17 Mai, data prezumtivă a startului sezonului competiţional

Pus sub semnul întrebării de evoluția rapidă a pandemiei provocată de virusul COVID-19, sezonul columbofil 2020 are mari șanse să înceapă la mijlocul lunii mai. Președintele României a anunțat că după data de 15 mai, când expiră starea de urgență decretată la nivelul întregii țări, vor fi ridicate o mare parte din actualele restricții, bineînțeles, dacă numărul noilor îmbolnăviri nu va crește alarmant. Odată cu relaxarea măsurilor de distanțare socială, există posibilitatea ca și sezonul de concursuri să înceapă, asociațiile columbofile urmând să se organizeze în cel mai scurt timp posibil. 

În noul context, Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România a anunțat, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, că 17 mai este data probabilă pentru organizarea primului concurs al sezonului. Ca atare, reprezentanții asociațiilor columbofile județene au fost rugați să se organizeze cât de repede posibil și să ia legătura cu Direcția Sanitar-Veterinară a județului din care fac parte, pentru eliberarea certificatelor de transportare a porumbeilor.

Florin Bilan (PH): „O să avem etape la 3 zile”

Florin Bilan, președintele Asociației Columbofile Prahova și al Comisiei Național-Sportive a Federației Naționale, este de părere că odată ridicată măsura stării de urgență la nivel național, sezonul de concursuri cu porumbeii poate să înceapă. Pentru a recupera perioada de întârziere, columbofilii din Prahova vor avea etape din trei în trei zile, până în momentul în care vor ajunge cu calendarul de concursuri la zi. „Deocamdată așteptăm și sperăm să urmăm planul inițial de concursuri. Dacă pe 17 mai vom avea prima etapă, atunci o să avem concursuri din trei în trei zile, astfel încât să recuperăm perioada pierdută și să putem organiza în timp util concursurile de fond și maraton. Trebuie să vedem și ce decizii se vor lua după 15 mai, când trece starea de urgență, să vedem și cum evoluează lucrurile până în acel moment. Dar, în momentul de față, credem că vom putea urma planul inițial de concursuri, cu primele etape făcute miercurea și duminica”, a declarat Florin Bilan (foto dreapta).

Daniel Marta (AR): „În cazul în care nu vom putea trece granița în Ungaria, am stabilit un număr de 12 etape în țară, pe direcția Sibiu-Brașov”

Crescătorii din Asociația Columbofilă Arad gândiseră un plan de concursuri în direcția Ungaria. Chiar dacă tendința este ca multe state să revină treptat la condițiile de circulație de dinainte de această pandemie, există posibilitatea ca deschiderea granițelor să fie amânată. Ca variantă de rezervă, s-a decis organizarea unui număr de 12 etape în direcția Sibiu-Brașov, cu distanțe între 100 și 350 km. „Având planul de concursuri pe Ungaria, depindem de deciziile autorităților maghiare în legătură cu deschiderea granițelor. Deocamdată așteptăm niște răspunsuri. Suntem dispuși să mergem pe planul inițial de concursuri chiar dacă vom avea asigurat doar un singur culoar pe care să circulăm. O să și condensăm puțin etapele. De exemplu, între primul și al doilea maraton vor fi doar două săptămâni și nu trei, cum era inițial. În cazul în care nu vom putea trece granița în Ungaria, am stabilit un număr de 12 etape în țară, pe direcția Sibiu-Brașov, și vom avea concursuri între 100 și 350 de km”, a declarat Daniel Marta, președintele Asociației Columbofile Arad.

Mihai Țurcanu (BT): „Ca toți columbofilii din țară, sperăm să putem începe sezonul pe 17 mai și să participăm la cât mai multe etape de concurs din planul inițial”

Recunoscuți pentru afinitatea față de concursurile de distanță, columbofilii din Moldova au emoții destul de mari în ceea ce privește organizarea concursurilor de fond și maraton. Președintele Asociației Columbofile Botoșani și responsabilul Federației Naționale pentru probleme veterinare, Mihai Țurcanu, consideră că transportarea porumbeilor pentru concursuri ar fi posibilă, însă depinde de cum vor evolua lucrurile la nivel european în perioada imediat următoare. „Ca toți columbofilii din țară, sperăm să putem începe sezonul pe 17 mai și să participăm la cât mai multe etape de concurs din planul inițial. Direcția noastră de zbor presupune să ieșim foarte repede din țară, astfel că depindem de deschiderea cât mai rapidă a granițelor. Deocamdată, transportul de animale vii nu este interzis la nivel european și sperăm ca și noi, cu porumbeii, să ne încadrăm aici. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru și o să fim nevoiți să concurăm doar în țară, o să stabilim ulterior ce etape vom organiza”, a declarat Mihai Țurcanu, președintele Asocației Columbofile Botoșani (foto stânga).

Alexandru Huzu (AB): „În condițiile actuale, cred că și un sezon cu etape doar în țară ar fi destul de bun”

La fel de optimist, Alexandru Huzu, președintele Asociației Columbofile Alba consideră că sezonul 2020 va începe la mijlocul lunii mai. În condițiile date, crescătorii din Alba nu ar spune nu chiar și unui sezon cu etape doar în țară, distanța maximă până la care ar putea zbura, spre Nord, fiind de aproximativ 220 km. „Sigur că depindem de cum vor sta lucrurile până pe 15 mai, din punct de vedere al noilor cazuri de îmbolnăviri cu acest virus, dar nu cred că starea de urgență va mai fi prelungită. Implicațiile economice sunt foarte mari și avem nevoie ca lumea să reînceapă să lucreze. Asta înseamnă că este posibil ca pe 17 mai să avem prima etapă, dar depindem de deschiderea granițelor pentru continuarea sezonului. Pe data de 5 iunie ar trebui să avem primul concurs peste graniță. Până atunci, dacă se va începe, o să avem etape la 4-5 zile distanță, ca să recuperăm din timpul pierdut. Dacă nu vom putea ieși peste graniță, o să organizăm etape doar de la limita maximă spre Nord, adică de la Satu-Mare. De asemenea, în condițiile actuale, cred că și un sezon cu etape doar în țară ar fi destul de bun”, a declarat Alexandru Huzu (foto dreapta).

Bineînțeles, trebuie să fim conștienți că începerea sezonul pe 17 mai este scenariul ideal, mai ales că numărul de noi îmbolnăviri nu dă semne prea mari că scade. Însă, șansele ca în luna mai să avem primele concursuri sunt foarte mari. Prin urmare, columbofilii nu trebuie să lase steagul jos și să continue pregătirea porumbeilor, luând în calcul un start abrupt de an competițional.

1 Comment

  • Văd că se foloseste foarte mult cuvântul "CREDEM". Dar ceva oficial de la autorități avem? Mergem doar pe vorbe , nu pe hartii eliberate de autoritățile competente!!! O întrebare am pt conducere, daca primul concurs este stabilit pt 17 mai ,porumbeii oare nu trebuie sa participe la câteva antrenamente până atunci, cum se vor organiza acestea dacă este in vigoare STAREA DE URGENTA? Cum vom imbarca la aceste antrenamente când nu ai voie sa formezi grup mai mult de 3 persoane? Daca columbofilii vor fi amendati că imbarca la antrenamente (pt că vor forma grup mai mare de 3 persoane) oare cine i va despagubii? Asociațiile judetene sau poate federația sau se va merge la risc? Eu vad aici MULT ENTUZIASM SI VORBE GOALE!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO