As Maraton Tineret, toate cele trei locuri naționale câștigate „la natural”

Norma categoriei As Maraton Tineret a fost îndeplinită în sezonul 2020 de un număr de 789 de tineri porumbei. Deși a fost un an competițional mai greu, început cu o întârziere considerabilă, numărul de norme la categoria As Maraton Tineret din sezonul 2020 este mai mare față de precedentele două sezoane. În plus, avem și punctaje mult mai mici decât în sezoanele 2018 și 2019, ceea ce ne face să credem că nivelul porumbeilor de maraton din România este în plină ascensiune. Acesta este motivul pentru care și diferența punctajelor porumbeilor din top 3 național nu este foarte mare, mai ales că avem o categorie compusă din trei etape de maraton, abordată cu porumbei aflați la început de carieră sportivă.

La finalul sezonului 2020, podiumul național al categoriei As Maraton Tineret arată în felul următor: locul 1- Familia Pristavu, Bacău (22,14 puncte); locul 2- Măgirescu+Ojog+Dorneanu, Bacău (25,76 puncte); locul 3- Familia Chereji, Bihor (30,29 puncte). De la bun început trebuie spus că înainte de cea de-a treia etapă de maraton a sezonului, toți cei trei porumbei aflați acum pe podiumul național păstrau șanse reale pentru titlul de campion absolut al categoriei. Diferențierea s-a făcut la concursurile Birzai Național, respectiv Berlin Național. În același timp, porumbeii de pe primele două locuri ocupă aceleași poziții și la categoria Maraton Tineret.

Masculul 0693026/2019 al familiei Pristavu, dublu campion național

Tânărul zburător al familiei Pristavu, din Asociația Bacău, a fost unul dintre cei mai buni tineri porumbei de maraton din țară. A participat la trei concursuri de maraton, la care a obținut următoarele clasări: locul 1 din 5.789 de porumbei la etapa națională de maraton Birzai (1.080 km), locul 5 din 4.481 de porumbei la concursul Vilnius (932 km) și locul 170 din 8.155 porumbei la concursul Vilnius 2 (913 km). În urma acestora a devenit campion național la categoriile Maraton Tineret și As Maraton Tineret. De departe, așa cum se poate vedea, etapa la care a excelat a fost Birzai Național, concurs la care a sosit la ora 20:48, în prima zi, zburând distanța de 1.080 de km aerieni cu viteza medie de 1188.58 m/min și câștigând locul 1 împotriva a 5.789 de porumbei, din județele Bacău, Neamț, Iași și Vaslui. „Concurăm cu tinerii la prima etapă de maraton, iar cei care nu o clasează rămân acasă. Cei care clasează merg mai departe și cei care au șanse și pentru As Maraton, merg și la al treilea concurs. Așa am procedat și cu acest mascul, care este o combinație de porumbei Emiel Denys și Wim Muller pe linia tatălui, iar mama sa este de la Cristian Pughiuc, din porumbei de Sam de Jong. El a fost concurat la natural, având de fiecare dată pui de aproximativ 14 zile. Am folosit amestecul de concurs produs de Ioan Feștilă, iar pentru pregătire și recuperare am folosit diverse produse de la Bayers, Rohnfried și Tollisan. Între etape, porumbeii au fost duși la 4-5 antrenamente de la 80 de km, urmărind ca de fiecare dată să facă cât mai puțin până în crescătorie”, a menționat Cristian Pristavu.

Două trofee naționale și pentru masculul cu seria 0706736/2019, concurat de trio-ul Măgirescu + Ojog + Dorneanu

După clasările de la primele două etape de maraton la care a fost angajat (105/4.481 porumbei și 11/8.155 porumbei), tânărul zburător concurat de Măgirescu + Ojog + Dorneanu se afla la doar 2.96 puncte în spatele masculului familiei Pristavu. O diferență mică pentru un concurs național precum Birzai. Dar, deși s-a clasat pe locul 5 din 5.090 porumbei, sosind la ora 00:25:48 și obținând doar 0.98 puncte, masculul 0706736/2019 a trebuit să se mulțumească cu poziția de vicecampion național, ceea ce reprezintă totuși o performanță remarcabilă. „Este un mascul care face parte din familia de porumbei cu care am câștigat cele mai multe trofee naționale. Tatăl său, nepot al reproducătorului de bază, Super Velden, este frate cu femela care locul 1 pe provincia Moldova la Maraton Palmares 3 ani în 2019. Mama este o femelă achiziționată din Olanda, de la Vincent Vork, columbofil care a câștigat locul 1 Național St. Vincent în 2018, femelă achiziționată pentru că este jumătate Velden. A fost concurat la natural. La primul maraton a plecat pe ouă de 10-12 zile, la al doilea maraton a plecat pe pui de 12 zile, iar la cel de-al treilea maraton a fost îmbarcat pe ouă de aproximativ 5-6 zile. Folosesc amestecurile Champion Plus și Energy, plus mâncare de la Vanrobaeys, din care fac un mix, pe care îl dau porumbeilor. Pentru pregătire și recuperare am folosit Tollyamin, iar pentru că porumbeii nu se antrenează acasă, sunt nevoit să îi duc foarte des cu mașina”, a declarat Daniel Măgirescu.

Familia Chereji (BH) se poziționează pe locul al treilea

Al treilea loc național la categoria As Maraton Tineret a fost câștigat în Vest, de familia Chereji din Oradea, cu ajutorul femelei 0826082/2019. Acesta este un exemplu pur de calitate și particularitate a porumbeilor de maraton. Concurată la natural, tânăra femelă a fost îmbarcată la prima etapă de maraton a sezonului, Grimma (830), având ouă, etapă pe care a clasat-o pe locul 7 din 2.103 porumbei. Masculul său însă nu a mai revenit de la același concurs, dar ea a continuat să clocească singură nu mai puțin de 12 zile, până în momentul în care a fost angajată la Stendal Național. A sosit la fel de bine și de la acest concurs, ocupând locul 54 din 3.768 porumbei (946 km). După câteva zile a primit un pui mic, pe care la crescut singură până la îmbarcarea pentru Berlin Național (946 km), unde a câștigat locul 19 din 1.504 porumbei. „Această femelă mi-a adus cel mai important trofeu de până acum. Mama ei este reprodusă dintr-un mascul de Freialdenhofen, în pereche cu o femelă de la Peto Janos. Tatăl este reprodus dintr-un mascul neamț cu o femelă de Jac Steketee. A demonstrat foarte multă ambiție și motivare, la fiecare sosire de la maraton mergând direct la boxă. Până au început etapele de maraton, am folosit hrana de la Ioan Feștilă. După aceea, i-am hrănit cu mâncare de la Vanrobaeys, iar pentru pregătire și recuperare am folosit suplimente de la Rohnfried și CEST Pharma. Am făcut și foarte multe antrenamente între concursurile de maraton, ducându-i de câte două ori pe zi la 60 de km timp de mai multe zile consecutive, antrenamente de la care făceau maxim 40 de minute”, a precizat Ioan Chereji.

În sezonul 2020, As Maraton Tineret este deocamdată singura categorie la care toți cei trei premianți naționali au concurat la natural. Cum și la celelalte categorii de maraton mai sunt porumbei concurați la natural care ocupă un loc pe podiumul național, putem să spunem că pentru maraton, „naturalul” se potrivește încă foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO