Prima etapă de la Bihor, victorie pentru tandemul Zbîrce+Ciuciu

Primul concurs din 2020, organizat în Asociația Columbofilă Bihor, a fost câștigat de tandemul Zbîrce+Ciuciu din Oradea. Etapa a avut loc pe 20 mai, localitatea de lansare fiind Mezokovesd, Ungaria. La crescători, primul loc al clasamentului a fost ocupat tot de un tandem, Weiss + Liep, din localitatea Apateu.

Mezokovesd, prima etapă a sezonului pentru columbofilii din Bihor, a fost un concurs cu distanțe care au început de la 120 de km pentru primii crescători de pe direcția de zbor, ajungând până la 190 de km și chiar 200 de km pentru cei aflați mult mai în spate. Au participat 133 de crescători din asociația bihoreană, iar numărul de porumbei angajați a fost de 5.900. Din cauza faptului că vremea a creat ceva dificultăți la lansare, porumbeii au fost eliberați la ora 12:45. Însă, etapa a fost una foarte reușită, cu pierderi minime și cu viteze foarte bune la primii porumbei sosiți.

Tandemul Zbîrce+Ciuciu câștigă locul 1 pe lansare

Tandemul Zbîrce+Ciuciu este format din columbofilii Gheorghe Zbîrce și Sergiu Ciuciu, ambii din Oradea, care concurează împreună de doi ani. Cei doi crescători concurează pentru toate categoriile competiționale, însă cele mai bune rezultate le-au avut, până acum, la categoriile Viteză, Demifond și General. Metoda de zbor pe care o folosesc este văduvia, pentru primele etape, pentru ca porumbeii să fie reîmperecheați și trimiși de pe ouă la prima etapă de fond. La etapa Mezokovesd, la care au câștigat locul 1 pe lansare, cei doi columbofili au angajat 40 de porumbei. Cel mai bun dintre ei a fost masculul 5081906/2018, cel care a reușit să devanseze întreaga concurență de la acest concurs și să câștige primul loc pe lansare. El a sosit în crescătorie la ora 14:25:38, dezvoltând o viteză medie de 1314.97 m/min. „Concurez din anul 2006 în Asociația Bihor, Sergiu, colegul meu, concurează și el de câțiva ani buni, iar acum doi ani am înființat un tandem. Pentru categoriile I și II și chiar General, concurăm cu porumbei aduși în zonă de Marius Tunduc, pe linia lui „Yvan” de la familia Herbots și „Messi”, porumbelul lui Steven van Breemen. Tot pentru aceste categorii mai avem ceva porumbei aduși tot de Marius Tunduc de la Cosmin Olteanu, pe linia celebrei femele „Roșia de la Carlos Marquez Pratz”. Pentru a zbura la maraton am adus porumbei de la familia Lucaci, Peto Janos, Doru Sabău. În afară de aceștia, mai avem porumbei de la Andrei Bondar și Balla Kalman. Ca metodă de zbor, începem sezonul pe văduvie și reîmperechem porumbei pentru a îi trimite pe ouă de 3-4 zile la prima etapă de fond. Porumbelul câștigător este reprodus de Doru Hnatiuc, un columbofil din Oradea care deține mulți porumbei, dar nu concurează. Părinții săi sunt aduși de la William Boes din Germania, un columbofil care zboară doar Viteză și Demifond. Pot spune că acest loc 1 este primul său rezultat important de până acum”, a precizat Gheorghe Zbîrce. Prima etapă a fost o adevărată reușită pentru tandemul Zbîrce+Ciuciu și din punct de vedere al procentului de clasări. Din cei 40 de porumbei angajați, 27 au reușit să claseze, tandemul clasându-se pe locul al șaptelea și la crescători.

În clasamentul general de la crescători al etapei, pe primul loc se situează tandemul Weiss + Liep din localitatea Apateu. O echipă de 37 de zburători a fost angajată la acest concurs, din care 28 au reușit să claseze. Primii doi porumbei din echipă s-au clasat pe locurile 25 și 30, totalizând un coeficient de 9.32 puncte de penalizare, suficient de puțin pentru ca tandemul Weiss + Liep să câștige locul 1 din 133 de crescători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO