„Oltenia Star Maraton”, competiția selectă a iubitorilor de maraton

Din punct de vedere columbofil, Oltenia este o zonă foarte puternică și competitivă. Columbofilii olteni abordează în fiecare an toate categoriile competiționale, cu rezultate deloc neglijabile. Însă, fără a greşi, putem spune că etapele de Fond și Maraton sunt cele care îi atrag pe marea majoritate a columbofililor din această zonă, iar în ultimii ani acest lucru s-a reflectat din plin și în clasamentul național al României. Apetența pentru aceste concursuri a trecut în 2017 la un alt nivel, odată cu înființarea clubului „Oltenia Star Maraton”, o competiție care oferă 20 de premii în bani, gândită să funcționeze după modelul clasic al acestor competiții desfăşurate sub egida Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România.

Din provincia Oltenia fac parte asociațiile columbofile județene Argeș, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți, toate cele șase grupări având calitatea de asociații partenere în organizarea concursurilor de Fond și Maraton. La finalul anului 2017, reprezentanții acestor asociații au decis, într-o ședință comună, înființarea clubului „Oltenia Star Maraton”, cu scopul de a crea o competiție cu premii substanțiale din punct de vedere financiar. În clubul „Oltenia Star Maraton” urmau să concureze doar porumbeii tineri de un an, inelați cu inele specifice, distribuite încă de la începutul anului 2018. În joc au fost puse 20 de premii egale, care constituiau fiecare 5% din fondul total de premiere, și reveneau primilor 20 de tineri care realizau norma la Maraton Tineret în campionatul provincial. Contribuția pentru fondul de premiere a fost stabiliă la valoarea de 10 lei pentru fiecare porumbel, la care se adaugă valoarea în sine a inelului genealogic.

„Oltenia Star Maraton”- un succes încă de la prima ediție

Prima ediția a clubului „Oltenia Star Maraton” a avut loc, astfel, în 2019, sezon în care au concurat primii tineri inelați cu inele specifice. Peste 3.500 de inele au fost distribuite crescătorilor, iar după terminarea sezonului competițional au fost premiați primii 20 de yarlingi care au reușit să îndeplinească norma la Maraton Tineret la nivel de provincie. Totodată, cei 20 de porumbei au fost expuși în Expoziția provincială a Olteniei, iar crescătorii care i-au concurat au primit plachete și diplome pentru performanţa obţinută. Nu în ultimul rând, la decernarea premiilor provinciale, crescătorii care au concurat în clubul „Oltenia Star Maraton” au avut parte de o festivitate aparte în cadrul căreia li s-au înmânat premiile. Fondul de premiere acumulat din vânzarea inelelor a permis acordarea a 20 de premii în valoarea de aproximativ 1.600 de lei fiecare. „Înființarea clubului Oltenia Star Maraton a fost o idee foarte bine primită încă de la început de colegii noștri. Prima ediție o putem considera un real succes. Am avut peste 3.500 de inele personalizate vândute, ceea ce ne-a permis să acordăm premii destul de importante, ținând cont că sunt în număr total al acestore, respectiv 20. Pentru 2020 s-au dat în jur de 2.700 de inele. În schimb, pentru anul viitor am ales varianta de serii nominalizate, iar termenul de a comunica lista finală de către fiecare crescător care dorește să intre în competiția clubului Oltenia Star Maraton este 31 mai”, a declarat Florin Gătejescu (foto), președintele Asociației Columbofile Dolj.

Gheorghe Preda, campionul primei ediții a clubului „Oltenia Star Maraton”
Multiplul campion național Gheorghe Preda a fost campionul primei ediții a clubului „Oltenia Star Maraton”, dar și câștigătorul celor mai multe premii. În afară de locul 1, Preda Gheorghe a mai câștigat încă trei premii, ocupând locurile 4, 7 și 10. Succesul de la prima ediție l-a ambiționat și mai mult pe crescătorul din Olt, astfel încât toți puii reproduși de el în anul 2019 au fost inelați cu inele „Oltenia Star Maraton”. „Înființarea clubului Oltenia Star Maraton a fost o idee extraordinară. În primul rând, se pot câștiga premii consistente. În al doilea rând, concurează toți maratoniștii din provincie, adică șansele sunt oarecum egale. Am achiziționat încă din primul an 50 de inele și am inelat toți puii cu acestea, iar sezonul 2019 l-am început cu 20 de tineri înscriși în clubul de maraton. Am repetat povestea și pentru puii de 2019 și am, în momentul de față, 24 de tineri care vor concura în 2020 pentru premii. Decizia ca pentru 2021 să se meargă pe serii nominalizate mi se pare cea mai bună variantă. Termenul limită până la anunțarea seriilor îți permite să selectezi mai bine puii și, cel puțin teoretic, să ai mai multe șanse. Ca să nu mai vorbim de faptul că eviți să pierzi pui cu inele Oltenia Star Maraton la învățat. Eu recomand tuturor columbofililor din Oltenia să participe în această competiție, pentru că este una serioasă, iar premiile sunt acordate imediat și fără niciun fel de problemă”, a declarat Gheorghe Preda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO