„Moldova Star Maraton”, simbioza perfectă între etapele de maraton și premiile în bani

Începând cu sezonul competițional 2018, crescătorii din provincia Moldova au pus bazele unei competiții care să îmbine perfect concursurile de maraton și premiile în bani. A luat naștere, astfel, clubul „Moldova Star Maraton”, competiție care oferă columbofililor moldoveni posibilitatea de a intra în posesia unui premiu în bani destul de consistent. La final de sezon, sunt premiați la nivel de provincie primii 10 tineri nominalizați pentru clubul „Moldova Star Maraton”, care au îndeplinit norma la Maraton Tineret, iar valoarea premiilor este proporțională cu suma totală acumulată și cu locul ocupat în clasament.

În urma unor discuții purtate la Expoziția provincială a Moldovei din anul 2017, reprezentanții asociațiilor județene care fac parte din această grupare au înființat clubul „Moldova Star Maraton”. De la bun început s-a stabilit să fie o competiție care recompensează financiar participanții, iar doritorii pot intra în cursă doar cu porumbei tineri, yarlingi, care vor trebui să îndeplinească norma la Maraton Tineret în sezonul în curs pentru a câștiga unul dintre premii.  La finalul anului competițional, primii 10 tineri la nivel de provincie și nominalizați pentru a participa în cadrul clubului „Moldova Star Maraton” vor fi premiați după un algoritm foarte bine stabilit. Locului 1 îi revine un premiu care reprezintă 17% din suma totală de premiere, locului 2 îi revine 15%, locului 3 îi revine 12 %, iar locurile de la 4 la 10 sunt premiate cu câte 8% din fondul de premiere. Pentru a înţelege mai bine ce reprezintă acest sistem de premiere, se cuvine să menţionăm că anul trecut primul loc a câştigat 6695 de lei, locul doi 5905 de lei, locul al treilea a încasat 4724 de lei, iar de la locul 4 până la 10 columbofilii au fost recompensaţi cu câte 3148 de lei. Trebuie adăugat că pentru a participa, columbofilii trebuie să achite o contribuție de 10 lei pentru fiecare porumbel nominalizat la început de sezon.

Peste 5.000 de porumbeii nominalizați deja pentru sezonul 2020

Primul sezon în care s-a organizat propriu-zis competiția „Moldova Star Maraton” a fost sezonul 2018. Peste 2800 de inele personalizate au fost vândute încă de la prima ediție, numărul de participanți crescând constant în fiecare an. Dacă în 2019 s-a atins o bornă importantă, fiind vândute 3.936 de inele, pentru sezonul 2020 vorbim deja de peste 5.000 de porumbei nominalizați. Cerințele foarte mari au fost și motivul pentru care s-a renunțat la distribuirea de inele personalizate, în momentul de față preferându-se nominalizarea seriilor porumbeilor. „Ideea de a înființa clubul Moldova Star Maraton aparține tuturor reprezentanților de asociații din zona noastră. Clubul a fost înființat la Expoziția provincială a Moldovei din anul 2017, iar primul sezon în care s-au dat premii a fost chiar următorul an. De atunci lucrurile au evoluat constant, iar pentru 2020 avem deja peste 5.000 de porumbei înscriși și perioada de înscriere încă nu s-a terminat. Cel mai bun sezon de până acum a fost cel de anul trecut. În 2019 am avut aproape 4.000 de porumbei înscriși și am acordat premii destul de importante. Trebuie amintit că toți cei 10 porumbei premiați sunt expuși într-un stand special la Expoziția provincială”, ne-a declarat Gabriel Damian, responsabilul pentru promovarea clubului „Moldova Star Maraton”. Tandemul Perijoc și Polon, din Suceava, a câștig at ediția trecută a clublului „Moldova Star Maraton”. Pe lângă premiul consistent în posesia căruia au intrat, pentru cei doi columbofili câștigarea primului dintre cele zece locuri ale acestui campionat special reprezintă o adevărată performanță, luând în calcul competiția care are loc în Moldova la concursurile de maraton. „Din punctul meu de vedere, „Moldova Star Maraton” este o competiție foarte puternică, pentru că este cunoscut ce reprezintă Maratonul pentru această provincie. În afară de acest lucru, este o transparență totală. Am știut de la bun început câți porumbei sunt înscriși, cine va participa și ce premii sunt puse în joc. Pentru noi a fost o mare bucurie să câștigăm locul 1 în acest campionat și  vă spun sincer că am trăit momente foarte frumoase atunci când am fost premiați. Pentru sezonul 2020 deja am nominalizat toți tinerii pentru a intra în cursa pentru premii. Mai mult decât atât, i-am pregătit special, am avut grijă să năpârlească și să fie foarte bine îngrijiți, toate ca să fie în formă maximă la etapele de maraton și poate vom reuși să repetăm performanța din 2019”, a precizat Liviu Perijoc.

Noutatea sezonului 2020: licitația câștigătorilor „Moldova Star Maraton”

Pentru că porumbeii care câștigă unul dintre premii sunt fără discuții păsări de o reală valoare, cu o săptămână înainte de Expoziția provinciei Moldova se va da startul unei licitații în care vor fi disponibili fie direct porumbeii câștigători, fie fii sau fiice din ei, ultimul cuvânt de spus avându-l crescătorii care dețin porumbeii respectivi. Foarte important de precizat este că, la început, această licitație, sau mai bine zis, prelicitația, se va desfășura timp de o săptămână pe un site de specialitate. În sala Expoziției provinciale se va relua această licitație de la prețul final la care s-a ajuns în prelicitația on-line. Cu alte cuvinte, cine dorește să vadă și live fiii sau fiicele porumbeilor câștigători sau, după opțiunea crescătorilor, chiar unii dintre câștigători și își doresc să îi achiziționeze, pot face acest lucru chiar în sala de expoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO