Cinci pui cu norme la Maraton Grand Prix în sezonul 2020

Cu o altă ocazie am afirmat că în sezonul 2020, la toate categoriile de maraton, întâlnim norme realizate de pui. Ceea ce în trecut era destul de rar, în 2020 a devenit chiar o competiție și trebuie să amintim că punctajele realizate de unii dintre pui și locurile în clasament pe care le-au ocupat la etapele de maraton, în comparație cu unii porumbei maturi, nu sunt deloc de neglijat. La Maraton Grand Prix, în sezonul trecut, un număr de cinci pui au realizat norma. Primii patru aparțin unor columbofili din provincia Moldova, din Asociațiile Botoșani și Neamț, iar cel de al cincilea a fost concurat în cadrul Asociației Timiș.

Pentru a realiza norma la categoria Maraton Grand Prix, cei cinci pui, care aparțin, în ordinea locurilor din clasament, lui Mihai Țurcanu, Relu Iurieți (care ocupă și locul al patrulea), Gheorghiță Corfu și Marian Ticu, au trebuit să concureze și să claseze etapele naționale de maraton specifice fiecărei provincii. Astfel, puii columbofililor moldoveni au clasat etapele Madona Național și Birzai Național, iar tânărul zburător al lui Marian Ticu a clasat concursurile Stendal Național și Berlin Național.

Mihai Țurcanu (BT), campion național la Maraton Grand Prix Pui cu 31,83 puncte de penalizare

Cel mai bun punctaj la Maraton Grand Prix Pui a fost obținut de porumbelul cu seria 0466690/2020, concurat de Mihai Țurcanu. Sosirile sale la cele două etape naționale de maraton din Moldova ar fi fost onorante atât pentru un porumbel matur, cât și pentru un yarling. La Madona Național (1.061 km), tânăra femelă a lui Mihai Țurcanu a ocupat locul 43 din 14.828 de porumbei, în clasamentul comun al județelor Botoșani, Iași, Suceava și Neamț. Pe întreaga lansare, aceasta s-a poziționat pe locul 54 din 17.516 porumbei, sosind în prima zi, la ora 21:16, și fiind primul porumbel sosit în crescătoria columbofilului din Botoșani. După trei săptămâni de la această super sosire, tânăra concurentă a fost angajată la Birzai Național (974 km), concurs de la care a reușit să sosească a doua zi după lansare, dimineața, la ora 05:58. A ocupat locul 638 din 13.443 de porumbei, în clasamentul general, și locul 49 din 1.694 porumbei, în clasamentul județului Botoșani, reușind astfel să încheie norma cu doar 31,83 puncte de penalizare. Cu acest punctaj, la categoria Maraton Grand Prix Tineret de exemplu, ar fi ocupat locul 11 Național. „La sfârșitul lunii ianuarie, începutul lui februarie, porumbeii de matcă au reprodus prima serie de pui. Am fost nevoit să îi las devreme afară și, din cauza iernii și a răpitoarelor, din 80 de pui câți avusesem inițial, au rămas în jur de 50. Am lăsat să decurgă totul natural, să se maturizeze de la sine și i-am inclus în programul porumbeilor maturi. Au participat cu aceștia la antrenamente, la etapele din țară, la etapele de fond și apoi la cele de maraton, unde s-a evidențiat această femelă. Este reprodusă dintr-un mascul original Jan Polder și o femelă originală Menne. A participat și la primul maraton, pe care, din păcate, nu l-a clasat. Înainte de îmbarcarea pentru Madona, s-a împerecheat, dar masculul ei s-a pierdut la acest concurs. Am încercat să o reîmperechez pentru Birzai, dar nu a fost așa dornică. S-a împerecheat într-un final și am și motivat-o prin gelozie, punându-i altă femelă în boxă. A sosit foarte bine și la acest concurs și a mai fost angajată și la etapele cu pui la un concurs de fond. L-a clasat și pe acela și are și norma la Fond Pui, ocupând locul 23 Național”, a declarat Mihai Țurcanu.

Relu Iurieți (BT), ocupă locurile 2 și 4

Următorul clasat este un porumbel concurat de Relu Iurieți, tot din Botoșani, columbofil care ocupă și locul al patrulea. Ca și femela lui Mihai Țurcanu, tânărul zburător al lui Relu Iurieți, cu seria 0470042/2020, a participat la concursurile Madona Național și Birzai Național, la care s-a clasat pe locurile 257 din 3.993 porumbei și 101 din 1.694 porumbei, ambele clasamente fiind întocmite pe județul Botoșani, acumulând un coeficient de 123,98 puncte. La concursul Madona Național (1.056 km), puiul concurat de Relu Iurieți a sosit a doua zi după lansare, la ora 06:49. Tot a doua zi a sosit și de la Birzai Național (968 km), ajungând în crescătorie la ora 06:33. În afară de locul al doilea, același columbofil ocupă și locul 4 Național Maraton Grand Prix Pui. „Este un porumbel consangvin, având în spate principalii porumbei din crescătoria mea. Tatăl este un triplu incest pe Aarden 1, unul dintre reproducătorii de bază, iar mama este sora locului 2 Național As Maraton Tineret. Porumbeii au fost puși la pereche la jumătatea lunii februarie și au reprodus între 10 și 15 martie o serie de 22 de pui. Cu aceștia am vrut să fac un experiment. Să văd dacă pot realiza norma la As Maraton. Patru dintre ei, pentru că mi-au plăcut foarte mult, i-am oprit pentru reproducție. Cu ceilalți 16 am început antrenamentele, au fost angajați la o etapă de 120 km, apoi la un demifond în Polonia, după care au fost angajați la etapele de maraton Vilnius, Madona și Birzai. Am mers foarte mult pe odihnirea porumbeilor, nu am folosit întunericul și nici nu i-am dus la antrenamente între etapele de maraton”, a explicat Relu Iurieți. Trebuie să recunoaștem că experimentul lui Relu Iurieți i-a reușit din plin. Aceeași doi porumbei, 0470042/2020 și 0470039/2020, ocupă și locurile 3 și 5 Național la As Maraton Pui.

Gheorghiță Corfu (NT) a reprodus și el un super-pui: 0511040/2020 câștigă locul 3 Național Maraton Grand Prix și 2 Național As Maraton

Cu un lot de pui mult mai mic decât colegii săi de pe podiumul național, Gheorghiță Corfu, din Neamț, reușește să câștige locul 3 Național Maraton Grand Prix, dar și 2 Național As Maraton. Ambele rezultate au fost „opera” puiului 0511040/2020. Acesta a participat la trei antrenamente (22 km, 70 km și 110 km), la al doilea concurs de fond cu porumbeii maturi (570 km) și la toate cele trei concursuri de maraton, Vilnius, Madona și Birzai. De la Madona Național a sosit în dimineața zilei a doua de concurs, la ora 08:59, după ce a zburat 1.113 km, ocupând locul 684 din 4.810 porumbei. La Birzai Național a avut de zburat 1.023 km, distanță de la care a sosit a doua zi după lansare, la ora 09:08, și a ocupat locul 395 din 2.615 porumbei. „Puiul a concurat simplu, de pe odihnitoare, fără să fie împerecheat și fără să fie ținut la întuneric. Am avut 4 pui cu care am vrut să particip la etapele cu maturii. Doi au mers la cele de fond și ceilalți doi la concursurile de maraton. Sunt pui pe care i-am reprodus în luna aprilie, participând la aceste concursuri la doar trei luni de viață. Vreau să încerc și anul acesta să particip cu puii la concursurile de maraton și sper să fie la fel de bine”, a menționat Gheorghiță Corfu.

A cincea normă la categoria Maraton Grand Prix Pui a fost realizată de Marian Ticu, din Timiș, cu puiul 0407121/2020. Acesta a clasat Stendal Național și Berlin Național, ambele cu distanța de 1.030 km, și merită, de asemenea, toate felicitările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO