Cătălin Apostu este, fără îndoială, unul dintre columbofilii apreciaţi ai Provinciei Moldova. Unul dintre specialiştii categoriei Fond, crescătorul originar din judeţul Vrancea se poate mândri cu numeroase prezenţe pe podiumul naţional începând cu anul 2014. Anul trecut avea să îi aducă şi un nou premiul Gold la nivel Naţional, porumbelul botezat Jianu ocupând locul VI şi şi câştigând pentru Apostu un consistent premiu de 10.000 de lei impozabili.
Atunci când vorbeşti despre columbofilia din judeţul Vrancea, numele lui Cătălin Apostu nu poate lipsi din discuţie. Columbofil tânar, tenace și foarte ambițios, acesta deține o familie de porumbei capabili să ocupe de la vârste fragede poziții fruntașe atunci când sunt angajați la etapele de fond. El concureză porumbeii din anul 2009, iar rezultatele cu adevărat spectaculoase apar începând cu anul 2014 și continuă în același trend până în prezent: locul 1 Național As Fond Tineret 2014, loc 3 Național As Fond Maturi 2014, loc 6 Național Fond Crescător 2014, loc 7 Național Fond Palmares 2014, locul 3 Național Club Gold 2018, locul 4 Național As Fond Tineret 2018, locul 9 Național Fond Tineret 2018, locul 2 Național As Fond Palmares 2019, locul 5 Național Fond Palmares 2019, locul 6 Național Crescător Fond Palmares 2019 şi locul 6 Național Club Gold 2021.
O familie de porumbei „croită“ după exigenţele Clubului Gold
După cum este de așteptat, Jianu, porumbelul său câștigător de premiu Gold din sezonul 2021, este reprodus dintr-un mascul cu rezultate de top național, pe numele său Bond, care a ocupat locul 2 Național As Fond Tineret, iar mama, Sora16, este soră bună cu Bucatti – locul 2 Național As Fond Palmares și Locul 3 Național Clubul GOLD în anul 2018. La rândul ei, mama lui JIanu este fiică din Apasha – locul 1 Național As Fond Tineret, o femelă deosebită, care şi-a pus amprenta foarte mult pe crescătoria Apostu. Jianu, 2003646-2020, a reușit să ocupe și locul 22 Național la categoria Fond Tineret, obținând 25 de puncte de penalizare din primele 3 etape de fond:
Etapa de Fond 1 – Loc 105 din 6465 porumbei (580 km) – 16.2 pct
Etapa de Fond 2 – Loc 44 din 9835 porumbei (655 km) – 4.47 pct
Etapa de Fond 3 – Loc 15 din 3126 porumbei (655 km) – 4.80 pct
La nivel județean, porumbelul a fost campion atât la categoria Fond Tineret, cât şi la Clubul Gold. Porumbeii din crescătoria Apostu au fost zburați tot sezonul 2021 la văduvie, fiind angajați în concursuri ambii parteneri. Despre metodele sale de hrănire, recuperare și tratamente, vrânceanul ne vorbește mai pe larg într-amplu video-interviu, pe care îl puteţi viziona accesând linkul: https://racingpigeons.ro/2020/08/10/catalin-apostu-regele-fondului-din-judetul-vrancea/
În procesul de selecţie al porumbeilor, Apostu începe direct din compartimentul de matcă, acolo unde a ales să reproducă doar din fii și nepoții porumbeilor de top național, majoritatea având la bază minim un porumbel cu rezultate foarte bune obținute în crescătoria lui. La începutul sezonului competiţional, toți porumbeii din lotul de zbor sunt tratați la fel, fară a exista vreun favorit. Doar după sosirile de la prima etapa de fond, porumbeii care clasează pe locuri fruntașe sunt luați în calcul ca posibili campioni și primesc un minim de atenție în plus.
Apostu a participat de la prima ediţie a Clubului Gold
Fiind un columbofil care iubește foarte mult categoria Fond și un concurent redutabil, a achiziționat inele Gold încă din primul an în care Clubul Gold a luat ființă și „a jucat” în acestă competiție până în prezent. „Din inelele achizitionate în anul 2017, al doilea an al Clubului Gold Fond, am reușit să câștig locul 3 național Gold în anul 2018 cu “BUCATTI”, un porumbel care a demonstrat calitați excelente de zburător și începe să își arate și valoarea de reproducător. Era de așteptat să se înființeze și la maraton acest tip de competiție, deoarece maratonul este categoria cea mai îndrăgită de columbofilii români”.
Referitor la regulamentul Clubului Gold Fond, Cătălin Apostu ne-a declarat că unele modificări au fost bune, dar formula actuală de calcul el ar ămbunătăţi-o: „La o ultimă etapă de fond, o filială participă cu 500 de porumbei, dar aceasta a avut comandate 2000 inele Gold. Asta înseamnă că toți porumbeii care au inele Gold la etapa respectivă vor avea un punctaj foarte bun, mult peste punctajul din clasamentul normal al etapei chiar. Corect ar fi ca punctajul să se calculeze astfel: LP (locul porumbelului în clasament dintre porumbeii cu inele Gold) X 1.000/ (împărțit) la numărul de porumbei cu inele Gold îmbarcați la etapa respectivă. Chiar și în acest caz au avantaj cei care achiziționează inele mai multe, dar e un avantaj meritat. Ajungem să avem etape unde participă 100 de porumbei cu inele Gold să zicem și toți își iau punctaj din 2000 de porumbei, adică toți până în 50 puncte. Totuşi, una peste alta, eu consider că, atunci când ai reprodus un porumbel cu adevărat bun, acesta se evidențiază indiferent de regulament. În ceea ce privește transparența şi corectitudinea competiţiei, eu cred că nu este nimic de obiectat. Vreau să precizez că, în anul 2020, am achiziționat 40 inele Gold, iar la prima etapă de fond din sezonul 2021 am participat cu 30 dintre aceşti porumbei. Anul acesta, am achiziționat mai multe inele ca de obicei pentru Clubul Gold Fond și, totodată, am achiziționat și câteva inele pentru Clubului Gold Maraton, unde voi încerca să zbor tot cu porumbeii mei și sper să revendic un premiu cât de curând și în cadrul acestei competiții.”
Lasă un răspuns