Demifondul Național, „o afacere sudistă“

Categoria Demifond Național este o categorie apreciată la nivel național. Ea se realizează prin clasarea a patru concursuri din categoria viteză-demifond sau demifond-fond într-un an competițional, ceea ce însemnă că porumbeii concurați la Demifond participă la etape cu distanța cuprinsă între 285 și 630 de km. În sezonul 2020, 4.941 de porumbei au îndeplinit norma categoriei Demifond Maturi, cifră care demonstrează că discutăm despre o categorie disputată. Campionul național, porumbelul care a concurat cel mai bine în 2020 la categoria Demifond Maturi, este un mascul deținut de George Tîlvîc, membru al Asociației Columbofile Vâlcea. Pe locul secund întâlnim un nume care aproape se confundă cu această categorie în România, tandemul bucureștean Simion Emil & Dumitran Stelian. Pe locul al treilea se poziționează Marius Floștoiu, din Prahova, cu un mascul pe care îl regăsim de șase ori pe podiumul național la diferite categorii.

Vicecampion național la categoria Viteză Maturi, George Tîlvîc, membru al Asociației Columbofile Vâlcea, reușește cu același porumbel să fie campionul național al categoriei Demifond Maturi. Tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian, din București, după ce anul trecut reușea să câștige mai multe trofee naționale la Demifond, în 2020 se menține în topul ierarhiei naționale a acestei categorii și ocupă locul 2 Național Demifond Maturi. Aflat la cel mai bun sezon din cariera de columbofil, prahoveanul Marius Floștoiu completează podiumul național al categoriei Demifond Maturi.

Masculul RO-18-1050529 îi aduce lui George Tîlvîc un nou trofeu național 

Masculul RO-18-1050529 este porumbelul care, cu doar 6,93 de puncte acumulate în patru etape de demifond, se clasează pe locul 1 Național Demifond Maturi. El este concurat de George Tîlvîc, din județul Vâlcea, și a mai câștigat în 2020 pe lângă acest trofeu, locul 2 Național Viteză Maturi, amintind aici doar cupele de la nivel național. „Masculul este o combinație Van de Pasch cu Drapa și ca pui nu a fost concurat. Anul trecut a concurat, dar fără să facă vreo normă, iar anul acesta a reușit aceste performanțe. Pentru că am concurat la văduvie, la unele etape, am încercat să îl motivez. Fie i-am închis femela în boxă și a găsit-o acolo când a sosit, fie i-am închis un mascul în boxă înainte de a îl îmbarca. De regulă, eu mă feream de astfel de trucuri, dar după ce am văzut că are câteva etape bune, am încercat să îl mențin în formă maximă. Mâncarea și suplimentele pe care le folosesc sunt de la Vanrobaeys. Porumbeii se antrenează o singură dată pe zi, iar anul acesta nu le-am făcut antrenamente cu mașina între etape”, a precizat George Tîlvîc. Trebuie amintit că porumbelul lui George Tîlvîc a reușit această performanță la categoria Demifond Maturi cu etape „pure” pentru această categorie. Astfel, masculul s-a clasat pe locul 9 din 7.594 porumbei la 332 km, pe locul 16 din 12.068 de porumbei la 399 de km, urmând să claseze aceeași etapă de 399 de km de încă două ori, pe locurile 1/635 porumbei și 8/2.817 porumbei.

Tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian, un nou trofeu național la Demifond

Columbofilii Emil Simion și Stelian Dumitran sunt printre cei mai constanți crescători din România la categoria Demifond și recunoscuți pentru faptul că participă la concursuri doar cu femele. În ultimii ani au câștigat multe trofee naționale la această categorie, despre care putem spune că este preferata lor. Anul acesta sunt din nou pe podiumul național, atât la Demifond Maturi, unde câștigă locul 2, cât și la Demifond Crescători Palmares, categorie la care sunt campioni naționali. Trofeul de la Demifond Maturi este adus de femela RO-18-4056625, al cărei coeficient este de 11,63 puncte de penalizare, realizat în urma următoarelor clasări: 1/3.111 porumbei (352 km); 3/698 porumbei  (354 km); 7/1.725 porumbei (385 km) și 18/6.188 porumbei (308 km). „Vicecampioana noastră este fiica unuia dintre cei mai buni reproducători ai noștri, la rândul lui, fiu din femela „Bălțata 240”, originală Drapa. Mama ei este semisoră de tată cu femela „Olimpica 558”. A fost concurată la văduvie, așa cum se cunoaște, reușind acest trofeu la Demifond, locul 4 Național Viteză Maturi, 1 provincial Viteză și Demifond și mai multe trofee la nivel de București. Deoarece concurăm doar cu femele văduve, hrana este aproape tot timpul una ușoară, doar în ultimele două zile primind un amestec ceva mai consistent. În primele două zile după concurs, porumbeii nu ies afară. Preferăm să îi lăsăm în crescătorie pentru a se odihni. În această perioadă ne axăm pe recuperarea și detoxificarea ficatului, pentru că noi le considerăm cele mai importante, esențiale pentru câștigarea următorului concurs”, a explicat Stelian Dumitran (foto stânga).

Marius Floștoiu, în top 3 național și la Demifond Maturi

Sezonul 2020 a fost cel mai bun din cariera columbofilă de până acum a prahoveanului Marius Floștoiu. Masculul RO-18-2085284 a concurat extraordinar în acest an competițional, motiv pentru care Marius Floștoiu se regăsește de șase ori în top 3 național la diferite categorii: 1 Național H Maturi, 2 Național General Maturi, 3 Național General Palmares, 3 Național As Speed Maturi, 3 Național Demifond Maturi și 3 Național Viteză Maturi. Locul 3 Național Demifond Maturi, rezultat la care ne referim azi, a fost câștigat cu puntajul de 13,10, iar etapele în care a reușit acest coeficient sunt următoarele: 1/547 porumbei (384 km); 1/474 porumbei (384 km); 28/8.690 porumbei (384 km) și 57/9.589 porumbei (384 km). „Masculul este o încrucișare de mai multe linii de porumbei pentru etape scurte, tatăl său fiind un porumbel Louis van Loon. L-am concurat la văduvie, iar pentru a îl motiva am încercat mai multe opțiuni. Cel mai bine a venit atunci când l-am lăsat în boxă, unde avea și cuibarul, înainte de etapă sau când în boxa lui am băgat un alt mascul cu femela lui. Am încercat la două etape să îl las cu femela înainte de îmbarcare, dar a venit rău la acele concursuri și am renunțat la această metodă. Din 12 etape câte a concurat, la opt a fost primul sosit acasă. În sezon am folosit hrană de la Versele Laga și Bayers și i-am antrenat de două-trei ori pe săptămână de la aproximativ 90 de km”, a declarat Marius Floștoiu.

În acest fel se prezintă categoria Demifond Maturi în sezonul 2020. Ca o particularitate despre cât de disputată a fost, menționăm faptul că diferența dintre porumbeii de pe primele 20 de poziții se face uneori la distanță de câteva sutimi. De exemplu, cu un coeficient de 13+ sunt nu mai puțin de cinci porumbei, iar diferența dintre locul 1 și locul 20 este de 18,25 de puncte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO