Șase pui de 2020 au îndeplinit norma la As Maraton

Mai intens ca niciodată și mai abundent față de anii trecuți, în sezonul 2020 tot mai mulți columbofili au ales să abordeze etapele de maraton cu pui reproduși în cursul anului. Astfel, s-au îndeplinit 24 de norme la Maraton, 6 norme la As Maraton și 5 norme la Maraton Grand Prix. Din punct de vedere geografic, normele au fost realizate în asociațiile Constanța, Timiș, Caraș Severin, Iași, Botoșani, Suceava și Vaslui, adică în trei dintre cele cinci provincii columbofile ale țării. Deoarece categoriile Maraton și Maraton Grand Prix au fost deja dezbătute în alte materiale, azi vă vom prezenta cu s-au realizat cele șase norme la As Maraton Pui, cum arată podiumul național și, mai ales, cine sunt autorii acestor performanțe.

Pentru toate cele trei tipuri de clasificare a porumbeilor (maturi, tineri și pui), norma categoriei As Maraton se realizează prin clasarea a trei etape de peste 760 km, care să totalizeze minim 2.400 de km. În mod obligatoriu, unul dintre aceste trei concursuri trebuie să fie dintre cele naționale. După aceste criterii au concurat și cei șase pui care au făcut categoria As Maraton în sezonul trecut, depășind de departe cele mai optimiste dintre așteptări.

Ion Predoi (CT), campion național la Maraton Pui și As Maraton Pui cu același porumbel

Pentru cei care se așteaptă la detalii uluitoare despre porumbelul concurat de Ion Predoi, din Constanța, cu seria 0257910/2020, care la doar câteva luni a reușit să zboare și să claseze trei etape de maraton, totalizând 3.296 km, trebuie să spunem că nu a fost reprodus în timpul iernii și nici nu a fost ținut la întuneric. A concurat din compartimentul puilor și a clasat etapele Terespol 1 și Terespol 2 (955 km), pe locul 48 din 1.460 porumbei, respectiv 176 din 1.874 porumbei, și Birzai Național, concurs care a avut distanța de 1.385 km. Chiar și la această distanță, tânăra femelă a sosit a doua zi după lansare, la ora 15:15, fiind al treilea porumbel sosit în crescătoria lui Ion Predoi. Astfel, a încheiat norma și la As Maraton Pui, având un coeficient de 160,41 puncte de penalizare, devenind campioană națională, după ce tot ea a obținut locul 1 Național și la Maraton Pui. „Este un pui din prima serie, reprodus la începutul lunii februarie. Jumătate este din porumbeii mei vechi, pe care îi cultiv de peste 40 de ani, iar tatăl puiului este primit de la Mihai Voicu, scos din porumbei Jellema, de la George Vochin. Pui au un compartiment separat și acolo stau toți, fără să fie ținuți la întuneric. Am selectat un lot de 10 pui pe care i-am jucat cu porumbeii maturi, beneficiind de același tratament. Primesc tot sezonul aceeași mâncare, făcută de mine din diferite semințe, iar pentru recuperare și pregătire folosesc doar produse românești. Vreau să spun că această femelă, fiind în compartimentul de pui, a zburat mai mult natural. Nu i-am dat mare atenție, nu i-am pregătit poziții de cuib sau altceva. Este adevărat că s-a împerecheat și a și ouat, dar pui nu a scos. De exemplu, la Birzai, clocea de aproximativ 10 zile. Sezonul acesta a fost primul în care am participat cu puii la maraton și pot să spun că am participat mai mult din curiozitate”, a detaliat Ion Predoi.

Masculul 0511040/2020 câștigă pentru Gheorghiță Corfu (NT) locul 2 Național As Maraton Pui

Al doilea dintre cei șase pui cu normă la As Maraton aparține lui Gheorghiță Corfu, din județul Neamț. Este un porumbel despre care am mai detaliat în articolele noastre, la fel ca în cazul
femelei lui Ion Predoi, deoarece același pui ocupă locul 3 Național și la Maraton Grand Prix Pui. Asta înseamnă că a participat și a clasat la etapele naționale de maraton ale Moldovei, Madona și Birzai, dar și la etapa de Vilnius (874 km), unde a ocupat locul 1.360 din 22.070 porumbei. De la Madona Național a sosit în dimineața zilei a doua de concurs, la ora 08:59, după ce a zburat 1.113 km, ocupând locul 684 din 4.810 porumbei. La Birzai Național a avut de zburat 1.023 km, distanță de la care a sosit a doua zi după lansare, la ora 09:08, și a ocupat locul 395 din 2.615 porumbei. În urma acestor clasări, norma la As Maraton Pui a fost încheiată cu 354,67 puncte, palmaresul său fiind următorul: 2 Național As Maraton, 3 Național Maraton Grand Prix și 4 Național Maraton. „Puiul a concurat simplu, de pe odihnitoare, fără să fie împerecheat și fără să fie ținut la întuneric. Am avut 4 pui cu care am vrut să particip la etapele cu maturii. Doi au mers la cele de fond și ceilalți doi la concursurile de maraton. Sunt pui pe care i-am reprodus în luna aprilie, participând la aceste concursuri la doar trei luni de viață. Au participat la trei antrenamente, de 22 km, 70 km și 110 km, la al doilea concurs de fond cu porumbeii maturi, 570 km, și la toate cele trei concursuri de maraton. Vreau să încerc și anul acesta să particip cu puii la concursurile de maraton și sper să fie la fel de bine”, a menționat Gheorghiță Corfu.

La As Maraton, Relu Iurieți și Gheorghiță Corfu fac schimb de locuri

Dacă la categoria Maraton Grand Prix Pui, botoșăneanul Relu Iurieți ocupă locul al doilea, iar Gheroghiță Corfu locul al treilea, la categoria As Maraton Pui aceștia fac schimb de poziții. Interesant este că aceeași doi porumbei sunt premianții ambelor categorii. În cazul lui Relu Iurieți discutăm despre puiul cu seria 0470042/2020, care a clasat aceleași trei concursuri, Vilnius, Madona și Birzai. La Vilnius (822 km) a ocupat locul 6.002 din 22.070 porumbei. La concursurile Madona Național și Birzai Național s-a clasat pe locurile 257 din 3.993 porumbei și 101 din 1.694 porumbei, ambele clasamente fiind întocmite pe județul Botoșani. De la Madona Național (1.056 km), puiul concurat de Relu Iurieți a sosit a doua zi după lansare, la ora 06:49. Tot a doua zi a sosit și de la Birzai Național (968 km), ajungând în crescătorie la ora 06:33. „Este un porumbel consangvin, având în spate principalii porumbei din crescătoria mea. Tatăl este un triplu incest pe Aarden 1, unul dintre reproducătorii de bază, iar mama este sora locului 2 Național As Maraton Tineret. Porumbeii au fost puși la pereche la jumătatea lunii februarie și au reprodus între 10 și 15 martie o serie de 22 de pui. Cu aceștia am vrut să fac un experiment. Să văd dacă pot realiza norma la As Maraton. Patru dintre ei, pentru că mi-au plăcut foarte mult, i-am oprit pentru reproducție. Cu ceilalți 16 am început antrenamentele, au fost angajați la o etapă de 120 km, apoi la un demifond în Polonia, după care au fost angajați la etapele de maraton Vilnius, Madona și Birzai. Am mers foarte mult pe odihnirea porumbeilor, nu am folosit întunericul și nici nu i-am dus la antrenamente între etapele de maraton”, a explicat Relu Iurieți. De asemenea, Relu Iurieți este singurul columbofil cu două apariții la As Maraton Pui, ocupând și locul al cincilea.

Ceilalți doi columbofili care au reușit să îndeplinească norme la As Maraton Pui sunt Ionel Murgu, din Caraș Severin, și Nicolae Stanciu, din Timiș, care ocupă locurile 4 și 6 Național. Ambii au reușit să claseze concursul Berlin Național, care anul trecut a fost cea mai dificilă dintre etapele naționale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO