Județele Argeș și Vâlcea, etapă de demifond cu peste 12.000 de porumbei la start

Etapa de la Dunavăț organizată pe 13 iunie de Asociația Columbofilă Argeș a fost una de proporții. Participând columbofili atât din Argeș, cât și din Vâlcea, concursul de la Dunavăț a avut la start 12.068 porumbei, iar numărul crescătorilor participanți a fost de 322. Tandemul Șițoiu+Tudoran a dominat autoritar concursul, câștigând primele trei locuri pe lansare și locul 1 la crescători.

Lansarea porumbeilor pentru etapa de la Dunavăț a avut loc la ora 05:40, iar distanțele concursului au fost cuprinse între 350 și 390 de km. Din Asociația Columbofilă Argeș, cea care a și organizat concursul, au participat 7.801 porumbei și 192 de crescători, iar din Asociația Columbofilă Vâlcea au participat 130 de crescători, care au angajat 4.267 porumbei. Astfel, s-a ajuns la o etapă cu peste 12.000 de porumbei și 322 de columbofili.

Tandemul Șițoiu+Tudoran se impune autoritar

Tandemul vâlcean Șițoiu+Tudoran, format din crescătorii Mădălin Șițoiu și Cosmin Tudoran, a fost înființat anul trecut. Cei doi columbofili concurează din două locații, astfel că în clasament apar titulaturile „Șițoiu+Tudoran” și „Tudoran+Șițoiu”, dar, în realitate, cele două echipe sunt formate din aceeași doi columbofili. La concursul de la Dunavăț, tandemul Șițoiu+Tudoran a angajat 70 de porumbei. Doi yarlingi concurați de cei doi columbofili au reușit o cursă formidabilă, terminând etapa prin clasarea pe locurile 1 și 2 pe lansare. Cei doi porumbei, o femelă și un mascul, au ajuns în crescătorie la ora 10:58:07, respectiv 10:58:09, iar viteza medie dezvoltată în timpul zborului de 389 de km a fost de 1.223 de m/min. „Concurăm din două locații diferite, atât sub forma „Șițoiu+Tudoran”, cât și „Tudoran+Șițoiu”. Una dintre crescătorii, cea în care s-au câștigat primele două locuri pe lansare la acest concurs, se află în Galicea, județul Vâlcea, iar cea de a doua crescătorie, din care s-a câștigat locul 3 pe lansare, se află în comuna Mihăești. Din cele două crescătorii încercăm să abordăm aproape toate categoriile, mai puțin însă categoria maraton. Porumbeii sunt jucați la văduvie totală, fiind separați cu două săptămâni înainte de primul concurs din acest sezon. Femela de pe locul 1 provine de la Cătălin Ariciu și are în spate porumbei Drapa, Gunter Pange și Van Dyck. Masculul de pe locul al doilea a zburat foarte bine și la celelalte etape de anul acesta. Are locul 5 din 8.215 porumbei și locul 6 din 6.924 porumbei. Porumbelul clasat pe locul al treilea la această etapă, concurat din cea de a doua locație, este un mascul care are multe rezultate foarte bune. Ca proveniență, porumbelul are origini Gaby Vandenabeele și Gommaire Verbruggen, iar printre rezultatele sale importante pot să amintesc locul 2 Demifond Palmares 3 ani în Expoziția din 2019 a Provinciei Oltenia”, a explicat Cosmin Tudoran.

La etapa de la Dunavăț au fost angajați și 50 de porumbei din cea de-a doua locație a tandemului, din care se concurează sub numele „Tudoran+Șițoiu”. Primul porumbel concurat din această crescătorie s-a clasat pe locul al treilea pe lansare, astfel că Mădălin Șițoiu și Cosmin Tudoran câștigă, împreună, primele trei locuri pe concurs din mai bine de 12.000 de porumbei. Pentru ca totul să fie perfect, cei doi câștigă locul 1 și la crescători, sub forma „Tudoran+Șițoiu”, cu 46 de porumbei clasați din 50 angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO