Trei metode câștigătoare la As Maraton Maturi în sezonul 2020

Așa cum o trădează și denumirea, categoria As Maraton este dedicată porumbeilor „ași” în ceea ce privește concursurile de maraton. În felul în care se organizează la ora actuală etapele de maraton în România, unui porumbel îi este aproape imposibil să participe la mai mult de trei concursuri de maraton într-un sezon, motiv pentru care As Maraton, care presupune clasarea a trei concursuri de peste 760 km, este o categorie greu de îndeplinit. Dificultatea nu rezultă doar din faptul că porumbelul nu trebuie să rateze niciun concurs de maraton din sezon, ci și din distanțele pe care trebuie să le zboare și durata de timp cât trebuie să se mențină în formă. Cu alte cuvinte, porumbeii capabili să facă norma la As Maraton reprezintă o categorie aparte a porumbeilor de maraton și, cu siguranță, nu există columbofil pasionat de maraton pentru care această categorie să nu suscite un interes aparte. În sezonul 2020, un număr de 3.706 norme au fost îndeplinite la As Maraton Maturi, iar în continuare vă vom prezenta porumbeii care ocupă primele trei locuri ale podiumului național.

Primul și cel mai râvnit loc din Clasamentul Național la categoria As Maraton Maturi este ocupat de frații Ioan-Emanuel și Narcis Ivanciu, din Câmpineanca, județul Vrancea. Trofeul de campion național a fost câștigat de masculul 0500907/2016, cu 7,87 puncte de penalizare, porumbel care este campion național și la categoria Maraton Palmares. Acestuia îi urmează masculul 0107023/2018, concurat de Dan Buzatu, din Olt, care la rândul său este urmat de încă un mascul, 0375027/2018, de data aceasta concurat de Sabin Cristea, din Timiș. Ca o particularitate, amintim că primele șase locuri din Clasamentul Național sunt ocupate de masculi.

„Zian”, unul dintre cei mai buni porumbei de maraton din România

Câștigarea locurilor 1 Național As Maraton Maturi și 1 Național Maraton Palmares în sezonul 2020 fac din „Zian”, masculul fraților Ivanciu (foto dreapta), unul dintre cei mai buni porumbei de maraton din România. Putem afirma acest lucru prin prisma punctajului foarte mic obținut în cele trei concursuri de maraton, 7,87 puncte, dar și pentru că în ultimele două sezoane a zburat și a clasat 6 din 6 concursuri de maraton, ocupând și locul 15 Național As Maraton Palmares. Cele trei etape de maraton pe care le-a clasat în 2020 au avut distanța mai mare de o mie de km, iar locurile ocupate au fost următoarele: 3/1.311 porumbei (1.050 km; clasament zonal), 7/3.036 porumbei (1.031 km; clasament județean) și 44/13.443 porumbei (1.197 km; clasament general). În plus, rezultatul fraților Ivanciu este un exemplu de pricepere în columbofilie. „Zian” a fost singurul porumbel zburat la văduvie de frații Ivanciu, motivul fiind acela că cei doi columbofili au știu că aceasta este metoda care îl avantajează, deși întregul lot de zbor a fost concurat la natural. „La primele două etape de maraton, acest mascul a fost singurul care era văduv. Ceilalți porumbei au avut pereche, dar despre el știam din anii trecuți că vine mult mai bine la văduvie. La sfârșitul lunii aprilie porumbeii au fost împerecheați, au depus ouă, au clocit câteva zile după care au fost, din nou, separați. După o lună au fost iar împerecheați și au concurat la natural, mai puțin Zian. De altfel, la fiecare antrenament el a fost lansat separat de ceilalți, iar femela lui îl aștepta în jumătatea de boxă închisă, ca să se vadă, dar să nu se împerecheze. Doar la Birzai a concurat la natural. Mama sa este o femelă de la Gică Stanca, iar tatăl este un porumbel concurat de Iulian Pricop, cu o femelă de la Moise Dinu. În timpul sezonului am folosit hrană de la Bayers, un ameste dietetic și amestecul Koopman. Am folosit ca recuperator Probac 1000, iar pentru încărcare nu dăm nimic. Doar după tratamentele de tricomonoză și probleme respiratorii am folosit Tollyamin”, a precizat Emanuel Ivanciu.

Dan Buzatu (OT), la cel mai bun rezultat din cariera sa

Clasarea pe locul 2 Național As Maraton Maturi în sezonul 2020 este pentru olteanul Dan Buzatu cel mai bun rezultat din cariera de columbofil, dar și o referință foarte bună pentru asociația din care face parte. Titlul de vicecampion național a fost câștigat de masculul 0107023/2018, care s-a clasat pe locurile 3 din 5.401 porumbei (929 km; clasament zonal), 27 din 9.276 porumbei (906 km; clasament zonal) și 73 din 11.883 porumbei (1.131 km; clasament general). A acumulat, astfel, un coeficient de 9,61 puncte de penalizare. „Pentru mine, de când concurez, sezonul 2020 a fost cel mai bun. Am avut mulți porumbei care și-au încheiat normele la Maraton sau As Maraton, iar acest rezultat, cu un punctaj foarte bun, zic eu, este cel mai important dintre toate. Am reușit și locul 6 din 1.351 de crescători la Izium Național, plus alte clasări foarte bune. Masculul face parte din familia de porumbei de maraton pe care eu îi selectez de foarte mulți ani. În crescătoria mea nu sunt decât porumbei de maraton, pe care îi zbor în fiecare an destul de dur. Metoda mea de zbor nu pot să spun că este văduvia. Porumbeii concurează separați pe sexe, fără să îi împerechez la început de sezon. Se împerechează doar după ce se termină concursurile. Folosesc hrană făcută de mine, iar la etapele de maraton, în acest amestec adaug și Energy, de la Versele Laga. Fac un antrenament pe săptămână, la 80 de km, iar după concurs, porumbeii primesc Tollyamin”, menționează Dan Buzatu.

Sabin Cristea (TM), duce în Vest locul 3 Național

Locul 3 Național As Maraton Maturi a fost câștigat în sezonul 2020 de Sabin Cristea, membru al Asociației Timiș. Masculul său, cu seria 0375027/2018, a fost penalizat cu 15,98 de puncte la cele trei etape de maraton, Berlin Național, Stendal Național și Grimma, concursuri la care a obținut următoarele clasări: 4/6.268 porumbei (1.016 km), 3/1.296 porumbei (1.016 km) și 26/1.995 porumbei (887 km). „Mama masculului este o femelă de Boogaard – Van Buuren, iar tatăl său este un porumbel reprodus de mine și concurat mulți ani, la origine având porumbei de Herbots. A fost concurat la natural. La primele două maratoane a avut pereche, după care a fost scos din boxă de un alt mascul. La Berlin s-a reîmperecheat, și-a luat altă boxă și își alerga femela la cuib atunci când a fost îmbarcat. Teoretic era o situația care dezavantajează masculii, dar pe el se pare că l-a motivat. Am folosit amestecul de bază de la Iris, din Ungaria, pentru hrănire și doar la sosire porumbeii au primit un electrolit și Sedochol. Pentru că la natural porumbeii nu zboară foarte mult, iar eu nu am timp să stau să îi antrenez, spre finalul sezonului i-am dus la circa trei antrenamente de la aproximativ 18-19 km”, a explicat Sabin Cristea.

Avem, așadar, trei porumbei care au excelat în sezonul trecut la etapele de maraton. Toți trei, însă, au fost concurați prin metode diferite, chiar inedite și toate trei s-au dovedit a fi câștigătoare. Una dintre concluzii poate fi aceea că, la maraton, porumbeii au cel mai important rol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO