Categoria As Fond Național, topul celor mai buni porumbei din 2019

Privind Catalogul național din 2019 vom observa că a fost un an dificil pentru iubitorii categoriei As Fond. Au fost realizate mai puține norme decât în sezonul 2018, de exemplu, dar competiția a reușit să evidențieze pe cei mai buni, chiar și în condițiile unui sezon mai solicitant. Trofeele naționale au fost câștigate de crescători din zone diferite ale țării: locul 1 Național As Fond Tineret a fost câștigat de Isac Rusu din Suceava, locul 1 Național As Fond Maturi a fost câștigat de David-Marian Antofie din Ilfov, iar la Palmares s-a impus tandemul Predună&Purcărea din Olt.

Despre As Fond putem spune că este o categorie specială, mai ales că solicită din plin forțele porumbeilor. După cum știm, norma categoriei se realizează prin clasarea a cinci etape de peste 475 km, ceea ce presupune că porumbeii care sunt concurați pentru As Fond trebuie să fie în formă maximă pentru o perioadă de timp destul de lungă. La finalul sezonului 2019, 565 de porumbei tineri au reușit să încheie norma As Fond. La maturi s-au realizat 1015 norme, iar Palmares As Fond au îndeplinit 302 porumbei.

Isac Rusu, din Suceava, este campionul național din 2019 la As Fond Tineret

Locul 1 Național As Fond Tineret în sezonul 2019 a fost câștigat de suceveanul Isac Rusu (foto dreapta), columbofil pentru care categoria As Fond reprezintă întotdeauna un obiectiv. În 2012 câștigat un alt titlu național la această categorie, iar acum reușește să repete performanța cu un tânăr mascul, urmaș inclusiv din punct de vedere genetic al campionul național din acel sezon. Porumbelul lui Isac Rusu, RO-19-9010222, a clasat în sezonul trecut nouă concursuri, descurcându-se de minune la etapele de fond. A participat și a clasat patru etape de Bialystok (Polonia, 635-647 km) și o etapă de Janow (Polonia, 552 km), totalizând 61,61 puncte de penalizare, suficient de puține pentru a fi campion național. „A fost un sezon dificil, în special etapele de Bialystok au fost destul de grele, dar porumbeii s-au descurcat. Masculul poartă în proporție de 75% genele campionului național la As Fond din 2012. Porumbeii au început sezonul la natural, iar înainte de etapele de fond au fost trecuți la văduvie. De regulă, i-am angajat calmi la concursuri, fără să se vadă înainte de îmbarcare. Doar după sosire aveau voie să stea împreună, iar a doua zi după concurs îi separam iar. Masculul s-a evidențiat prin calmitatea sa, dar și prin faptul că a fost un porumbel foarte constant”, a declarat Isac Rusu. Podiumul național la As Fond Tineret este completat de Florin Petrache (NT), pe locul al doilea, și Florin Iancu (DJ), crescător care ocupă al treilea loc național.

David-Marian Antofie, câștigătorul locului 1 Național As Fond Maturi

Trecând mai departe, în clasamentul porumbeilor maturi locul 1 Național As Fond Maturi a fost câștigat de David-Marian Antofie din Ilfov. Performanța a fost posibilă grație porumbelului RO-15-0474448, unul dintre cei mai bătrâni masculi din lotul de zbor. Chiar dacă nu s-a evidențiat la începutul sezonului, masculul RO-15-0474448 a dovedit la etapele de fond că este capabil de performanță. El a clasat patru etape de Kirovograd (643 km), la trei dintre ele câștigând locul 1 pe centru. A cincea etapă de fond clasată a fost concursul Uman (582 de km), unde a ocupat locul 155 din 12.371 porumbei. A reușit, astfel, să realizeze norma As Fond Maturi cu 26,35 puncte de penalizare și să câștige locul 1 Național. „Ca origini, masculul este produsul unei încrucișări. Mama lui este reprodusă la noi, dintr-un mascul de la Florin Grigorescu și o femelă de la tandemul Stănescu&Dobre, nepoată a celebrei Nadira. În schimb, tatăl masculului este un porumbel 100% de la tandemul Stănescu&Dobre. A fost concurat la văduvie, pentru că avem un singur compartiment de masculi văduvi, chiar dacă participăm și la etapele de distanță scurtă. O dată ajunși la fond, porumbeii nu mai zboară și etapele din țară. În schimb, merg împreună cu ceilalți la două antrenamente, de 45 și 60 km, undeva la mijlocul săptămânii. Ca pregătire specială pentru porumbeii de fond, îi hrănim suplimentar pe boxă cu un amestec de energie înainte de îmbarcare, pentru că în mod normal porumbeii mănâncă la hrănitoare. Despre mascul pot spune că nu a zburat grozav la începutul sezonului, dar apoi am observat că sosește bine de la etapele de fond și astfel am hotărât să îl jucăm pentru categoria As Fond”, a precizat Cătălin Antofie.

 

După locul 1 Național As Fond Maturi în 2018, tandemul Predună&Purcărea câștigă locul 1 Național As Fond Palmares cu același porumbel

Pentru al doilea sezon consecutiv, tandemul Predună&Purcărea din Olt reușește să concureze cu rezultate deosebite la categoria As Fond. În 2018, cei doi crescători reușeau să câștige locul 1 Național As Fond Maturi cu masculul RO-15-0050975.În 2019, același mascul a concurat din nou la același nivel, repetându-și performanța și câștigând locul 1 Național As Fond Palmares. Mai mult decât atât, masculul este campionul național din 2019 și al categoriei Fond Palmares și va participa la Cupa Europei, acumulând un palmares de invidiat. „Masculul este reprodus din doi porumbei străini. Tatăl masculului este de la crescătorul Christian de Waele, iar mama este o femelă Heinz Schlomer. În cariera lui a fost concurat doar la văduvie, mai puțin două etape de fond din acest sezon, pe care le-a concurat la natural și la care a obținut locuri foarte bune pe lansare. A fost promițător încă din primul sezon în care a concurat, ca tânăr obținând locul 3 pe centru Slatina la Viteză, după ce a clasat 10 etape. În 2018 a fost campion național la As Fond și locul 4 Național la Fond, performanțe pe care le-a reînnoit în acest an. De departe, până în acest moment el este cel mai bun zburător al crescătoriei noastre”, a precizat Cosmin Purcărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO