Cristinel Chelaru, din localitatea Păunești, județul Vrancea, este un mare iubitor al curselor din categoria Fond, dar și un jucător pasionat în cadrul Clubului Gold. Astfel, după ce, în sezonul 2020, a reușit performanța să prindă un loc pe podiumul național al Club Gold, în acest sezon și-a confirmat statutul printr-o nouă clasare de excepție, respectiv locul 6 național Club Gold și, totodată, locul 1 Provincia de Sud-Est, obținută grație masculului cu seria 2011262-2021, ce a acumulat pentru această normă un total de 14,25 puncte. „Concurez porumbeii din anul 2011, cu o pauză de patru ani în perioada 2014-2018, când am fost plecat din țară. Rezultatele în crescătoria mea au apărut foarte repede, astfel că în primul sezon am câștigat locul 4 național Fond Tineret și locul 6 național As Fond Tineret cu un masculul cu seria 145315-2011, pentru ca în 2013 același porumbel să obțină și locul 1 național Fond Maturi și locul 1 național Fond Palmares. În primăvara lui 2014, zburătorul meu era prezent la Cupa Europei de la Dortmund, unde am câștigat locul 3 la categoria Fond. După ce am revenit în sportul columbofil, am obținut, în anul 2020, locul 2 național Club Gold, locul 7 național Fond Tineret 2020, iar în sezonul acesta, 2022, am reușit să câștig locul 1 național Fond Crescători, locul 2 național As Fond Maturi, locul 3 național As Fond Palmares, locul 6 național Club Gold, locul 7 național Fond Maturi, locul 8 național Fond Tineret și locul 10 național categoria Gold Tineret“, a povestit Cristinel Chelaru.
„Ca să câștigi, trebuie să joci“
Pasionat de zborurile de o zi, crescătorul vrâncean a văzut în Clubul Gold competiția perfectă pentru șansa de concura pentru cele mai consistente premii din sportul columbofil românesc. „Categoriile mele preferate sunt zborurile de o zi, acolo unde un porumbel de locul 1 își poate arăta valoarea cu succes pentru că oferă zburătorilor ocazia să ajungă acasă în prima zi de concurs, fără să înnopteze cine știe pe unde. Din punctul meu de vedere, ideea înființării Clubului Gold a fost una genială datorită faptului că a venit ca o motivație pentru crescătorii de porumbei, iar prin premiile substanțiale care se acordă columbofilii își pot atenua din cheltuielile făcute pentru pasiunea lor. Părerea mea personală este că, dacă vrei să te menții în top, trebuie să faci și investiții în porumbei de valoare, pentru că altfel nu ai cum să reușești performanțe de top. După anii de pauză, când am auzit de premiile în bani puse la bătaie în cadrul Clubului Gold, nu am mai stat pe gânduri nicio secundă în a mă reapuca de sportul columbofil, deoarece categoria Fond este categoria mea preferată. Regulamentul Clubului Gold este destul de echitabil, mai ales că fiecare Provincie câștigă măcar un premiu național, indiferent de punctaj. Totuși, nu sunt de acord ca punctajul unui porumbel participant la Club Gold să fie influențat de numărul de inele cumpărate pe Asociație. Eu achiziționez câte 100 de inele în fiecare an, deoarece consider că este exact ca la loto, unde «dacă nu joci, nu câștigi» și îndemn fiecare columbofil care abordează categoria Fond Tineret să-și cumpere, an de an, un număr de inele Gold, pentru a putea concura și în această competiție. Personal, cu toate că s-a schimbat regulamentul Clubului Gold și consider că voi avea șanse mai slabe pentru câștigarea unuia dintre cele 10 premii naționale, dat fiind faptul că la noi, în Vrancea, se cumpără foarte puține inele Gold, am achiziționat încă 100 de inele, fiind motivat de premiile județene“, a declarat Cristinel Chelaru.
Porumbeii de valoare, cheia pentru succes în columbofilie
În ceea ce privește porumbelul care, prin clasarea sa la Clubul Gold, îi va aduce crescătorului vrâncean o sumă importantă de bani, acesta își are originile în două dintre cele mai titrate țări când vine vorba despre sportul columbofil: Belgia și Olanda. „Porumbelul cu care am câștigat anul acesta frumosul premiu este reprodus dintr-un mascul de Andre Roodhooft, achiziționat de mine personal din Belgia, și dintr-o femelă de Jacob Poortvliet consangvină pe «Dominator», al lui Guy Van der Auwera, din Olanda. Concurez porumbeii la văduvie, atât femelele, cât și masculii, de la prima până la ultima etapă. Încerc să nu mă atașez prea tare de un porumbel la început de sezon pentru a nu-l menaja, așa că dau șanse egale prin zboruri tuturor cursierii din lotul de zbor. Toți porumbeii de vârf de anul acesta vor fi concurați și anul următor, considerând că un porumbel trebuie retras la matca numai cu un palmares de excepție. Ca și hrană pentru porumbei, în acest sezon am folosit sortimentele de la firma Beyers, iar produse de întreținere, cât și tratamente medicamentoase, folosesc de la firme de prestigiu din Belgia și Olanda, produse pe care le alternez an de an pentru a nu căpăta rezistență organismul porumbeilor la un anumit produs, riscând să nu-și mai facă efectul. Consider că sportul columbofil din țara noastră a luat o mare amploare datorită importului porumbeilor de calitate. Cu produșii acestora am reușit să doborâm noi recorduri, sezon după sezon. Un lucru este cert, fără porumbei de calitate nu se poate realiza nimic. Sunt absolut convins că sportul columbofil de succes se învârte în principal în jurul porumbeilor valoroși, într-o crescătorie funcțională, pe mâinile unui crescător bun observator“, a mai spus Cristinel Chelaru.
Lasă un răspuns