Categoria Fond Național: topul este dominat de crescători din Moldova, Oltenia și Muntenia

În sezonul 2019, pentru cele mai importante trofee naționale la categoria Fond Național s-a dus o luptă foarte strânsă. Pentru a ne face o idee despre cum s-a concurat la Fond în 2019, este de ajuns să amintim că porumbeii care au prins podiumul național la Fond Maturi sunt diferențiați de doar 2,03 puncte. Titlurile naționale la această categorie vor merge în zone diverse ale țării, însă preponderent în zona de sud și în Moldova, motiv pentru care vă propunem mai jos o prezentare a celor mai buni porumbei la Fond Național în sezonul 2019.

Fond Pui este o normă destul de greu de realizat, mai ales că majoritatea asociațiilor nici nu organizează minim trei etape de fond cu puii, câte ar fi necesare pentru îndeplinirea normei. Moldova face însă excepție de la această încadrare, astfel că și cel mai bun pui din 2019 la categoria Fond este din această provincie.

Cristian Gagea (SV), campion și vicecampion național la categoria Fond Pui

Pentru suceveanul Cristian Gagea, 2019 a fost un sezon de vis. Puii reproduși în 2019 i-au adus cele mai multe bucurii, dar și cele mai mari realizări pe plan provincial și național. Din cei 137 de pui care au realizat norma la Fond, Cristian Gagea s-a clasat pe primul și al doilea loc național, câștigând astfel nu unul, ci două trofee naționale. Cel mai buni dintre ei, campionul național, se pare că a purtat inelul norocos, predispus pentru performanță în 2019. RO-19/0190019 a reușit să claseze 1.731 de km, realizând norma la Fond cu 67,93 puncte de penalizare. „Campionul național este reprodus din doi porumbei originali de la Ad Fortuin. Mama lui este nepoată din Special One și fiică din New Slava, una dintre cele mai bune zburătoare ale lui. La fel, vicecampionul național provine din porumbei foarte buni. Mama lui este nepoată din masculul olimpic al lui Adrian Ciucur de la Constanța și tot un olimpic, al lui Moise Dinu. Tatăl puiului este consanvin pe celebrul porumbel New Laureaat. Cei doi pui sunt din cei reproduși în prima serie, adică undeva în luna martie. Ca hrană am folosit mai multe amestecuri de la Versele Laga, Vanrobaeyes și Flornas și câteva produse de la Brockamp și Belgavet. Majoritatea puilor noștri zboară la Fond, acasă nu îi oprim decât dacă sunt într-o năpârlire foarte avansată. Doar atunci nu participă la Fond, ca să nu îi compromitem inutil”, ne-a declarat Cristian Gagea.

Doljeanul Ionuț Cîrciumaru, campion național la Fond Tineret

La Fond Tineret, campionul național al sezonului 2019 este Ionuț Cîrciumaru din Băilești, unul dintre crescătorii de referință pentru județul Dolj. După ce a reușit să fie foarte constantă la trei etape de fond, femela RO-18/1090755 concurată de Ionuț Cîrciumaru a acumulat cel mai mic coeficient al competiției. Astfel, ea s-a clasat pe locul 1 Național Fond Tineret și a contribuit prin performanța sa la unul dintre cele mai bune sezoane din cariera crescătorului doljean. „Tatăl femelei provine din porumbeii de la Adrian Cîrciumaru, iar pe linia mamei femela provine din porumbei de la Ștefan Buțucanu. Ca metodă de concurare, femela a zburat ca văduvă tot sezonul, de la prima etapă până la ultima. Înainte de îmbarcarea pentru etapele de Fond, ca și pe ceilalți porumbei ai mei, am lăsat-o împreună cu masculul în jur de o oră, după care i-am separat. Între etape i-am dus la un antrenament de 30 de km, fără a avea neapărat o zi anume pentru antrenament. Ca hrană, am folosit amestecuri de la Versele Laga, iar ca recuperatori am folosit Tollyamin și ceaiul Naturaline”, a precizat Ionuț Cîrciumaru.

 

Ionuț Voicu (GR), campion național la categoria Fond Maturi

Unul dintre cele mai bune punctaje din ultimii ani la categoria Fond Maturi, cel puțin din 2015 și până în prezent, a fost realizat anul acesta de Ionuț Voicu din Giurgiu. Masculul său, RO-15/0206681, a încheiat norma la Fond cu doar 1,96 puncte de penalizare, ținând cont de faptul că vorbim de un coeficient acumulat în trei concursuri. El a reușit să se claseze pe locul 6 din 12.371 de porumbei, pe locul 1 din 5.682 de porumbei și pe locul 6 din 4.638 de porumbei. „Ca origini, masculul provine dintr-o femelă de la Daniel Bucaciuc și din fiul unui campion național de la Argeș. El a concurat foarte bine și anul trecut, clasând inclusiv etapa Izium Național. Anul acesta a concurat însă mult mai bine. A contat foarte mult că s-a luptat cu un alt mascul pentru o femelă. Asta l-a motivat să vină mereu în față, pentru că femela mergea în boxa masculului care ajungea primul acasă. În timpul sezonului folosesc un amestec de hrană făcut de mine, din semințe autohtone, dar care conține floare, mazăre, sorg, porumb și alte semințe. De regulă, porumbeii mei merg la toate etapele de Fond, indiferent de vârstă. După ce au concurat toate cele cinci etape de Fond pot spune că s-au selectat”, a ecplicat Ionuț Voicu.

La crescători, locul 1 Național a fost câștigat anul acesta de tandemul Feștilă Ioan&Cătălin din Neamț. Pentru cei doi, sezonul 2019 a fost unul foarte bun la categoria Fond și nu numai. Ei au reușit mai multe locuri de 1 atât pe lansare, cât și la crescători, astfel că se pot lăuda cu un sezon 2019 cu adevărat de excepție. Trebuie amintit că norma pentru Fond Crescători a fost realizată doar din etape la care au câștigat locul 1 în clasamentul crescătorilor, ceea ce face ca performanța tandemului  Feștilă Ioan&Cătălin să fie una și mai frumoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO