Categoria Viteză Crescători Palmares, prilej de reconfirmare pentru Miklos Szekely, George Vochin și tandemul Fekete+Lucaciu

O altă categorie care se poate realiza cu etape de viteză sau viteză-demifond (95-420 km) este categoria Viteză Crescători Palmares. Această categorie înseamnă realizarea normei Viteză Crescători în două sezoane consecutive, iar în 2020, norma categoriei Viteză Crescători Palmares a fost îndeplinită de 1.277 de columbofili, membrii ai Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România. Campionul național de anul acesta este Miklos Szekely, din Alba, urmat de doljeanul George Vochin, iar tandemul Fekete+Lucaciu, din Zalău, județul Sălaj, se poziționează pe locul al treilea.

În cele zece etape centralizate pentru normă, Miklos Szekely a acumulat un coeficient de 56,45 puncte de penalizare, reușind astfel să câștige din nou titlul de campion național al categoriei Viteză Crescători Palmares, după ce s-a clasat pe aceeași poziție și în 2019. Pe locul 2 național este George Vochin, campionul de anul acesta al categoriei Viteză Crescători, iar pe locul al treilea s-a clasat tandemul Fekete+Lucaciu, recunoscut pentru rezultatele multe și foarte bune la nivel național.

Miklos Szekey (AB), dublu campion național în sezonul 2020

De câteva sezoane, columbofilul Miklos Szekely, din Blaj, județul Alba, este tot mai prezent pe podiumul național. Cel mai bine se descurcă la etapele de viteză. Drept dovadă, pentru al doilea an consecutiv este pe podiumul național. Anul acesta, Miklos Szekely câștigă atât locul 1 Național Viteză Maturi, cât și locul 1 Național Viteză Crescători Palmares. Cel de-al doilea titlu național de anul acesta, Viteză Crescători Palmares, a fost câștigat într-un stil destul de autoritar. În 2019, sezon în care tot Miklos Szekely a fost campionul categoriei Viteză Crescători Palmares, punctajul său a fost de doar 15,46 puncte de penalizare, realizat numai cu etape de locul întâi pe lansare în clasamentul crescătorilor. În 2020, cu patru etape câștigate la crescători și cu un loc 2, Myklos Szekely a realizat norma Viteză Crescători cu 40,99 puncte de penalizare. Cumulate, din cele două punctaje a rezultat cel mai bun coeficient din România la categoria Viteză Crescători Palmares. „Alegerea echipei este un aspect important și foarte delicat. Cred că este o abilitate care se deprinde în timp, pe măsură ce capeți tot mai multă experiență. Eu schimb echipa aproape la fiecare etapă. Anul acesta, doar campionul național de la Viteză Maturi a fost în echipă de fiecare dată. Pregătesc toată săptămâna lotul de zbor la fel. Îi urmăresc zilnic, iar înainte de îmbarcare intru în volieră și îi aleg pe cei de echipă. Este foarte complicat de explicat. Pur și simplu îi văd pe cei care sunt de echipă pentru etapa respectivă. În acest sezon s-a întâmplat să bag la echipă un porumbel întârziat, tânăr, și să vină foarte bine”, a declarat Miklos Szekely (foto dreapta).

George Vochin (DJ), un nou trofeu național

Doljeanul George Vochin este campionul de anul acesta al categoriei Viteză Crescători și vicecampionul național al categoriei Viteză Crescători Palmares. Punctajul său este de 63,86 puncte de penalizare, dintre care 45,76 de puncte reprezintă punctajul din 2019 și 18,01 puncte reprezintă coeficientul din 2020. Din cele zece concursuri ale categoriei Viteză Crescători Palmares, nu mai puțin de opt sunt de locul 1 pe etapă la crescători, iar celelalte două sunt de locul 2 pe concurs. „Aproximativ 50 de porumbei sunt concurați în fiecare an la etapele cuprinse între 100 și 700 de km, porumbei care provin din liniile Elzinga, Koopman, Dijkstra și Schaerlaeckens. Folosesc trei tipuri de hrană de la Versele Laga: Gerry, Superstar și Energy. Porumbeii sunt așteptați cu Gerry de la concurs, următoarele zile vor primi Gery cu Superstar, iar pe final de săptămână Superstar cu Energy. Fac două antrenamente pe săptămână la distanța de 80 de km și urmăresc comportamentul porumbeilor. Pentru a miza pe ei la echipă trebuie să se antreneze foarte bine înainte de etapă, să se hrănească bine. Practic, să aibă un comportament din care să îmi dau seama că sunt în formă, iar columbofilii știu ce înseamnă acest lucru”, a precizat George Vochin (foto stânga).

Tandemul Fekete+Lucaciu (SJ) câștigă locul 3 Național Viteză Crescători Palmares

Cu un coeficient de 69,71 puncte, tandemul Fekete+Lucaciu (foto dreapta), din județul Sălaj, se clasează în 2020 pe locul 3 Național Viteză Crescători Palmares. Din punctajul total, 26,23 de puncte sunt din sezonul 2019, când tandemul a realizat norma Viteză Crescători doar cu etape de locul 1. Restul de 43,48 de puncte au fost realizate în acest sezon, când cei doi columbofili au concurat din nou foarte bine. Din cele cinci etape de anul acesta, trei sunt de locul 1 pe lansare sau centru și două sunt de locul 2, ambele pe lansare. „Concurăm decât cu masculii, pe care îi jucăm la văduvie. Pentru 2020 am avut 11 masculi la lotul de zbor și am terminat sezonul cu șase, care au câștigat minim un trofeu. Între etape facem un antrenament de 30 de km, iar ca hrană folosim un amestec autohton, la care mai adaug câteodată diferite semințe mici. Pentru echipă, ne bazăm pe porumbeii constanți. Dacă suntem la început de sezon și nu știm care sunt cei care vin cel mai bine, îi punem la echipă pe cei care au venit în față la antrenamente sau la etapa precedentă. Un alt criteriu este familia din care provin porumbeii. Cum ținem puțini la lotul de zbor, îi cunoaștem foarte bine și nu este dificil de alcătuit echipa”, a explicat Robert Fekete.

Din această prezentare, un prim lucru care iese în evidență este acela că normele realizate de columbofilii premianți de anul acesta au fost realizate cu foarte multe locuri întâi. Acolo unde nu este locul întâi la o etapă contorizată pentru normă, este maxim locul al doilea. Așadar, columbofilii care își doresc să emită pretenții la o categorie ca Viteză Crescător Palmares trebuie să concureze aproape de perfecțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO