Petru Gorcea și Sabin Cristea, câștigătorii Berlin Național 2020

Având o tradiție de zece sezoane, fără întrerupere, cursa Berlin Național este cea mai cunoscută dintre etapele naționale care se organizează în România și cel mai important concurs al sezonului, cel puțin pentru columbofilii din Vestul țării și din Transilvania, dar și din Moldova. În sezonul 2020 s-a desfășurat a zecea ediție de Berlin Național, iar cei care și-au trecut numele pe tabloul câștigătorilor sunt Petru Gorcea (Arad), câștigătorul locului întâi pe lansare, și Sabin Cristea (Timiș), câștigătorul primului loc la crescători.

Etapa Berlin Național 2020 va rămâne în istorie drept una dintre cele mai dificile. În afară de faptul că niciun porumbel nu a fost constat în prima zi și toate vitezele înregistrate au fost de sub 1000 m/min, în momentul desigilării sosiseră puțin sub 30% dintre porumbeii angajați, iar clasamentul a ținut nu mai puțin de nouă zile. Însă, în ceea ce privește participarea, ediția de anul trecut a fost una de proporții. S-au angajat 6.268 de porumbei și au participat 955 de columbofili din 22 de asociații columbofile. Majoritatea participanților a fost din partea de Vest, din Transilvania sau din județele din Nord, însă au fost și columbofili extrem de curajoși și din alte zone. Așa se face că la Berlin Național 2020 din Moldova au participat 183 de columbofili (Suceava, Iași, Vaslui, Bacău), trei columbofili din Brăila și cinci columbofili din Olt.

Petru Gorcea (AR) a câștigat primul loc pe lansare

Lansarea celor 6.268 de porumbei angajați la Berlin Național 2020 a avut loc în dimineața zilei de 07 august, la ora 06:50. Prima zi de așteptare s-a încheiat însă fără nicio sosire, ceea ce a făcut ca șansele tuturor participanților să crească și mai mult. A doua zi dimineața, la ora 08:03:34, arădeanul Petru Gorcea înregistra primul porumbel sosit de la concursul Berlin Național 2020, devenind astfel primul pretendent la locul întâi. În crescătoria sa sosise o femelă, cu seria 3040799/2017, care a avut de străbătut o distanță de 997 km și care înregistra o viteză de 965,77 m/min. Abia peste aproximativ o oră erau anunțate și alte sosiri, astfel că Petru Gorcea a devenit câștigătorul Berlin Național 2020. „Concurez la toate categoriile, de la etapele scurte la cele de maraton. Porumbeii sunt concurați la văduvie tot sezonul și sunt angajați la etape în fiecare săptămână. Pentru Berlin am pregătit 21 de porumbei. În ultima săptămână înainte de îmbarcare le-am făcut două antrenamente, unul de 60 de km și celălalt puțin mai scurt. Am folosit amestecurile Black Label de la Versele Laga, iar în ziua îmbarcării au primit hrană depurativă. Tot pentru pregătire, am folosit Oregano Schaffet și Ro200. În prima zi de concurs am așteptat până seara târziu. M-am trezit a doua zi și am intrat să fac un duș. Între timp a sosit femela, iar eu nici un am văzut-o. Am fost foarte bucuros, mai ales că nu mă așteptam să câștig. Am participat în fiecare an, însă nu am crezut că voi lua locul întâi. Femela, pe linia mamei este Catrisse, iar tatăl este un porumbel de la Alin Roșu, cu origini Ionuț Burcă și Călin Habaci”, a declarat Petru Gorcea, columbofil pentru care locul 1 Berlin Național 2020 este unul dintre cele mai bune rezultate din carieră (în fotografie, câștigătoarea Berlin Național 2020).

Sabin Cristea (TM) este câștigătorul de la crescători

Deosebit de puternică a fost și competiția de la crescători, mai ales în condițiile unui concurs foarte greu așa cum s-a anunțat a fi încă de la început Berlin Național 2020. Marea masă a porumbeilor a sosit între orele 09:00 și 11:00, iar la majoritatea crescătorilor, primul porumbel sosit era dintre cei de echipă. Astfel, au fost foarte mulți columbofili care s-au duelat pentru primul loc la crescători. Învingător a ieșit Sabin Cristea, din Asociația Timiș, în crescătoria căruia primii doi sosiți au fost doi porumbei de echipă. Aceștia au ocupat locurile 4 și 7 pe lansare, sosind la ora 09:05, respectiv 10:13, cu 928 și 874 m/min. Per total, Sabin Cristea a clasat 15 porumbei din 20 câți a angajat. „Înainte de etapă nu am fost foarte încrezător, deoarece porumbeii începuseră să bată la cuib. Erau foarte agitați, în special masculii, pe care eu mă bazam foarte mult. Nici cu mâncatul nu se omorau foarte tare și nu am putut să îi pregătesc cum făceam de obicei. Nu speram la un loc atât de bun, dar probabil faptul că au avut vânt din față și a fost un concurs greu m-a avantajat. La Berlin, fiind și ultima etapă, m-am bazat pe porumbeii cu experiență. De exemplu, primul sosit este porumbelul care ocupă locul 3 Național As Maraton Maturi în 2020”, a precizat Sabin Cristea (în poză, primul sosit de la Berlin).

Pe județe, acolo unde numericul a permis centralizarea clasamentelor, câștigători sunt următorii columbofili: Alba: Sergiu Oargă; Bihor: Familia Tunduc (porumbei și crescători); Bistrița Năsăud: Alex Savu Zăgrean; Botoșani: Cristian Pughiuc (porumbei) și Familia Leonte (crescători); Brașov: David Ghib; Cluj: Dan Vasile; Caraș Severin: Pîslă Daniel (porumbei) și Jian & Danet & Popescu (crescători); Harghita: Zoltan Kiss; Iași: Georgiana Murariu; Maramureș: Fam. Onicaș & Fam. Puf; Mureș: Levente Maki; Sălaj: Fam. Culda; Satu Mare: Sergiu Vanani (porumbei) și Papp Zoltan (crescători); Suceava: Vasile Rusu (porumbei) și Adrian Andriuc (crescători).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO