Rezultate remarcabile pentru crescătorii români la Cupa Europei 2020

După Expoziția Națională Columbofilă, cei mai buni porumbei din România la categoriile olimpice au plecat spre Cehia, acolo unde, la finalul lui ianuarie, s-a desfășurat Cupa Europei Centrale și de Est pentru porumbeii voiajori. Țara noastră a avut una dintre cele mai impresionante participări de până acum, în expoziția de la Brno fiind prezenți foarte mulți porumbei din România. Nu doar la nivel de participare s-au descurcat foarte bine columbofilii români, ci mai ales la nivel de premii câștigate. Cu clasări de top la toate categoriile, inclusiv în clasamentul pe țării, România a câștigat nu mai puțin de șase trofee europene, dintre care două de titluri de Campion al Europei Centrale şi de Est. Pentru început, mai jos o să vă prezentăm rezultatele de la primele trei categorii de distanță, urmând ca zilele viitoare să continuăm cu celelalte categorii la care românii au obținut, de asemenea, clasări de top.

De la un capăt la altul al clasamentelor, porumbeii columbofililor din România s-au aflat mai mereu printre primii. Însă, cele mai bune clasări au fost realizate la categoriile de distanță mai scurtă, categorii unde s-au obținut cele mai multe și cele mai importante trofee.

Frații Platon (BN), câștigători ai locului 2 Categoria A

Așa cum se cunoaște, la competițiile internaționale participă acei porumbei care reușesc să îndeplinească palmaresul diferitelor categorii, de la viteză până la maraton. Prima dintre categoriile la care România a participat cu succes la Cupa Europei a fost Categoria A (Short distance), adică Viteză Palmares, unde sunt necesare 10 etape între 95 și 420 km clasate în doi ani consecutivi. În acest clasament, din România au participat Frații Platon, din Bistrița Năsăud, care s-au poziționat pe locul al doilea, imediat în spatele unul columbofil polonez. Performanța fraților Platon a fost posibilă datorită femelei RO-17-0268031, câștigătoare a două trofee de locul 3 național în 2019, la Viteză Maturi și Viteză Plamares. „Până acum, pentru noi, participarea la Cupa Europei și câștigarea locului 2 este cea mai importantă realizare pe plan columbofil. A fost și prima participare la o expoziție de nivel internațional, iar faptul că am și câștigat un trofeu ne bucură și mai mult. Sperăm ca și următoarea ediție a Cupei Europei, care va fi organizată de România, să fie foarte reușită și să ajute la promovarea adevăratei imagini a țării noastre. Este foarte important pentru noi că începem să organizăm evenimente importante, de nivel internațional, Olimpiada și Cupa Europei fiind două prilejuri foarte bune de a ne afirma”, ne-a declarat Teodor Platon. La aceeași categorie, din România a mai participat și Familia Culda din Sălaj, care au reușit, de asemenea, să prindă prima parte a clasamentului, clasându-se pe locul 9.

Fekete+Lucaciu (SJ), campioni europeni la Categoria B

La următoarea categorie, categoria B (Midlle distance), aceeași cu categoria Demifond Palmares a campionatului nostru (8 etape cu distanțe între 285 și 630 km clasate în două sezoane consecutive), tandemul Fekete+Lucaciu a câștigat locul 1 european. Așadar, putem afirma fără să greșim că cel mai bun porumbel de demifond din ultimii doi ani din Europa Centrală și de Est poartă un inel românesc. Masculul tandemului Fekete+Lucaciu, RO-16-0158611 are un palmares de invidiat și la nivel național. În doi ani de carieră el a câștigat nouă trofee naționale, dintre care cinci de locul 1 național, la Demifond Maturi, Viteză Palmares, Demifond Palmares, General Palmares și As Speed Palmares. „Cred că toți columbofilii visează la așa ceva. Pentru noi putem spune că a fost un vis care a devenit realitate. Porumbelul a participat și la Olimpiada de anul trecut, însă doar anul acesta, la Cupa Europei, a câștigat și un trofeu. Știu că următoarea expoziție de acest fel va fi organizată de noi. Am încrederere că noi, românii, vom organiza atât Olimpiada, cât și Cupa Europei așa cum nu au mai fost până acum”, a precizat Robert Fekete. Tot la Demifond, România a mai fost reprezentată și de Pasha, care s-a clasat pe locul 11, și de Florian Căbău din Timiș, al cărui porumbel s-a clasat pe locul 15, într-un clasament în care au fost incluși 30 de porumbei în total.

Predună&Purcărea și Manole Victoraș+Răzvan, foarte aproape de podiumul categoriei C (Long distance)

La Categoria C (Fond Palmares, 6 etape peste 475 km clasate în doi ani consecutivi), România a fost foarte aproape de a mai câștiga un trofeu european. Tandemurile Predună&Purcărea din Olt și Manole Victoraș+Răzvan din Dâmbovița s-au clasat însă puțin sub podiumul categoriei, respectiv pe locul 4, respectiv 5. Imediat după aceștia, pe locul al șaselea, s-a poziționat Victor Diaconu din Bacău. Chiar și fără un trofeu de acest nivel, prin cele trei clasări foarte bune, putem spune că România a avut o prestație consistentă și la această categorie. „Masculul este reprodus din doi porumbei străini. Tatăl masculului este de la crescătorul Christian de Waele, iar mama este o femelă Heinz Schlomer. Este vorba despre o familie cu ai cărei descendenți câștigăm mereu la nivel de județ și de provincie, iar acest mascul a demonstrat că se poate și la nivel național și chiar european. În cariera lui a fost concurat doar la văduvie, mai puțin două etape de fond din sezonul 2019 pe care le-a concurat la natural și la care a obținut locuri foarte bune pe lansare. A fost promițător încă de la primul sezon în care a concurat, ca tânăr obținând locul 3 pe centru Slatina la Viteză, după ce a clasat 10 etape. În 2018 a fost campion național la As Fond și locul 4 Național la Fond, performanțe pe care le-a reînnoit în acest an. De departe, până în acest moment, el este cel mai bun zburător al crescătoriei noastre. În afară de unele probleme organizatorice, participarea la Cupa Europei a fost un moment aparte. Este prima participarea a noastră la un eveniment de anvergură internațională și, chiar dacă am trecut foarte aproape de un trofeu la Cupa Europei, rămâne un sentiment plăcut. Sperăm ca și la următoarea ediție, care se va desfășura la noi, să participăm cu porumbei, mai ales că o să fim vizitați de foarte mulți crescători străini”, a declarat Cosmin Purcărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO