Viteză Pui 2021: Prahova a fost la putere

După prezentarea porumbeilor din top 3 național 2021 la categoriile Viteză Maturi și Tineret, în materialul de azi discutăm despre porumbeii și crescătorii care vor ridica cele trei trofee naționale din 2021 la secțiunea dedicată puilor. Facem mențiunea că pe toate cele trei poziții naționale premiate regăsim doar tandem-uri și, din nou, județul Prahova în top, care își reconfirmă astfel statutul de cea mai puternică grupare pentru etapele scurte din România.

Campionii naționali ai categoriei sunt columbofilii Răzvan Iostin și Florin Lorinț, din clubul Drajna, Prahova, pe care îi regăsim și pe locurile 5,7 și 20. Tot din Prahova este și tandemul Romulus Nedelcu + Cosmin Cojanu, care ocupă locul secund. De precizat că ambele tandem-uri sunt formate de curând, în cursul anului acesta sau în 2020, și deja vedem că își trec în palmares primele trofee naționale. Nu în ultimul rând, tandemul format din columbofilii Gabriel Robaș și Daniel Bucaciuc, din județul Satu-Mare, se poziționează pe locul 3 național.

Primul an în tandem, primul trofeu național

Competiția din Prahova, atunci când vorbim de etapele de viteză și demifond, este de departe cea mai puternică din țară, astfel că orice columbofil care reușește să performeze în această grupare deține, fără discuții, reale calități de pregătitor și porumbei pe măsură. Este și cazul columbofililor Răzvan Iostin și Florin Lorint (foto dreapta), care și-au propus ca din 2021 să concureze în tandem și tot în 2021 au câștigat locul 1 național Viteză Pui. Rezultatul se datorează puiului cu seria RO-21-0856540, care a obținut un coeficient total de 3,07 puncte de penalizare. Cea mai bună dintre clasările sale este locul 5 din 14.405 porumbei. „Tatăl puiului care a câștigat locul 1 național este un porumbel original Cătălin Istudor, nepot din trei campioni național la Viteză și Demifond. De asemenea, mama este tot de la Cătălin Istudor, din porumbei cultivați de el, cu origini Adrian Crăciunescu, Cosmin Olteanu și tandemul Voicu+Negres, pe linia unei foarte bune reproducătoare, originală Barbry/Janssen. Ca tandem, am început sezonul acesta și ne propunem să concurăm foarte bine la primele două categorii. Am avut un lot total de aproximativ 70 de pui pentru acest sezon, pe care i-am concurat după metoda întunericului, dar adaptată la timpul nostru. Am încercat ca pe toată perioada de la separare până la primul concurs, puii să nu aibă mai mult de 10 ore de lumină pe zi. Pentru hrănire am folosit mai multe tipuri de hrană, printre care și amestecuri Beyers. În afară de antrenamentele de dinainte de sezon, puii au fost duși și între unele etape la câte un antrenament de 65 km. Un atuu al tandemului nostru este că nu folosim tratamente. Matca mea, de exemplu, nu a primit antibiotic din anul 2017. Deși este greu de crezut, nu tratăm decât atunci când este cu adevărat nevoie. De exemplu, puii de anul acesta au trecut printr-un scurt episod de Adeno-E.coli și i-am tratat doar trei zile. În luna decembrie trimitem probe la analize și tratăm doar dacă se descoperă o anumită boală”, a declarat Florin Lorinț.

Tandemul Romulus Nedelcu + Cosmin Cojanu câștigă locul al doilea

Tandemul format din columbofilii Romulus Nedelcu și Cosmin Cojanu (foto stânga) este tot la început de drum, deși Cosmin Cojanu este un columbofil cunoscut și cu foarte multe rezultate de nivel național. Totuși, în 2020, a pus bazele unei colaborări cu colegul său de asociație, Romulus Nedelcu, iar anul acesta, împreună, au reușit să câștige locul 2 național Viteză Pui. Coeficientul obținut de puiul RO-21- 0852916 este de 3,76 puncte de penalizare, iar cea mai bună clasare dintre cele cinci centralizate pentru normă este locul 1 din 11.196 porumbei. „Am început această colaborare ca o nouă provocare, pentru a vedea dacă pot face rezultate și într-o altă locație. Am început bine încă din 2020, anul de debut, când am câștigat locurile 1 și 2 pe județ la etapa Derby din sezonul puilor. Majoritatea puilor sunt reproduși la mine și mai apoi mutați la locația tandemului. Puiul acesta este reprodus dintr-un mascul originat Simion Emil+Stelian Dumitran, iar mama este fiică din unul dintre cei mai buni porumbei ai mei, cu zeci de trofee câștigate la nivel județean. A concurat natural, fără întuneric, fiind reprodus în prima serie”, a precizat Cosmin Cojanu. De menționat că același porumbel al tandemului ocupă locul 3 național categoria olimpică F.

 

Robaș G.+Bucaciuc D., un nou sezon „plin” de trofee

Despre tandemul Robaș G.+Bucaciuc D. am amintit de mai multe ori pe site-ul nostru, asta pentru că cei doi sunt o prezență constantă pe podiumurile naționale. Anul acesta au avut din nou o prestație foarte bună în campionatul puilor câștigând locurile 1 național General, 1 național As Speed, 3 național Demifond și 3 național Viteză. Deși este greu de crezut, toate aceste trofee au fost câștigate de un singur pui, RO-21-0700719, de departe cel mai bun pui din România, în sezonul 2021, la etapele scurte. „Puii au fost trimiși de către tandemul meu în România la finalul lunii februarie și au stat la întuneric până în prima săptămână din luna iulie. Au reușit să schimbe întreg penajul de pe corp, iar când s-au maturizat, i-am separat pe sexe. Au fost etape când înainte de îmbarcare i-am lăsat împreună și etape când nu s-au văzut, dar nu am sesizat vreo diferență. Mâncarea folosită a fost aceeași, câteva amestecuri Beyers și Gerry. Ca origini, tatăl puiului este un porumbel original Rudy de Saer, iar mama este o combinație pe linia lui Fantastisc, celebrul porumbel al tandemului meu, cu porumbei Gino Clicque. Puiul este de fapt o femelă și cred că s-a motivat foarte tare datorită unui bol cu mâncare pe care i-l puneam în boxa ei”, a detaliat Gabriel Robaș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO