Aşa după cum se ştie, premiile Clubului Gold la nivel național au fost câștigate de porumbei din mai multe judeţe ale ţării, cel puţin unul din fiecare provincie columbofilă, iar județul Arad, în sezonul 2021, își trece în palmares două astfel de premii, demonstrând că porumbeii cu adevărat valoroși se fac remarcați indiferent de dificultatea zonei și rutei de zbor. Locul 5 național Clubul Gold a fost caștigat de femela cu seria 2001811-2020, care provine dintr-o familie de excelenți zburători ai categoriei fond din crescătoria lui Călin Ususan.
Călin Ususan este, fără îndoială, un columbicultor cel puţin la fel de bun precum este şi columbofil. Arădeanul este un adept al „cultivării“ unor linii de porumbei proprii, iar întreaga sa muncă de reproducţie poate fi lesne observată dacă are cineva curiozitatea să citească atent pedegreele porumbeilor săi cu performanţe notabile. Un astfel de exemplu este şi porumbiţa 2001811-2020. Mama ei este femela cu seria 0532808-2014, botezată “Yarlinga de Aur”, care, la vârsta de un an, obține patru locuri în primii trei porumbei ai provinciei de Vest, respectiv: loc 1 As Fond Tineret, loc 1 General Tineret, loc 3 As Speed Tineret, loc 3 Demifond Tineret, iar pe plan național loc 10 As Fond Tineret și locul 8 General Tineret, având ca origini porumbei de Nouwen Paessen, Etienne Devos, George Carteus și Jakab Sandor. Tatăl femelei este un fiu oprit la reproducție din femela seria 1001533-2013, olimpică la categoria fond, având locul 1 național Fond Palmares 2015-2016, loc 2 național As Fond Palmares, ocupând locul 4 la Olimpiada Bruxelles 2017.
Ususan exclude din pregătirea porumbeilor trucurile de extramotivare
Arădeanul este unul dintre columbofilii redutabili ai zonei de Vest, căruia îi place competiția foarte puternică unde își poate pune în valoare calităţile sale de crescător, alături de talentul extraordinar al păsărilor sale care sunt capabile să creeze diferența în clasamentele naționale. Călin concureză porumbeii din anul 2008, avand trei titluri de campion național și doua titluri naționale la categoria Porumbelul Anului (Trofeul Carol I), în doi ani consecutivi (2018,2019) și multe alte rezultate de vârf pe plan național și provincial. Categoriile de distanță preferate sunt reprezentate de etapele de fond cu distanța peste 600 km, iar în anii următori va aborda „cu multă plăcere și maximă seriozitate“ etapele de maraton și maraton extrem. În sezonul 2021 porumbeii au fost concurați prin metoda văduviei totale întreg sezonul competițional. „Nu am folosit deloc vreun truc de extramotivare deoarece eu nu cred în acest lucru. Din punctul meu de vedere, dacă vorbim de un porumbel de calitate, sănătos şi îngrijit cum se cuvine, atunci acesta se va motiva singur, fără a fi nevoie de implicarea columbofilului“, a declarat Călin Ususan. Hrana folosită de columbofilul arădean este achiziționată de la firma Verselle-Laga, respectiv sortimentele Champion Plus, Gerry Plus și Energy Plus, respectând indicațiile producătorului atât la plecarea, cât și la sosirea din concurs a porumbeilor.
„Eu sunt un jucător, îmi place competiția și doresc să particip în concursuri cat mai puternice”
O volieră bine construită, păsările de mare calitate pe care le deține la matcă, mentalitatea curajoasă, cât și o îngrijire atentă a porumbeilor fac ca metodele arădeanului să fie un exemplu pentru colegii săi. „Pentru mine regula de bază pe care o consider cheia succesului în sportul columbofil este reprezentată de triada Casă-Rasă-Masă și tratamente medicinale veterinare. Fără aceste patru deziderate aplicate în mod corect, rezultatele de vârf sunt imposibil de obținut. Nu cred în produse minune care să te facă campion, dau o atenție deosebită alimentației porumbeilor atât calitativ, cât și cantitativ. Produsele pentru condiționare pe care le folosesc sunt pre și probioticele, electroliții, vitaminele și proteinele, iar din punct de vedere al tratamentelor le prefer pe cele individuale. Când situația impune tratamentele în apă sau pe mâncare, trebuie respectată cu strictețe doza produsului medicinal veterinar folosit. Din păcate, consider eu, majoritatea crescătorilor fac subdozarea medicamentelor, mai ales în perioada de iarnă. Așa zisele tratamente de iarna sunt, în viziunea mea, un stres pentru porumbeii sănătoși ” ne dezvăluie crescătorul.
În ceea ce priveşte Clubul Gold Fond și noul înființat Clubul Gold Maraton, Călin Ususan este tranşat: „De la începutul lui, Clubul Gold a fost o competiţie transparentă atât în plan județean, cât și național, premiile fiind calculate și distribuite în mod corect. Regulamentul Clubului Gold îl consider echidistant, lucru care se poate vedea și în clasamentul național, premiile fiind caștigate de columbofili din diverse județe ale țării. Consider Clubul Gold Fond o idee foarte bună, lucru arătat de concurența mare și numărul de inele achiziționate anii trecuți. Este binevenit și Clubul Gold Maraton prin introducerea acelor maratoane cu distanțe puțin mai scurte, la care putem participa toți columbofilii din țară cu yarlingii, în zona mea maratoanele fiind foarte grele. Având în vedere aceste considerente, pot spune că organizatorii au căutat și au luat cele mai bune decizii pentru ca Clubul Gold Maraton să fie caracterizat de aceeaşi corectitudinea de care s-a bucurat Clubul Gold Fond. De la începutul existenţei Clubului Gold am achiziţionat câte 20 de inele şi la fel voi face şi acum. În plus, voi lua şi 20 de inele Club Gold Maraton. Premiile ce se vor câştiga pe plan național sunt premii substanțiale, iar cele de pe plan județean nu sunt de neglijat. Una peste alta, privind în spate, pot spune că activitatea columbofilă din România este pe un trend ascendent în ultimii ani. Mă bucur că acum se acordă o atenție sporită şi asupra mijloacelor de transport porumbei, care, cel uţin în asociaţia noastră, asigură condițiile optime de bunăstare (hrănire și adăpare) pe timpul transportului de lungă durată, mai ales la fonduri și maratoane”.
Lasă un răspuns