moldova reușește să câștige un nou titlu la Demifond în 2019, după ce ultima dată când un crescător moldovean reușea acest lucru se întâmpla în 2015.

Nelu Bîzgan (Suceava), câștigător al locurilor 1 și 2 Național Demifond Pui

Revenirea crescătorilor moldoveni pe podiumul național la Demifond Pui nu a fost una timidă. Deși Moldova este recunoscută ca o zonă a etapelor de distanță lungă, categoria Demifond a fost o preocupare intensă a columbofililor moldoveni în sezonul cu puii din 2019, iar rezultatele sunt mai mult decât relevante. Suceveanul Nelu Bîzgan reușește să câștige atât titlul de campion național, cât și locul 2 Național Demifond. Și trofeul pentru locul al treilea va merge tot la Suceava, în dulapul cu trofee al tandemului Nicu și Ioan Mironescu. Puiul campion al anului acesta, RO 1014578/2019 a reușit să claseze 1505 km, finalizând norma categoriei Demifond Național cu 9,02 puncte de penalizare. Nu este singura performanță a tânărului zburător, pentru că în afară de locul 1 Național Demifond este și campionul național al României la categoria General Pui. „Pentru că eu sunt plecat din țară, porumbeii sunt în grija mamei mele. Ea i-a concurat în acest sezon, iar meritul este în totalitate al ei. Mama campionului este o femelă de la Cosmin Olteanu din Prahova, iar tatăl este de la Viorel Zimveliu. Puii au fost reproduşi normal, în luna martie și au stat la întuneric până înainte cu două săptămâni de prima etapă. Ca hrană, în timpul sezonului am folosit două tipuri de amestecuri de la Bayers, Sport Galaxy Light și Energy”, ne-a declarat Nelu Bîzgan.

Tandemul Manole Victoraș + Răzvan (Dâmbovița), câștigător al locului 1 Național Demifond Tineret cu punctaj record

Tandemul Manole Victoraș+Răzvan, din Dâmbovița, a reușit o dublă performanță în 2019. Ei au câștigat locul 1 Național Demifond Tineret, devenind astfel campioni naționali, însă nu oricum, ci cu record de puncte de penalizare: 2,8. Este cel mai mic punctaj de penalizare din ultimii zece ani realizat la Demifond Tineret și cu siguranță va fi pentru mult timp de acum înainte greu de egalat sau devansat. Performanța a fost realizată de o tânără femelă, RO 0026060/2019, care a zburat nouă etape în sezonul 2019. Cele patru etape de demifond nominalizate pentru normă au fost concursuri cu distanța de 373 de km, la ultimul dintre ele câștigând chiar locul 1 pe concurs împotriva a 3.402 porumbei. „Porumbeii au fost văduviți cu trei săptămâni înainte de prima etapă de concurs și au concurat văduvi tot sezonul. După ce am observat că femela noastră vine foarte bine la demifond, i-am păstrat masculul acasă și am folosit mai multe mijloace de a o motiva. De exemplu, nu i-am lăsat împreună înainte de etape decât spre finalul sezonului, iar alteori au stat în boxă amândoi toată noaptea”, a explicat Victoraș Manole.

David-Marian Antofie (Ilfov), campionul național din sezonul 2019 al categoriei Demifond Național Maturi

Locul 1 Național Demifond Maturi a fost câștigat în sezonul 2019 de David-Marian Antofie, crescător din asociația columbofilă Ilfov. Porumbelul campion este un mascul reprodus în anul 2016, RO 0378733/2016, sezonul 2019 fiind cel mai bun din cariera sa de până acum. În afară de locul 1 Național Demifond Maturi, același porumbel este vicecampion național la categoria Demifond Palmares și va participa la Cupa Europei de anul viitor. „Concurez împreună cu un foarte bun prieten, Cosmin, sub numele băiatului meu. Masculul „33” provine din doi porumbei de la tandemul Stănescu+Dobre. Ambii părinți provin de la ei, dar împerecheați în crescătoria noastră. La vârsta de doi ani, în 2018, a avut un sezon foarte bun. Primele două etape a concurat la natural, după care a trecut la văduvie, dar rezultate foarte bune a avut în ambele cazuri. La natural a avut locul 1 din 13.000 de porumbei, locul 7 din 14.000, dar și la văduvie a avut etape foarte bune. Anul acesta a concurat la văduvie încă de la prima etapă. Printre altele, a fost locul 1 din 7000 de porumbei, locul 2 pe lansare la Palanca, bătut tot de un porumbel de al nostru. La demifond, categoria pe care noi o îndrăgim cel mai mult, a reușit sosiri foarte bune și va fi, cel mai probabil, locul 1 Național Demifond Maturi”, a declarat Cătălin Antofie.

Tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian, locul 1 Național Demifond Crescători

Nu în ultimul rând, locul 1 Național la categoria Demifond Crescători a fost câștigat anul acesta de tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian din București. Cei doi crescători sunt foarte cunoscuți pentru porumbeii de calitate pe care îi dețin, dar și pentru afinitatea față de etapele scurte. Cu titlul național de la Demifond Crescători, anul competițional 2019 a fost pentru crescătorii bucureșteni unul dintre cele mai bune, cu două trofee de campioni naționali câștigate la categoriile preferate. Trebuie menționat că toate cele patru etape nominalizate pentru normă au fost concursuri la care tandemul bucureștean a câștigat locul 1 la crescători. „Am început anul competițional cu un lot de aproximativ 50 de femele, pentru că noi concurăm doar cu femelele. Echipa nu este mereu aceeași. Ca să mă bazez pe ei pentru echipă, porumbeii trebuie să arate câteva semne de formă evidente. Musculatura trebuie să fie într-o stare foarte bună și cât mai vascularizată. Sezonul acesta cred că s-au rotit în jur de 10-15 femele pentru echipă. Per total, a fost un an foarte bun. Din câte cunoaștem în acest moment, o să fim și locul 1 Național Viteză Crescători. Cum cel mai probabil o să fim și locul 1 Național Demifond Crescători reușim să ne atingem două obiective foarte importante”, ne-a declarat Stelian Dumitran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO