Mihai Vasile și Marian Pavel câștigă etapa Terespol Național

Începând cu sezonul acesta a fost adăugată o nouă etapă națională de maraton pentru columbofilii din Dobrogea. Lansarea porumbeilor a fost stabilită din localitatea poloneză Terespol, luând naștere astfel concursul Terespol Național. Responsabilitatea organizării a căzut în seama Asociației Columbofile Brăila, iar distanțele de concurs au fost de 800-1.000 km. Având o participare importantă, mai ales că vorbim de ediția inaugurală, concursul Terespol Național a fost câștigat de Mihai Vasile, la porumbei, și Marian Pavel, la crescători, ambii făcând parte din Asociația Columbofilă Buzău.

Concursul Terespol Național a avut loc pe 10 iulie, în același timp cu celelalte etape naționale din țară. La etapă au luat parte 6.742 de porumbei și 388 de columbofili, membri ai asociațiilor columbofile Brăila, Constanța, Buzău, Prahova, Ialomița, Tulcea și Călărași. Având cel mai mare număr de porumbei și de columbofili participanți la concurs, crescătorii din Asociația Columbofilă Buzău au dominat autoritar întreaga etapă.

Mihai Vasile (BZ), câștigă încă un concurs de maraton

În ultimele sezoane, Mihai Vasile, din Râmnicu Sărat, a devenit unul dintre cei mai buni columbofili din județul său. Obișnuit să câștige constant concursurile din asociația sa, Mihai Vasile a reușit, din nou, un rezultat „de pus în ramă”. El a câștigat concursul Terespol Național, la care a avut distanța de 843 km, adăugând astfel pe lista sa de victorii și primul succes la o etapă națională. Cea care l-a ajutat să facă această performanță este tânăra femelă 0749010/2020, sosind în crescătorie, după mai bine de 14 ore de zbor, la orele 19:04:03, cu viteza medie de 1.032,26 m/min. „Am concurat porumbeii la văduvie la etapele din țară și la primele trei fonduri. La cel de-al treilea fond porumbeii au sosit destul de rău, ceea ce m-a făcut să îi las înapoi la pereche, mai ales că am văzut că și la antrenamentele pe care le făceam cu mașina veneau mai greu decât înainte. Atunci când am îmbarcat pentru Terespol Național, această femelă nu avea nicio poziție de cuib, pentru că masculul ei s-a pierdut. Nici în momentul de față nu s-a împerecheat. Mâncarea pe care am folosit-o este cea de la Elpol, mâncare poloneză, iar suplimente am folosit de la Rohnfried. Tot pentru pregătire, de două ori pe săptămână, porumbeii au fost duși la antrenamente de 40 de km. Ca origini, femela provine dintr-un mascul de la Paul Sorescu, iar mama este de la colegul meu de asociație Marian Pavel, din porumbei de la Gheorghe Șofron”, a detaliat Mihai Vasile (foto dreapta). La aceeași etapă, columbofilul buzoian a ocupat și locul 51 la crescători, cu 15 porumbei clasați din 31 angajați.

Marian Pavel (BZ) deschide clasamentul crescătorilor

Tot din Asociația Columbofilă Buzău este și Marian Pavel, columbofil care a câștigat primul loc în clasamentul general al crescătorilor. Marian Pavel locuiește în localitatea Oreavul, iar la etapa Terespol Național, care pentru el a avut tot 843 de km, a angajat 22 de porumbei. Dintre aceștia, 10 au reușit să și claseze. Startul sosirilor a fost dat de doi masculi (în foto, unul dintre porumbei), care au ajuns în crescătorie aproape în același timp, fiind constatați la orele 19:41:01, respectiv 19:01:46. Cei doi au ocupat locurile 40 și 41 pe lansare, fiind penalizați cu un coeficient total de 12,04 puncte. Acesta a fost și cel mai bun punctaj pe concurs la crescători, Marian Pavel reușind astfel primul său rezultat important la această categorie de concursuri. „Concurez din anul 2008 și am început cu porumbei de maraton, dar asociația noastră nu se axa în mod special pe acest tip de etape. Totuși, am ținut porumbeii de maraton, iar din anul 2016 am început să îi și angajez, dar doar la câte o etapă. Jucam, în schimb, la concursurile de fond. Anul acesta porumbeii mei nu au concurat foarte bine la fonduri, de aceea am hotărât să îi angajez și la maraton. Până înainte de îmbarcarea pentru această etapă au fost văduvi, dar cu o zi înainte de a îi angaja la Terespol i-am lăsat împreună. Mâncarea pe care o folosesc nu este de la vreo firmă anume, ci este produsă la Târgoviște, fiind un amestec care nu conține mazăre. Cei doi porumbei sunt amândoi masculi, deși în clasament cel de-al doilea apare ca femelă. Mama tânărului este o femelă de Menne, împerecheată cu un porumbel de la Viorel Spătaru. Masculul de 2019 este reprodus dintr-o femelă de la Sorin Pâcleanu, fiica unui porumbei cu origini de Jellema, de la George Vochin, iar mama acestui mascul este o femelă Van Loon”, a precizat Marian Pavel (foto stânga).

Câștigătorii din clasamentele județene

La Terespol Național, Asociația Columbofilă Constanța a participat cu un număr de 1.391 de porumbei și 79 de columbofili. La porumbei, primul loc pe acest județ a fost câștigat de Lascu Dimciu, iar Mircea Mocanu a câștigat primul loc în clasamentul crescătorilor. Asociația organizatoare, Brăila, a participat la această etapă cu 1.885 de porumbei și 74 de columbofili. Gabriel Tătaru (Gabi Pigeons) a câștigat primul loc județean la porumbei, fiind, în același timp, și locul al doilea pe toată lansarea, iar Marius Sultan a câștigat primul loc la crescători (locul 4 pe tot concursul). Din Tulcea au participat 891 de porumbei și 53 de columbofili, primele locuri județene fiind câștigate de Lazăr Paraschiv, în ambele clasamente. De asemenea, locul al treilea pe toată lansarea, la porumbei, a fost câștigat de Familia Gheorghe, din județul Buzău. Din aceeași asociație sunt și Frații Ciula și Traian Olteanu, care ocupă locurile 2 și 3 în clasamentul general al crescătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO